Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2017 12:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
FotoVideo

Zázračná harfistka Sofia: Najmladšia konzervatoristka má len 6 rokov!

Medzi hudobníkmi sa povráva, že harfa vydá svoje tajomstvo len tomu, kto na nej vie hrať.

Usmievavej blonďavej prváčke Sofii Dadíkovej (6) tento strunový nástroj, ktorý patrí k jedným z najstarších na svete, učaroval hneď na prvý dotyk. Zatiaľ čo väčšina detí hrá na klavíri, husliach, či flaute, Sofia si vybrala ťažší, no o to vznešenejší inštrument.

Hoci je len na začiatku svojej vysnívanej kariéry harfistky, už teraz ju pre jej veľký talent prijali na konzervatórium, kde sa stala najmladšou študentkou vôbec. Nový Čas Sofiu navštívil priamo v triede, kde nám zahrala svoje obľúbené piesne.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Sofia Dadíková (6) je výnimočné dieťa a keď povie, akú má záľubu, všetci len neveriacky krútia hlavami. Malá prváčka sa totiž najviac teší na to, kedy si bude môcť zahrať na svojej milovanej harfičke. „Veľmi sa mi páči jej zvuk, iné nástroje taký nemajú,“ prezradila s tým, že už aj vie, čím bude, keď vyrastie. „Chcem byť harfistkou v Slovenskom národnom divadle,“ povedala Sofia, ktorá sa k harfe dostala vďaka rodičom - muzikantom. „Sme hudobnícka rodina a povedali sme si, že tú hudbu podchytíme. Od detstva chodíme na koncerty, do divadiel, doma muzicírujeme,“ teší sa jej mama Natália (40), ktorá spieva v Slovenskej filharmónii. Prváčka má už teraz našliapnuté na sľubnú kariéru, popri harfe totiž hrá aj na klavíri a gitare. „Na tradičné nástroje hrá množstvo detí a dajú sa študovať na celom Slovenku. Potom sú ojedinelé nástroje, ktoré sa učia len niekde, tak sme si povedali, že skúsime niečo netradičné a po porade nám z toho vyšla harfa,“ povedala mama.

Otvoriť galériu

Ako ju prijali na konzervatórium

 

Aby princezná na harfu dosiahla, nôžky si musí vyložiť na stolček. Aj napriek tomu sa učí veľmi rýchlo. Pre výnimočný talent ju dokonca prijali na konzervatórium, kde chodia aj stredoškoláci či vysokoškoláci. „Ako mimoriadny študent bude navštevovať konzervatórium. Je tu viacero detí, ktoré chodia na mimoriadne štúdium, a láska k hudbe je taká silná, že budú kombinovať dve školy “ povedala Sofiina učiteľka Zuzana Töröková. Od nového školského roka bude chodiť aj na hudobnú školu, aj na konzervatórium. „Musela prejaviť hudobný talent a predpoklady pre štúdium. V prvých rokoch ju čaká hlavne to, postaviť ruky a techniky tak, aby sme vedeli, či pre ten nástroj má predpoklady, alebo, či to bude len nástroj pre vlastné potešenie,“ doplnila skúsená učiteľka, pre ktorú bude malá Sofia jej dosiaľ najmladšou žiačkou.

Do harfy sa zaľúbila na prvý pohľad

Dievčatko by na harfu najradšej hralo každú voľnú chvíľu. „Je to výnimočné! Na našom prvom stretnutí sa Sofia postavila k nástroju a vykrikovala, že ona svoju harfičku neopustí. Obrovsky sa jej to zapáčilo, bola to láska na prvý pohľad,“ opisuje zanietenie dievčatka učiteľka. „Od začiatku si brnkala, chytilo ju to a nechcela od toho nástroja odísť. Výnimočné je, že Sofia sa vôbec nebojí,“ teší sa. Talentované dievča zatiaľ harfu doma nemá, pretože takýto nástroj stojí viac ako 20-tisíc eur. „Je to finančne neúnosné hlavne v začiatkoch, keď nevieme, ako vážne to dieťa bude brať. Doma máme len malú írsku harfu,“ vysvetlila mama. Rodičia malú hudobníčku vedú k tomu, aby cvičila každý deň.

Nezabudnuteľné stretnutie

Sofiu si pod svoje krídla berie učiteľka, ktorej prvým absolventom je aj svetoznámy harfista Michal Matejčík. „Začínal som po gymnáziu v 18 rokoch a bolo to veľmi zaujímavé. Človek príde v 18 rokoch do triedy, kde sú malé deti a ja začínam od nuly,“ zasmial sa Michal Matejčík, ktorý sa hre na harfe venuje už 22 rokov. Jeho kariéra však napredovala pomerne rýchlo a momentálne pôsobí na rôznych koncertoch, festivaloch a aj ako pedagóg na dvoch hudobných školách pri Viedni. Na pódiu si zahral aj so známymi osobnosťami. „Boli to George Michael, Depeche Mode, Il divo, Katarína Knechtová, Barbora Drahovská, či harfista Jakub Rizman,“ prezradil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Izraelský minister hrozí demisiou: Toto je dôvodom!
Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Cyklistické preteky Okolo Slovenska si vyžiadajú dopravné obmedzenia.
Vodiči pozor! Tomuto úseku sa vyhnite: Budú sa tu konať cyklistické preteky
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
42-ročná Yaya DeCloud sa narodila 14. decembra 1981.
Foto
Vodca sekty unášal a znásilňoval ľudí: Neuveriteľné, čo po tom všetkom povedala jeho dcéra
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!