Streda 1. 2.
Tatiana
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.08.2017 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Veľký test cícerových nátierok: Ktorá chutí ako pravý hummus?

Hummus môžeme na pultoch slovenských obchodov nájsť až v posledných rokoch. Neznamená to však, že predtým v ponuke nebol. Poznali sme ho však pod trochu rýdzejším domácim názvom - cícerová nátierka.

S trendom zdravého stravovania sa aj táto potravina stáva stále obľúbenejšou. Obsahuje totiž množstvo užitočných živín, ktoré pozitívne pôsobia na zdravie človeka. Český časopis dTest sa rozhodol hummus nátierky otestovať. Ktorý z produktov vyšiel z prieskumu najlepšie?

Pôvodom arabská pochúťka tvorí v krajinách Blízkeho východu nevyhnutnú časť jedálneho lístka. Nielenže je veľmi chutná, ale pomáha aj pri problémoch s trávením a podporuje celkový chod organizmu. Aj keď existuje množstvo variantov či príchutí, suroviny na hummus vychádzajú z tradície. „Ide o pokrm z vareného cícera, sezamovej pasty tahini, cesnaku, citróna a olivového oleja. Naraziť však môžete napríklad na hummus s koriandrom, sušenými rajčinami, čili či olivami,“ vysvetľuje Vanda Jarošová z dTestu.

Priebeh testovania

Produkty sa najskôr podrobili zmyslovej analýze spotrebiteľov. Tí hodnotili chuť a vôňu, farbu, vzhľad, rozotierateľnosť či textúru v ústach. Následne odborníci premerali množstvo chemických konzervantov. Ani v jednom produkte nepresiahli limit 1 500 mg/kg stanovený európskym nariadením, v niektorých sa však nachádza viac než polovica tejto hodnoty. Pozreli sa tiež na počet mikroorganizmov, ktoré ukazujú, ako veľmi je nátierka náchylná na skazenie. Body udeľovali aj za pravdivosť informácií na obale. „Hodnotili sme množstvo, ale aj presnosť deklarovaných údajov o bielkovinách, tuku a soli. Negatívne sme vnímali náhrady, ktoré v tradičnom hummuse miesto nemajú. Sem patria napríklad škrob, rastlinná bielkovina či citrónová vláknina,“ hovorí Jarošová.

Otvoriť galériu
Porovnanie výsledkov
Zdroj: Inforgrafika NČ/dTest

Domáci recept

 

Potrebujete:

- 400 g cícera

- 2 strúčiky cesnaku

- 4 PL olivového oleja

- 2 PL pasty tahini

- šťava z 1 citróna

Postup: Cícer namočte do vody a nechajte deň postáť. Potom ho dajte do novej vody variť domäkka, približne na hodinu a pol. Po dovarení cícer zlejte, pridajte zvyšné suroviny a rozmixujte.

 

 

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Pšenková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Minister zahraničných vecí navštívil Rím: O bezpečnosť je postarané! Na čom sa partneri dohodli?
Kauza tajných dokumentov pokračuje: Agenti FBI prehľadali Bidenov dom na pláži
Zámorský odborník šokuje: Výmena Slafkovského do TOHTO klubu?!
Teleskop zachytil na oblohe niečo nezvyčajné: Vedci ostali v šoku!
Veronika Žilková priznala vážne zdravotné problémy: Ďakujem doktorovi, že mi zachránil život!
Členské štáty si poradili s migráciou: Čakajú ich však ďalšie výzvy! Základom je európska jednota
V káhirskej nemocnici vypukol požiar: Plamene si vyžiadali troch mŕtvych
Obyvatelia Popradu zúria: Rozhodli sa spísať petíciu! Mesto je rovnako proti zmenám
Hrôza, čo zasa vymyslel Kremeľ pre Ukrajinu: Šialené, za čo odmenia ruských vojakov!
FotoVáš Tip
Belohorcová prekvapila fanúšikov zmenou imidžu, takto ste ju ešte nevideli: Sekne mi to?
Počasie sa ešte nevyzúrilo: Čaká nás až 60 centimetrov snehu! V týchto krajoch to bude nebezpečné
Švédsky minister odhalil: Toto je dôvod, prečo Turecko nechce Švédsko v NATO