Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.08.2017 08:00 | Správy | Politika

Čerstvý šéf ÚRSO Ľubomír Jahnátek oprášil svoje spôsoby: Na úrad pretlačil už hneď prvý deň starú známu!

Nový predseda so starými móresmi! Ľubomír Jahnátek (62) sa na poste „nezávislého“ šéfa regulačného úradu ešte ani poriadne neohrial a už zavádza personálne zmeny ako za starých čias.

Smerácky exminister obviňovaný z rodinkárstva a klientelizmu v prvý deň svojho úradovania dosadil do úradu starú známu Slávku Jánošíkovú. Tej sa po Jahnátkovom boku už dlhé roky náramne darí a rad radom obsádza jedno lukratívne miesto za druhým. Na akú stoličku ju Jahnátek posadil tentoraz?

Po kauze predražených energií zo začiatku roka prišiel o stoličku šéfa ÚRSO Jozef Holjenčík. Na poste ho vystriedal dvojnásobný exminister Ľubomír Jahnátek, okolo ktorého sa často skloňovali pojmy ako klientelizmus či rodinkárstvo. Zatiaľ čo sa Jahnátek Novému Času po zvolení dušoval, že nič podobné sa nebude opakovať, svoje zaužívané spôsoby riadenia nezmenil.

Otvoriť galériu

Na úrade už totiž pracuje aj jeho stará známa Slávka Jánošíková, ktorá doteraz figuruje ešte aj ako jeho asistentka v Národnej rade. „Bola prijatá do pracovného pomeru nie v štátnej alebo verejnej službe, a to na odbor vecnej regulácie. Je špecialistka na finančné záležitosti. Zastupuje zamestnanca, ktorý je na PN,“ ozrejmil hovorca ÚRSO. Podľa úradu zastáva post referentky a v súčasnosti tak poberá tabuľkový plat štátneho zamestnanca, no podľa Obchodného registra SR sa jej meno spomína vo viacerých firmách.

 

Bez výberového konania

Jej sekcia podľa stanov úradu zodpovedá za dohliadanie nad riadnym priebehom hospodárskej súťaže v sieťovom odvetví. Podľa našich informácií Jahnátek Jánošíkovú zamestnancom úradu predstavil ako generálnu riaditeľku, aj keď tento post ani neexistuje. „Bol upozornený osobným úradom, že ak ju chce prijať, musí prejsť výberovým konaním,“ prezradil zdroj blízky ÚRSO. Hovorca úradu však oponuje, že „v tomto prípade nebolo potrebné vypísať výberové konanie“. Jánošíkovú mal Jahnátek do čerstvej funkcie posadiť v prvý deň úradovania. Na Jahnátka v minulosti padol tieň podozrenia, keď sa počas jeho šéfovania rezortu pôdohospodárstva na ministerstve na lukratívnych flekoch záhadne objavili synovia jeho sestry Evy či jeho krajania z rodnej obce Komjatice.

Šéf SaS Richard Sulík nad problematikou krúti hlavou. „Na škodlivosť dosadenia Jahnátka na ÚRSO upozorňoval náš tímlíder Karol Galek celé týždne. SMER-SD je tak personálne a ideovo vyprázdnená,“ upozornil. „Keďže prišla na úrad s takou rýchlosťou a mimo riadnych postupov, vyvolá to pochybnosti,“ podčiarkla Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Jahnátek donedávna pôsobil za Smer-SD ako poslanec v NRSR. Robert Fico sa k šafáreniu s funkciami do uzávierky nevyjadril.

Otvoriť galériu

Čo má na tričku Jánošíková

  • Jahnátek ju ako minister hospodárstva v roku 2008 pretlačil do predstavenstva štátneho Transpetrolu. Za 3 roky zarobila 440-tisíc eur. Z postu ju nakoniec odvolali
  • počas Jahnátkovho šéfovania rezortu pôdohospodárstva v roku 2012 Jánošíková viedla sekciu pôdohospodárskej politiky a rozpočtu
  • v tom čase bola jej asistentkou Veronika Gáliková, ktorá mala blízko k jej synovi
  • Jánošíková v súčasnosti pred vstupom do ÚRSO pôsobila ako Jahnátkova poslanecká asistentka s platom 2 077 €
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!