23.05.2024 19:09 | Správy | Domáce správy

Ako to bude s rezolúciou OSN k bosnianskej Srebrenici? Slovensko vyjadrilo stanovisko! Toto nikto nečakal

Slovenská republika sa zdržala pri hlasovaní o rezolúcii Organizácie Spojených národov (OSN) k Srebrenici. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR to odôvodnilo potrebou zachovania stability na západnom Balkáne. Uviedlo to vo svojom stanovisku s tým, že prijatie rezolúcie bez plnej zhody členských štátov OSN je historickým precedensom. TASR o tom informovali z komunikačného odboru rezortu.

"Nie je vhodná chvíľa, aby sa takýto dokument schvaľoval. Naším cieľom je zamerať sa na predchádzanie ďalšej medzietnickej eskalácii a snažiť sa prioritne presadzovať zmier a vzájomnú dôveru, ktoré ale nemôžu byť nanútené zvonku," skonštatoval šéf rezortu Juraj Blanár (Smer-SD). Rezolúcia bude mať podľa jeho slov v aktuálnej situácii negatívny dopad.

Ministerstvo zároveň skritizovalo, že iniciatíve nepredchádzal celospoločenský a medzináboženský dialóg v regióne, a najmä v krajine, kde ku genocíde došlo. "V obzvlášť citlivej téme, akou je genocída, by mala byť rezolúcia prijímaná konsenzom členských štátov tak, ako k tomu došlo v predchádzajúcich dvoch rezolúciách týkajúcich sa pamiatky holokaustu i genocídy v Rwande," podotklo v stanovisku.

Rezort zároveň deklaroval, že SR je vždy na strane dodržiavania medzinárodného práva. Plne podľa svojho stanoviska rešpektuje Chartu OSN aj verdikty dvoch medzinárodných súdov, ktoré potvrdili spáchanie genocídy. Podporuje tiež dôstojné pripomínanie si obetí. Víta aj európsku integráciu štátov západného Balkánu. Považuje za správne rozhodnutie otvoriť prístupové rokovania Európskej Únie (EÚ) s Bosnou a Hercegovinou. Rezolúcia však podľa šéfa slovenskej diplomacie neprispieva k zmierňovaniu napätia na západnom Balkáne ani k podpore jeho smerovania do EÚ.

Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok schválilo rezolúciu o vyhlásení 11. júla ako medzinárodného dňa na pamiatku genocídy v Srebrenici v roku 1995. Návrh vyvolal kritiku Srbska a v radoch bosnianskych Srbov, informovala o tom TASR podľa agentúr AP a AFP.

Viac k téme:

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

(ilustračné foro)
Česko zasiahli silné búrky: Zaplavili ulice a prerušili dopravu
(ilustračné foto).
Smrť po útoku v Sýrii: Americkí vojaci zabili vysokopostaveného predstaviteľa ISIS
Kráľ Filip VI. si pripomenul 10. výročie nástupu na trón.
Španielsko má dôvod na radosť: Kráľ Filip VI. oslavuje! Jeho slová hovoria za všetko
Britský premiér Rishi Sunak.
Ochrankár britského premiéra má čo vysvetľovať: Odpadnete, na čo si stavil
Britský premiér a predseda Konzervatívnej strany Rishi Sunak.
Voľby vo Veľkej Británii sú už na spadnutie: Vonku sú ďalšie prieskumy, ako by skončil Rishi Sunak a jeho strana?
Despair. The concept of stopping violence against women and human trafficking,  International Women's Day
Chcú odhaľovať zverstvá: Na Ukrajine vytvorili národný register obetí sexuálneho násilia ruských vojakov
Kolóna izraelských vojenských vozidiel (ilustračná fotografia).
Vodca Hizballáhu varuje: Slová, ktoré neveštia nič dobré! V prípade vojny by... ide o bezpečie
(ilustračná fotografia).
Otec to nevydržal! 11-ročného chlapca ŠKRTIL priamo v škole: On má svoju verziu
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Putin nešetril chválou: Táto krajina ho potešila!
(ilustračná foto)
Pripravujú sa na boj? Rumunsko nakúpi húfnice za šialené milióny: Budú od tejto krajiny
(ilustračná fotografia).
Žena nestihla pohreb svojho manžela: Stala sa terčom krutého PODVODU! Toto sa môže stať aj vám
Starosta v civile: Herec šéfuje televíznej Hornej Dolnej, no v reálnom živote býva v Šenkviciach.
Petrovi Sklárovi robí prírastok v rodine obrovskú radosť: Prezradil letné plány! Kam vezme malú princeznú?