Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2017 14:13 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Odborári sa dohodli s Volkswagenom, vedenie má na to svoj názor: Štrajk bol zbytočný!

Štrajk v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) bol zbytočný, pretože nová kolektívna zmluva sa vracia k návrhu firmy z apríla.

Uviedlo to v pondelok vedenie spoločnosti. Odborári to odmietajú s tým, že len vďaka štrajku dôjde k zvýšeniu miezd zamestnancov v súčte o 14,12 %. Vedenie na tlačovej konferencii predstavilo najdlhšiu kolektívnu zmluvu v histórii podniku. Platiť bude od 1. júna 2017 do 31. augusta 2019. K dohode s odborovou organizáciou došlo po šiestich dňoch ostrého štrajku.

Otvoriť galériu

„Touto najdlhšou kolektívnou zmluvou v dejinách podniku sme vytvorili a zabezpečili dlhodobú perspektívu pre našich zamestnancov a pre našu spoločnosť. Zvýšenie bude zabezpečené počas 27 mesiacov v troch malých krokoch,“ konštatoval predseda predstavenstva VW SK Ralf Sacht. Súčasťou novej kolektívnej zmluvy je zvýšenie tabuľkových tarifných miezd o 4,7 % k 1. júnu 2017, o ďalších 4,7 % k 1. januáru 2018 a o 4,1 % od 1. novembra 2018 do 31. augusta 2019. „Týmto riešením sme sa vrátili k nášmu vlastnému návrhu z apríla 2017, teda z obdobia pred štrajkom. A iba vďaka extrémne dlhej platnosti zmluvy sme mohli naplánovať tri menšie zvýšenia tarifných tabuľkových miezd,“ upozornil člen predstavenstva VW SK pre personálnu oblasť Eric Reuting.

Podľa odborárov to nie je pravda. Ako na brífingu pripomenul predseda Moderných odborov Volkswagen (MOV) Zoroslav Smolinský, prvá ponuka vedenia z januára tohto roka počítala so zvýšením tarifných miezd o 1,7 %. V apríli stúpla na 4,5 % plus 4 % plus ďalšie 4 % postupne od 1. júla 2017 do 30. júna 2020. Následne sa zlepšila deň pred štrajkom a ešte viac po dvoch dňoch jeho trvania. Rokovania sa podľa Smolinského zintenzívnili po piatich dňoch štrajku. „V období dvoch rokov ísť hore o 14,12 % je úplne perfektný nárast. Zvyšuje sa tým aj priemerná mzda, od ktorej sú odvodené ďalšie veci, ako je dovolenkový či vianočný plat. My sme s týmto výsledkom maximálne spokojní,“ zhodnotil. Všetci pracovníci tiež dostanú jednorazovú platbu 500 eur k júnovej výplate.

 

Odborom sa nepodarilo dohodnúť predĺženie prestávky o päť minút, vyrokovali však dva dni dovolenky nad rámec zákona, náhradu príjmu počas prvých troch dní pracovnej neschopnosti vo výške 40 % priemernej mzdy a zvýšene príspevkov pre dobrovoľných darcov krvi. Noví zamestnanci budú zároveň od 1. augusta 2017 nastupovať s tarifnou triedou tri, pričom doterajší zamestnanci v tarifnej triede dva budú preradení automaticky do tretej triedy.

Dohoda sa podľa vedenia VW SK podarila aj preto, lebo odbory zmenili svoj vyjednávací tím. „Prirodzene, je nám ľúto, že na tomto pozadí došlo k zbytočnému štrajku. Táto dohoda podčiarkuje náš postoj, že neponúkame iba dobré mzdy a podmienky, ale sme súčasne zabezpečili, že naši zamestnanci budú mať prácu aj o päť a 10 rokov,“ uzavrel Sacht. Do štrajku sa podľa MOV zapojilo zhruba 8500 ľudí, len za prvý deň (utorok 20. júna) ich bolo 5500.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Z USA sa valia obvinenia: Ruská armáda túto zbraň nemôže používať! Premiéru zažila počas I. svetovej vojny
Na snímke generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala
Machala reaguje na kritiku po výroku, že Zem môže byť plochá: RTVS ma opäť oklamala!
Dominika Madro zomrela vo veku 33 rokov.
Spisovateľka a redaktorka Dominika Madro († 33) zomrela po boku svojho manžela: Čo sa jej stalo?
Vo vývarovni vydali približne 2 000 jedál, nakazilo sa 500 ľudí.
V slovenskom meste úraduje nákazlivý vírus: Stovky infikovaných zo stravy z vývarovne!
Slafkovský sa ešte doliečuje v zámorí
Slafkovský chýbal na zraze reprezentácie: Je jeho štart v Česku ohrozený?!
Tom Cruise (61)
Foto
Tom Cruise nakrúca Mission: Impossible 8: Sledujte, ako brázdi ulice Paríža na motorke
Prvý pohľad na odkrytú hrobku faraóna
Vedec objasnil egyptskú ZÁHADU starú vyše sto rokov: Faraónova kliatba odhalená!
Kury, ktoré sa hnevajú, majú v okolí zobáka výraznú červeň.
Výskum na sliepkach odhalil niečo nečakané: V tomto sú rovnaké ako ľudia!
Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan.
Izrael má zarobené na problém: Ďalšie obvinenie z genocídy! Táto krajina ho bude žalovať
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Fico vychválil naše členstvo v Únii do nebies: V tomto bode však nastala zmena
Kolumbijský prezident Gustavo Petro
Krajina ruší vzťahy s Izraelom: Čo ju k tomu viedlo? Šéf izraelskej diplomacie si následne nedával servítku pred ústa
Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!