Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2017 06:00 | Správy | Politika

Veľké obavy Francúzov na Slovensku: Prečo sme išli voliť?!

Francúzi volili aj v Bratislave! Prezidentské voľby vo Francúzsku vyburcovali aj ľudí z krajiny galského kohúta, ktorí žijú na Slovensku.

Na francúzskom veľvyslanectve bolo poriadne rušno. Už okolo nedeľného poludnia bolo voliť niekoľko stoviek Francúzov. V našej krajine ich žije približne 600.

 

Vo Francúzsku je zvyčajne vysoká volebná účasť. Aj pred veľvyslanectvom v Bratislave sa odohrávali búrlivé debaty a každý Francúz mal svojho koňa. Všetci vedeli, že prieskumy nemajú favorita, a tak sa do druhého kola môže dostať každý zo silnej štvorky kandidátov.

Otvoriť galériu

Sú presvedčení, že ľudia v ich rodnej krajine prídu voliť ešte v hojnejšom počte ako po minulé roky. Bolo cítiť obavy z toho, že vyhrá kandidát extrémistov. V krajine bolo za posledných pár mesiacov viacero teroristických útokov, preto dohliadalo na bezpečnosť volieb vo Francúzsku asi 50-tisíc policajtov a 7-tisíc vojakov. Oficiálne výsledky volieb budú známe v pondelok okolo obeda.

Otvoriť galériu

Philippe Vincent (69)

Od roku 1991 žijem na Slovensku a na voľby chodím vždy. Veľa Francúzov žije mimo svojho štátu, ale stále chodia voliť, pretože im na svojej krajine záleží. Stále majú záujem o budúcnosť svojej domoviny. Teraz, keď sa pozriem na niektorých kandidátov, som presvedčený, že treba ísť voliť. Je tu totiž veľa ľudí, ktorí chcú zničiť túto súčasnú republiku, ale sú aj iní, ktorí by najradšej vrátili veci späť. Som za Francúzsko otvorené, ktoré zostane v Európe a bude prívetivé ku všetkým. Tieto voľby sú veľmi dôležité.

Faouzi Bayoudh (39)

Žijem v Bratislave už osem rokov a, samozrejme, veľmi intenzívne sledujem aj politiku vo Francúzsku. Myslím, že tento rok bude vo voľbách výnimočná účasť, pretože sú to dôležité voľby. V celej Európe je situácia vážna. Ľudia majú strach a nielen vo Francúzsku vedia, že je dôležitý každý hlas. Musíme si uvedomiť, že sme v stave vojny a nesmieme ustúpiť z našich hodnôt. Francúzsky ľud je však silný a nedáme si ich vziať. Som ľavičiar, preto verím vo víťazstvo svojho kandidáta.

Frédérik Miskiewicz (43)

Žijem tu už 22 rokov a volím vždy. Keď som ešte nebol zaregistrovaný ako volič na veľvyslanectve, a tak som išiel 18 hodín autobusom do Francúzska a 18 hodín naspäť, len aby vyhral môj kandidát. Dúfam, že aj teraz pôjdu ľudia voliť, pretože demokracia je veľmi krehká. Každý musí obetovať raz za pár rokov tých 15 minút a myslieť na svoju budúcnosť. Nebudem voliť extrémistov, vyberal som si z dvoch kandidátov a uvidíme, či som volil dobre. Je až smiešne, že ja ako Francúz, ktorý volí doma ľavicu ako moji predkovia, volím na Slovensku pravicu. Hranice medzi pravicou a ľavicou sú totiž už krehké, preto sa niekedy ani nedá rozlíšiť, kto je kto. Mám síce iba jeden hlas, ale verím, že dôležitý. Snažím sa voliť tak, aby to bolo dobré pre krajinu. Vždy treba voliť najmä proti extrémistom.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Favoriti prezidentských volieb:

Emmanuel Macron (39)

Otvoriť galériu

Liberálny socialista, ktorý nechce, aby krajina vystúpila z EÚ. Vo svojich volebných prejavoch vyzýva k oživeniu eurozóny. Je ústretový voči migrantom.

François Fillon (63)

Otvoriť galériu

Konzervatívec a zástanca EÚ. Bol najväčším favoritom volieb, ale poškodili mu jeho finančné škandály. Je to bývalý premiér a prioritou je najmä boj proti terorizmu.

Jean-Luc Mélenchon (65)

Otvoriť galériu

Extrémny ľavičiar. Má prezývku francúzsky Chávez. Chce vyjednať lepšiu pozíciu Francúzska v EÚ. Dokonca nevylučuje ani vystúpenie krajiny z Únie. Prekáža mu voľný pohyb pracovníkov.

Marine Le Penová (48)

Otvoriť galériu

Nacionalistická politička, ktorá bojuje za vystúpenie krajiny z Európskej únie a chce obmedziť prílev migrantov. Je za obnovenie národných hraníc v Únii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Tomašovič, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
42-ročná Yaya DeCloud sa narodila 14. decembra 1981.
Foto
Vodca sekty unášal a znásilňoval ľudí: Neuveriteľné, čo po tom všetkom povedala jeho dcéra
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustračné foto).
Žena začala rodiť v lietadle: Konanie mladého lekára pripisujú ľudia k zázraku!
(ilustr. foto)
Návrat Studia Ghibli? Na festivale v Cannes predstavia štyri animované filmy
Ruský útok v Charkove.
Foto
Zúfalstvo v Charkove: Ľudia utekajú pred ostreľovaním! Rusi útočili na obytné časti
Robert Fico aj Robert Kaliňák odmietajú zodpovednosť za to, že by cielene zisťovali špinu na svojich politických oponentov.
Kaliňák sa rozprával s Ficom: Zranenia sú extrémne bolestivé! S premiérom si dali niekoľko inštrukcií
Čierne more
Pátranie v Čiernom mori: Kde sú námorníci potopenej lode? Od ruskej invázie je toto miesto v ohrození
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Woman hand holding asthma inhaler ready to use in winter
Prekvapivé spúšťače astmy: O tomto ste možno nikdy nepočuli! Číslo 4 sa môže týkať aj vás