Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2016 17:40 | Správy | Domáce správy

Z košickej väznice ušiel trestanec: Pomôže vyhnúť sa ďalšiemu podobnému incidentu nové opatrenie?

Elektronické náramky budú onedlho mať aj väzni v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Košice – Šaca.

Mali by zabrániť situáciám, aká sa tu odohrala v pondelok (14.11.). Odsúdenému 41-ročnému mužovi sa podarilo vzdialiť z pracoviska, ktoré je mimo objektu väzenského ústavu.

Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla informoval, že obhliadka pracoviska v ústave Košice-Šaca je plánovaná na utorok 22. novembra. „Je zámerom využívať elektronický monitoring aj na tomto pracovisku,“ ozrejmil.

Ministerstvo spravodlivosti nedávno rozhodlo o nasadení Elektronického systému monitoringu osôb (ESMO) aj do slovenských väzníc. Pôvodne mal byť určený predovšetkým pre odsúdených vykonávajúcich si trest v domácom väzení. Pre nízky počet nasadených náramkov však ministerstvo hľadalo aj ďalší spôsob ich využitia.

 

„Cieľom využitia monitoringu v týchto podmienkach je minimalizácia reakčného času v prípade, že sa odsúdený vzdiali v čase, keď vykonáva aktivity mimo ústavu, a teda i zabezpečenie riadneho výkonu trestu a zvýšenej ochrany spoločnosti,“ odôvodnil nasadenie ESMO vo väzniciach Bubla.

V súčasnosti testuje ministerstvo v ústavoch systém v rámci pilotnej prevádzky. Do konca roka by malo byť monitorovaných 200 odsúdených v ústavoch na výkon trestu. K pondelku (14.11.) malo náramky už 137 odsúdených, ktorí vykonávajú práce na vlastných alebo zmluvných pracoviskách nachádzajúcich sa mimo stráženej časti objektov ústavov.

Od stredy pribudne ďalších 22 odsúdených, informoval Bubla. Dosiaľ sú monitorovaní odsúdení z ústavov v Leopoldove, Hrnčiarovciach nad Parnou, Nitra Chrenová, Žilina a z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých v Sučanoch.

Na základe vyhodnotenia pilotnej prevádzky bude ministerstvo zvažovať, či používanie systému ESMO vo väzniciach rozšíri. „Pracovísk mimo ústavu máme niečo vyše 160 a denne tam pracuje približne 1200 odsúdených z ústavov a takmer 300 odsúdených z otvorených oddelení,“ ozrejmil celkovú situáciu hovorca ministerstva.

Pri rozhodovaní o využití monitoringu sa neposudzuje individuálne osoba odsúdeného. Dôležitá je skutočnosť, že je zaradený do práce, ktorá sa vykonáva mimo ústavu. "Každý odsúdený zaradený do práce na pracovisku mimo ústavu, ktoré sme identifikovali ako vhodné na použitie monitoringu, je povinný podrobiť sa kontrole technickými zariadeniami,“ spresnil Bubla.

Zaradenie odsúdeného do práce na takéto pracoviská navrhuje umiestňovacia komisia v príslušnom ústave. Odsúdený má elektronický náramok na nohe počas celej doby, v ktorej je zaradený do práce na pracovisku mimo ústavu. Bližšie podrobnosti o spôsobe monitorovania ministerstvo nezverejnilo, aby neohrozilo bezpečnosť a efektivitu systému.

Riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž vysvetlil, že útek väzňa v košickom ústave je druhým tohtoročným prípadom vzdialenia sa z pracoviska mimo ústavu. „Samotné zamestnávanie odsúdených, napriek možným rizikám vyplývajúcim z charakteru niektorých pracovísk, zohráva v podmienkach väzenstva dôležitú úlohu,“ zdôraznil Baláž

Práca je podľa neho považovaná za významný prvok v zaobchádzaní s väznenými osobami. Umožňuje im vlastnou prácou získať finančné prostriedky, zabezpečiť úhradu trov výkonu trestu a úhradu pohľadávok voči oprávneným. „Aktuálne je zamestnanosť 70,07 percenta z tých, ktorých je možné zaradiť do práce,“ informoval. V priemere je do práce zaradených 4597 osôb. Celkové príjmy predstavovali za deväť mesiacov tohto roku sumu 5 821 476 eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Ilustračné foto
Na Slovensko sa valí KATASTROFA: Pripravte sa na radikálnu zmenu počasia! Kedy to príde?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Atentát na premiéra Fica zarezonoval aj v zahraničí: Nečakané rozhodnutie českých odborárov
Close up of Male lawyer or judge hand's striking the gavel on sounding block, working with Law books, report the case on table in modern office, Law and justice concept.
Koniec náročného súdneho procesu v Turecku: Opozičný politik strávi desiatky rokov za mrežami
Na snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici  15. mája 2024.
Slovenské a české odbory odsúdili atentát na premiéra: Takéto prejavy rúcajú stabilitu štátu, tvrdia
Ilustračné foto
Muž bol 27 rokov nezvestný: Odrazu prišiel šokujúci ZVRAT! Neuveríte, KDE ho našli
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Napätie medzi Moskvou a Londýnom: Rusko nenechalo dlho čakať na odvetu, to však nie je všetko
(ilustračná foto)
Krajina si povedala dosť! Plánuje rázne zmeny: Dostane sa do konfliktu s Európskou úniou?
Foto
Atentát na Roberta Fica prinútil konať aj českú políciu: MS v hokeji s prísnejšími opatreniami!