Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2017 10:00 | Správy | Zaujímavosti
Foto

Čo nám hovoria tajomné kruhy v obilí? Objavili sa aj na Slovensku, podľa vedca sú v nich skryté odkazy!

Nikto nevie, prečo vznikli ani kto ich stvoril. Isté však je, že existujú. Kruhy v obilí alebo, ak chcete, agrosymboly, sa z ničoho nič objavia na poli počas noci. Niektoré majú priemer 3 metre, iné až cez 300 metrov!

Pre zábavu

Samozrejme, na svete sa už pár ľudí k autorstvu kruhov prihlásilo. Jednými z nich je Angličan Rod Dickinson, ktorý sa spolu s kolegami Johnom Lundbergom a Wilom Russellom radia k tzv. kruhovým umelcom. Za svoj život ich stihli vytvoriť už viac ako 500. Prečo? Spočiatku to bol iba forma sebarealizácie, no dnes bez ostychu tvrdia, že za ne dostávajú poriadne zaplatené. „Ak by mi niekto pred 10 rokmi povedal, že budem lietať po celom svete a tvoriť kruhy v poli pre veľké firmy a ešte mi aj zaplatia, asi by som mu povedal, že sa zbláznil,“ priznal John Lunderberg pre noviny The Guardian. Ide pritom o prácu snov, pretože za jednu zákazku niekedy dostanú aj viac ako 100 000 eur!

Trojicu k nezvyčajnému umeniu inšpiroval Doug Bower, maliar, ktorý spolu s Davom Chorleyom od 70. rokov tajne vytvárali kruhy v poliach po celom Anglicku. Bower sa pritom inšpiroval UFO príbehom z Austrálie, ktorý sme už spomínali. Vtipkári naťahovali verejnosť dlhých 14 rokov, kým sa pravda prevalila. „Chceli sme nachytať ľudí, aby si mysleli, že za kruhy môže UFO, no v skutočnosti za to mohla drevená doska. Robili sme to pre zábavu...“ povedal po rokoch Bower.

 

Ohnuté či zlomené

Skeptici preto tvrdia, že za umeleckými výtvormi v poliach stoja ľudia. No aj tí najtvrdohlavejší z nich musia priznať, že nie je kruh ako kruh. Stále je tu malé percento, ktorých pôvod vedci nevedia objasniť. Pravé obrazce od tých falošných delí najmä jeden znak - steblá napriek ohnutiu nie sú zlomené a po čase sú schopné ďalšieho rastu. Poľnohospodári však oponujú, že v istom období rastu sa dajú stonky obilia mechanicky zohnúť tak, aby sa nezlomili.

Občas priamo na poliach záhadológovia, ale aj turisti prespávajú, aby sa o fenoméne dozvedeli niečo viac. Niekedy pritom opisujú nezvyčajnú elektrickú aktivitu - svetielkovanie či dokonca iskrenie tesne nad poľom.

 

Otvoriť galériu

Elektromagnetizmus

Často sa v súvislosti s kruhmi spomína zmena magnetického poľa Zeme presne v mieste, kde sa obrazec vyskytne. Vraj ide o obrovské elektrické výboje vyvolávajúce mikrovlny. Ich zdrojom môže byť napríklad porušené geomagnetické pole. „Polia s obilím sa hnoja umelými hnojivami s obsahom látok, ktoré môžu vyvolávať anomálie v magnetizme,“ vyjadril sa k téme pre Nový Čas Nedeľa pred rokmi astronóm Igor Kapišinský, ktorý bol ako jediný Slovák členom medzinárodnej asociácie pre mimozemské civilizácie.

Fyzik František Kundracik z Matematicko-fyzikálnej fakulty UK v Bratislave sa nad zmenami v obilí spôsobenými elektromagnetickou silou usmieva. „Na to, aby sa čokoľvek ohlo, potrebujete silu. Ešte som nikdy nepočul o tom, že by elektromagnetické vlny ohýbali stonky obilia. To by potom aj rastliny v okolí vysielačov boli ohnuté. Skôr vidím príčinu v ľudskom faktore ako v nejakých vírivých elektromagnetických vlnách.“

Zatiaľ čo sa niektoré teó­rie aspoň tvária vedecky, iné sú úplne absurdné. Jedna taká z 80. rokov tvrdí, že kruhy boli spôsobené nezvyčajne silnou sexuálnou aktivitou ježkov.

 

Otvoriť galériu

Posolstvá z vesmíru

Americký vedec Horace Drew zasa hovorí, že odpoveď nájdeme v cestovaní v čase. Vzory podľa neho vytvárajú cestovatelia z ďalekej budúcnosti či dokonca mimozemšťania, ktorí nám posielajú správy, aby sa naša planéta uberala správnym smerom. Podľa Drewa obsahujú odkazy ako „Dajte si pozor na nositeľov falošných darov a ich sľuby“ či „Oponujme prázdnym sľubom“. Za tieto slogany by sa veru nemusel hanbiť žiaden politik vo svojej predvolebnej kampani, Drew v nich však vidí istý odkaz z budúcnosti alebo vesmíru. Tieto pseudosprávy však skôr ako dodávajú, podkopávajú dôveryhodnosť kruhov v obilí. Predsa len, ak by nám mimozemská civilizácia chcela odovzdať dôležité informácie, zapodievali by sa odkazmi o prázdnych sľuboch a falošných daroch a posielali by nám ich doslova cez poľnú poštu? Jedine, ak by to bola súčasť kampane a v najbližších voľbách by sme mali novú stranu UFO – vaša istota.

Sú teda kruhy v obilí najväčším kanadským žartíkom, aký kedy vznikol? Možno raz túto záhadu vedci definitívne objasnia, no zatiaľ všetkým teóriám chýba jediné - vedecký dôkaz. Preto jedinou známou príčinou zostáva človek. Na svete však bezpochyby existujú javy, ktoré sa nedajú logicky vysvetliť. Čo ak sú kruhy v obilí jednými z nich? Či už za touto kuriozitou stoja ľudia, mimozemšťania, energie či ojedinelé meteorologické javy, isté je, že vari najviac zaujímajú poľnohospodárov, ktorí majú zo zničenej úrody hlavu v smútku.

 

Otvoriť galériu

 

TEÓRIE VZNIKU KRUHOV V OBILÍ:

- Dielo vtipkárov

- Anomálie v raste rastlín

- Chemické zloženie pôdy

- Rádioaktivita

- Magnetické javy

- Psychotronické prejavy

- Tajomné sily Zeme

 

Najšialenejšie teórie

- UFO a mimozemšťania

- Nezvyčajná sexuálna aktivita ježkov

- Vysoká zver behajúca dokola

- Sexuálne orgie

- Sektárske seansy

 

Obrovské kruhy nemôžu byť ľudskou prácou

- Jiří Kuchař, vydavateľ kníh s ezoterickou tematikou v ČR

Otvoriť galériu

Český spisovateľ, publicista a ezoterik Jiří Kuchař podľa svojich slov dokáže rozlíšiť, či je kruh originál alebo falzifikát. Niektoré z tých „ozajstných“ našiel aj v Česku. „Prvé z nich sa objavili v roku 1996 pri meste Vlašim. Boli to nádherné kruhy, ktoré boli zaujímavé tým, že sa do nich báli vkročiť psy. Zostali pred hranicou kruhu a štekali ako blázniví,“ hovorí. Mnohí bádatelia popisujú podobné zážitky. Niektoré obrazce podľa nich majú pozitívnu energiu, ktorá lieči a iné zasa negatívnu, pri ktorej ľudia odpadávajú alebo sa cítia unavení, prestávajú tu fungovať elektronické prístroje a zvieratá sa týmto miestam s hrôzou vyhýbajú.

Otvoriť galériu

Kuchař sa stretol s Nemcom Eckartom Weberom, ktorý sa kruhom venuje a napísal o nich aj knihu. „Vydali sme sa s ním do Avebury v Anglicku, kde leží Silbury Hill - miesto, kde každoročne vzniká mnoho obrazcov v obilí. V tejto oblasti sa žiadne podvody neodohrávajú. Steblá nie sú polámané a to ani v zrejúcej fáze, keď je obilie suché. Všetky sú uľahnuté akoby jedným smerom, rozdiel medzi originálom a fejkom je okamžite jasný,“ vysvetľuje ezoterik, ktorý bol v mestečku Salisbury  svedkom vzniku kruhu.

„Vznikol zo dňa na deň a mal priemer 250 metrov. Môj odhad je, že ak by ho mal niekto falšovať, muselo by to byť tak päť rot vojakov a v tom prípade by nebolo možné, že by si ich nikto nevšimol. Je to technicky neuskutočniteľné.“ V jednom z kruhov, ktoré navštívil, boli dokonca podľa jeho slov steblá akoby spletené do vrkočov. „Nie je možné, aby takéto niečo bola ľudská práca!“

Kruhy sú podľa neho posolstvom. „Na Zemi je niekoľko miest, ktoré majú obrovskú silu. Jedným z nich je napríklad Yucatán v Mexiku či grécka Kréta a podobným miestom je aj Sallisbury v Anglicku. Kruhy sú podľa mňa prejavom síl veľkého vesmíru v našom zemskom mikrokozme. Je to posolstvo duchovného sveta ľuďom, ale aké? Na to musíme ešte len prísť,“ uzatvára Kuchař.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?