Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.02.2017 11:55 | Správy | Zahraničné správy
Video

Objavili planéty veľmi podobné Zemi: Na niektorých z nich môže byť život

Obrovské nadšenie! Odborníci z NASA svojím najnovším objavom ohúrili nielen astronómov, ale aj laickú verejnosť na celom svete. Objavili totiž nový solárny systém TRAPPIST-1, ktorý tvorí až sedem doteraz nepoznaných planét.

Až na troch z nich, ktoré sa veľkostne podobajú Zemi, môžu byť podmienky na život! Podľa vedcov sa dá teda predpokladať, že vo vesmíre naozaj nie sme sami.

Medzinárodný tím vedcov NASA, ktorí sú rozmiestnení po celom svete, objavil pomocou pokročilých teleskopov sedem nových ďalekých planét. Najprekvapivejšie je to, že sa veľkosťou podobajú na našu Zem. „Je to úžasné. Veľká väčšina exoplanét, ktoré dnes poznáme, sú ako Jupiter, veľké plynné gule. Ale keďže my hľadáme život, hľadáme podobné podmienky ako na Zemi. A to NASA objavila,“ hovorí Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Až tri exoplanéty sú totiž v obývateľnej zóne, v ideálnej vzdialenosti od svojej hviezdy, ktorá pre ne umožňuje existenciu vody v kvapalnom skupenstve. Práve tekutá voda je totiž jednou z hlavných podmienok na existenciu života. Nie je tiež vylúčené, že by na týchto troch planétach mohli byť aj oceány.

Otvoriť galériu

Sú blízko nás!

 

Sedemčlennú skupinu planét systému TRAPPIST-1 objavili výskumníci vďaka tranzitom - prechodom, keď celý rok na viacerých miestach sveta sledovali zlomkovú zmenu svetla pri prechode planét popred hviezdu. NASA pri objave používala teleskopy Európskeho južného observatória VLT, TRAPPIST-South, Spitzerov vesmírny ďalekohľad a ďalšie pozemné teleskopy. „Pri pohľade zo Zeme môže dôjsť k situácii, že exoplanéta sa dostane medzi nás a hviezdu. A vtedy sa na maličký zlomok zníži svetlo tej hviezdy. Z toho úbytku svetla my vieme vyrátať, aká je veľká, a keď sa to opakuje periodicky, vypočítame dráhu. Všetky planéty TRAPPIST-1 sú tak blízko, že sme videli tie zákryty a našli planéty,“ vraví Ján Svoreň.

Otvoriť galériu

Študujú život druhej Zeme

Problémom nového objavu je vzdialenosť nových planét od našej Zeme. Ide až o 39 svetelných rokov. Na to, aby sme sa na ne mohli dostať, bude potrebný vývoj nových kozmických rakiet. Zatiaľ najrýchlejšia sonda, ktorú ľudstvo doteraz do vesmíru vypustilo, je New Horizons, ktorá preletela okolo Pluta. Jej rýchlosť je však len 58 000 km/h, čo by v praxi znamenalo, že do sústavy Trappist-1 by cesta trvala podľa výpočtov asi 745 000 rokov. „Tento planetárny objav ukazuje, že nájdenie druhej Zeme a života nie je otázkou či, ale kedy,“ povedal Thomas Zurbuchen, administrátor z NASA. „Máme tu sedem planét, na ktorých môžeme študovať detaily života, a to je presne to, čo práve robíme,“ uzatvára hlavný autor astronomickej štúdie Michaël Gillon.

TRAPPIST-1 je ultrachladný červený trpaslík v súhvezdí Aquarius. Od zeme je vzdialený 39 svetelných rokov (376 000 000 000 000 km). Vo hviezdnych podmienkach je tlmený a malý, váži len osem percent hmotnosti Slnka a jeho teplota na povrchu (2276,85 °C) je asi o polovicu nižšia než na Slnku.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, Lenka Dale

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Foto
Veľká pocta pre Marcelu Laiferovú: Pozrite sa, čo získala! Toto nedostane len tak hocikto
Apelujú na lídrov strán, aby jednoznačne odmietli akékoľvek násilie.
Pellegrini a Čaputová odsúdili atentát na premiéra: Dokážu spolu zmieriť rozhádaných politikov?
Kontroly dvoch cyklistov nedopadli dobre.
Policajti dali za bieleho dňa fúkať dvom cyklistom: Preboha! Jeden horší ako druhý
Photo. Hand of a farmer holding wheat grains In the field in sunset. Rich harvest.
Maďari na plné ústa o poľnohospodárstve v EÚ: Je obeťou extrémnej... Čo navrhujú?
Ilustračné foto
Na Slovensko sa valí KATASTROFA: Pripravte sa na radikálnu zmenu počasia! Kedy to príde?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Atentát na premiéra Fica zarezonoval aj v zahraničí: Nečakané rozhodnutie českých odborárov
Close up of Male lawyer or judge hand's striking the gavel on sounding block, working with Law books, report the case on table in modern office, Law and justice concept.
Koniec náročného súdneho procesu v Turecku: Opozičný politik strávi desiatky rokov za mrežami
Na snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici  15. mája 2024.
Slovenské a české odbory odsúdili atentát na premiéra: Takéto prejavy rúcajú stabilitu štátu, tvrdia