Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2017 06:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Infografika

Havária na diaľnici pri Bratislave uväznila ľudí v autách: Ako môže nehoda na D1 upchať hlavné mesto?!

Museli čakať v autách dlhé hodiny! Po nehode na diaľnici D1 len pár kilometrov od Bratislavy skolabovala doprava v širokom okolí. Obchádzkové trasy, ktoré riadili policajti, sa po čase upchávali tiež.

Ľudia v kolónach stáli na rozpálenom slnku aj 2,5 hodiny. Záchranári rozdávali vodu, no pre horúčavy museli ošetrovať ľudí, ktorí odpadli z tepla. Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského spôsobovali kolaps aj vodiči, ktorí vchádzali do križovatiek, hoci nemali kam pokračovať.

K nehode na diaľnici D1 došlo vo štvrtok po 15.00 hod. v smere z Bratislavy do Trnavy. Kamión prerazil zvodidlá, skončil v protismere a zablokoval tri pruhy. Vzápätí nabúral aj ďalší kamión, dva nákladiaky a dve osobné autá, ktoré skončili v priekope. Na diaľnici nastal chaos, vytvorili sa až 10-kilometrové kolóny.

Po čase policajti uvoľnili stredové betónové zábrany na otáčanie áut. Pri nehode sa zranilo 6 osôb. „Najťažšie bol zranený spolujazdec z dodávky (32), ktorý mal poranenú hlavu a hrudník. V stabilizovanom stave, pri vedomí, bol letecky prevezený na Kramáre. Posádka sa vrátila späť po ďalšieho zraneného, 49-ročného vodiča auta, ktorý si poranil driekovú chrbticu a bol letecky transportovaný na Kramáre,“ uviedla hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Otvoriť galériu
Ktoré cesty boli upchaté.
Zdroj: infografika NČ

 

Ďakovali záchranárom

Záchranné zložky na mieste rozdávali vodu a ošetrili skolabované dieťa a viacerých dospelých. Vodiči na sociálnych sieťach nešetrili slovami chvály. „Sedela som v aute 2 a pol hodiny a v danej chvíli neskutočne nadávala. No aj tak si myslím, že pri takej rozsiahlej nehode to bolo profesionálne zvládnuté. Aj čo sa týka rýchlosti, riadenia dopravy a zabezpečovania pitného režimu.

Viac sa spraviť nedalo. Vďaka,“ uviedla Eva Mareková Lančaričová. „Rozdávanie vody bolo veľmi dôležité, najmä ak boli v autách deti,“ doplnila Broňa Nemcová. Diaľnicu sa podarilo sprejazdniť okolo deviatej večer. Celková škoda bola predbežne vyčíslená na 156 000 €.

Hromadnú nehodu odštartoval vodič nákladiaka

Otvoriť galériu

Scania (EČV ZA) na 17. kilometri narazila do stredových zvodidiel a príves prešiel do protismeru, pričom zostal prevrátený v ľavom a strednom jazdnom pruhu.

Zlyhali navigácie aj obchádzky

Dopravný analytik Jozef Drahovský

Keďže sa nehoda stala za výjazdom z Bratislavy a ľudia po skončení zmien chceli ísť domov, postupne sa upchávali aj obchádzkové cesty, až došlo k upchatiu hlavných križovatiek. „Vodiči vchádzali do križovatky aj napriek tomu, že nemohli pokračovať ďalej a došlo k upchatiu ciest, kde sa dalo pokračovať v ceste. Týmto spôsobom sa rozšíril kolaps do celej Bratislavy,“ vysvetľuje analytik Jozef Drahovský. Podľa neho v kolóne stáli ľudia, ktorí vždy odchádzajú z Bratislavy, tiež tí, ktorí náhodne prichádzali do mesta napríklad na letisko, aj tí, ktorí cez hlavné mesto len prechádzali do Maďarska či Rakúska.

Pri nehode zlyhali aj navigácie. „Sú to klasické systémy, ktoré o nehode nevedeli a tie vždy navigujú rovnako. Druhým typom sú online navigácie, ktoré dostávajú informácie o nehodách a zápchach, premietnu ich do odporúčanej trasy a umožnia obchádzkové trasy aj obchádzky obchádzok. Na konci už boli upchaté všetky,“ doplnil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Foto
Veľká pocta pre Marcelu Laiferovú: Pozrite sa, čo získala! Toto nedostane len tak hocikto
Apelujú na lídrov strán, aby jednoznačne odmietli akékoľvek násilie.
Pellegrini a Čaputová odsúdili atentát na premiéra: Dokážu spolu zmieriť rozhádaných politikov?
Kontroly dvoch cyklistov nedopadli dobre.
Policajti dali za bieleho dňa fúkať dvom cyklistom: Preboha! Jeden horší ako druhý
Photo. Hand of a farmer holding wheat grains In the field in sunset. Rich harvest.
Maďari na plné ústa o poľnohospodárstve v EÚ: Je obeťou extrémnej... Čo navrhujú?
Ilustračné foto
Na Slovensko sa valí KATASTROFA: Pripravte sa na radikálnu zmenu počasia! Kedy to príde?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Atentát na premiéra Fica zarezonoval aj v zahraničí: Nečakané rozhodnutie českých odborárov
Close up of Male lawyer or judge hand's striking the gavel on sounding block, working with Law books, report the case on table in modern office, Law and justice concept.
Koniec náročného súdneho procesu v Turecku: Opozičný politik strávi desiatky rokov za mrežami
Na snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici  15. mája 2024.
Slovenské a české odbory odsúdili atentát na premiéra: Takéto prejavy rúcajú stabilitu štátu, tvrdia
Ilustračné foto
Muž bol 27 rokov nezvestný: Odrazu prišiel šokujúci ZVRAT! Neuveríte, KDE ho našli
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Napätie medzi Moskvou a Londýnom: Rusko nenechalo dlho čakať na odvetu, to však nie je všetko
(ilustračná foto)
Krajina si povedala dosť! Plánuje rázne zmeny: Dostane sa do konfliktu s Európskou úniou?