Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2017 12:05 | Správy | Domáce správy
Video

V roku 2017 nás nečakajú len desivé predpovede: 10 vecí, na ktoré sa môžeme tešiť!

Finančná kríza v Taliansku, vojny v dôsledku globálneho otepľovania aj kolaps Ameriky. Takéto desivé predpovede má pre nás v roku 2017 Nostradamus. Na svet sa dá však pozerať aj cez ružové okuliare. Slovákov tento rok totiž čakajú aj veci, na ktoré sa môžu naozaj tešiť.

V peňaženkách budú mať viac budúce mamičky, dôchodcovia či opatrovatelia. Čaká  nás aj niekoľko športových sviatkov, ktoré opäť rozbúchajú srdcia každé hrdého Slováka. Nový Čas vám prináša prehľad udalostí, ktoré vám zaručene zlepšia náladu.

1. Vyššia minimálna mzda

- Pracovať sa oplatí! Od Nového roka si prilepšia tí, ktorí mali na výplatnej páske najmenej. Minimálna mzda totiž vzrastie zo 405 na 435 eur. Za hodinu práce vám už zamestnávateľ nemôže dať menej ako dve a pol eura. Na minimálne ohodnotenie majú zo zákona nárok nielen zamestnanci v pracovnom pomere, ale aj tí, ktorí pracujú na dohodu. Ide obvykle o študentov a dôchodcov.

2. Prilepšia si budúce mamičky

Otvoriť galériu

Budúce mamičky sa môžu tešiť! Po novom by mali dostávať 75 percent zo svojho doterajšieho hrubého zárobku. V praxi to bude znamenať, že výška materského príspevku sa bude pohybovať približne na úrovni ich doterajšej čistej mzdy. Viac peňazí dostanú nielen tie, ktoré nastúpia na materskú od 1. mája, keď novela nadobudne právoplatnosť, ale aj tie, ktoré ju budú poberať po 1. máji tohto roku. Vzrastie aj rodičovský príspevok, a to o 10 eur. Jeho výška tak bude 213 eur a 20 centov. 

3. Cyklistom povolia pivo

Zašportovať si budete môcť aj s krígľom v ruke! Kým doteraz bola pri jazde na bicykli nulová tolerancia alkoholu, v roku 2017 si môžete dopriať dve pivá. Policajti vás nebudú môcť pokutovať, ak od januára tohto roka nafúkate 0,5 promile. Dovoliť si to budete môcť však len v intraviláne obce a na vymedzených cestičkách.

4. Sagan bude obhajovať zelený a dúhový dres

Otvoriť galériu

Peter Sagan (26) môže vo Francúzsku už tento rok vyrovnať rekord nemeckého cyklistu Erika Zabela, ktorý vyhral bodovaciu súťaž šesťkrát za sebou v rokoch 1996 - 2001. Slovenský cyklista bol na Tour de France päťkrát a má zatiaľ „len“ päť zelených dresov. Obhajovať bude aj dúhový dres na majstrovstvách sveta v nórskom Bergene. V histórii MS sa od roku 1927 stalo len šesťkrát, že cyklista obhájil dúhový dres majstra sveta. Trikrát za sebou to ešte nedokázal nikto, Sagan tak bude mať historickú šancu.

5. Opatrovanie odmenia lepšie

Otvoriť galériu

Ak sa staráte o zdravotne postihnutého, dieťa, manžela či rodiča, zbystrite pozornosť! Doteraz platil za opatrovateľov štát odvody do Sociálnej poisťovne najviac 12 rokov, po novom to bude platiť dovtedy, kým si to bude situácia vyžadovať. Základná sadzba príspevku sa zvýši z 220,52 na 247,62 eura.

6. Čaká nás 8 predĺžených víkendov

Užiť si viac voľných dní za sebou bude v tomto roku jednoduchšie ako v predošlom. Ak počítame vianočné a veľkonočné sviatky, tešiť sa môžeme až na osem predĺžených víkendov. Celkovo nás čaká 15 sviatočných dní.

Prehľad sviatkov v roku 2017:

  • 1. JANUÁR - Nový rok, nedeľa
  • 6. JANUÁR - Traja králi, piatok
  • 14. APRÍL - Veľký piatok
  • 17. APRÍL - Veľkonočný pondelok
  • 1. MÁJ - Sviatok práce, pondelok
  • 8. MÁJ - Deň víťazstva nad fašizmom, pondelok
  • 5. JÚL - Sviatok sv. Cyrila a Metoda, streda
  • 29. AUGUST - Výročie SNP, utorok
  • 1. SEPTEMBER - Deň Ústavy SR, piatok
  • 15. SEPTEMBER - Sedembolestná Panna Mária, piatok
  • 1. NOVEMBER - Sviatok všetkých svätých, streda
  • 17. NOVEMBER - Deň boja za slobodu a demokraciu, piatok
  • 24. DECEMBER - Štedrý deň, nedeľa
  • 25. DECEMBER - Prvý sviatok vianočný, pondelok
  • 26. DECEMBER - Druhý sviatok vianočný, utorok

7. Investícia roka

Otvoriť galériu

Po automobilke Land Rover, ktorá by mala zamestnať takmer 3 000 ľudí priamo a ďalšie tisíce u subdodávateľov, by oživenie na pracovnom trhu mali pocítiť aj v Košiciach. Základný kameň tu chce japonská spoločnosť Minebea položiť v apríli tohto roka. V nasledujúcich piatich rokoch by firma mala preinvestovať takmer 60 miliónov eur, pričom prácu by si malo nájsť až 1 100 ľudí. Nový závod bude vyrábať rôzne elektrické motory, ktoré sa využívajú v automobilovom priemysle, ale aj pri výrobe robotov a automatizovaných systémov, domácich spotrebičov a náradia.

8. Mladé pušky na ME

Otvoriť galériu

Na majstrovstvá Európy sa naše futbalové nádeje pozrú po dlhých 17 rokoch. Na šampionát, ktorý sa bude po prvý raz konať v Poľsku, budú odchádzať plní odhodlania. V skupine A však budú mať nesmierne ťažkých súperov. Okrem domáceho Poľska, ktoré sa bude chcieť pred domácim publikom ukázať v čo najlepšom svetle, narazia naši na tímy Švédska a Anglicka.

9. Koncerty a šou

Otvoriť galériu

Očakávanou udalosťou roka 2017 je koncert Depeche Mode 20. mája na bratislavských Pasienkoch, v apríli príde do hlavného mesta so svojou šou Varekai Cirque du Soleil. Aegon Arena privíta 8. mája šou Lord of the Dance. Fanúšikovia s napätím očakávajú turné Alexandrovcov, ktoré sa má začať po slovenských mestách od 3. mája. Vystúpenia pravdepodobne nezrušia ani z dôvodu, že pri decembrovom páde lietadla zahynulo 60 členov súboru. V Bratislave sa môžete tešiť aj na Vanessu-Mae či Macy Gray, Paula van Dyka či legendárnu kapelu Smokie. Rockeri sa nevedia dočkať koncertu Korn 4. apríla.

10. Svadba roka?!

Otvoriť galériu
Svada roka?!
Zdroj: anc

Moderátorka Adela Banášová (36) vhupla do vzťahu s markizáckou hviezdičkou Viktorom Vinczem (25) raketovou rýchlosťou. Dvojici sa vzájomnú náklonnosť podarilo zakrývať len krátky čas. Obaja už viackrát priznali, že si vedia predstaviť spoločnú budúcnosť. Ktovie, možno práve týmto známym slovenským celebritám zaznejú svadobné zvony.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Business crime
Čo sa to v Rusku deje? Zadržali už piateho vysokopostaveného vojenského činiteľa
Juraj Slafkovský sa sťažoval v Ostrave na matrace. Vyspal sa v Prahe lepšie?
Foto
Slafkovský nechal emóciám voľný priebeh: Nie som na nikoho nas*atý, ale...
(ilustračné foto)
Špecialista vysvetľuje: 6 znakov, ktoré odhalia KLAMÁRA! Túto OTÁZKU skúste na partnera
Ilustračné foto
Predpovede na tento rok vzbudzujú veľké obavy: Čakajú nás extrémy a veľké škody!
Slovenskí hokejisti po vypadnutí s Kanadou neskrývali sklamanie.
Foto
Slovenskí hokejisti po vypadnutí neskrývali sklamanie: TOTO sú ich prvé slová
Viktor Orbán (vľavo) je politickým spojencom Roberta Fica.
Foto
Orbán po útoku na Fica: Sme spojení s tajnou službou SR, máme informácie o atentáte
Okolie jazera po roku opäť ožilo atmosférou Benátok.
FotoVáš Tip
Vodičovi sa pod Tatrami podarili neobyčajné zábery: Aha, kto striehol pri ceste! A nebol len jeden
Pohreb iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího.
Iránskeho prezidenta pochovali v jeho rodnom meste: Výnimočné miesto posledného odpočinku
Foto
Žiadna senzácia sa v Prahe nekonala: Slovenskí hokejisti na šampionáte končia!
Veronika Remišová, Za ľudí
Remišová reaguje na Rašiho kritiku: Ak sa to niekomu podarilo pre Slovensko presadiť, tak mne!
Kristy je so svojim telom spokojná a o operácii, pri ktorej by jej "vyrobili" nový pupok, nechce ani počuť.
Foto
Kristy po narodení prišla o pupok, no AHA, čo tam má: Uf, tak to je zázrak!
Ilustračné foto
Michal prišiel k autu a oblial ho studený pot: To by nechcel zažiť nik! Potom spozoroval políciu a...