Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.09.2016 18:58 | Správy | Zahraničné správy

Obrovská rana pre Merkelovú: Vo voľbách sa jej strana prepadla na tretie miesto!

Víťazom neďeľných volieb v nemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko sa podľa očakávania stali napriek stratám sociálni demokrati (SPD).

Ich koaličný partner, Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, sa prepadla až za pravicovo-populistickú Alternatívu pre Nemecko (AfD), informovali verejnoprávne televízie ARD a ZDF. AfD, ktorá vznikla iba pred troma rokmi, sa tak dostala už do parlamentu deviatej nemeckej spolkovej krajiny.

Podľa prognóz získala SPD 30,2-30,3 percenta hlasov. Je to síce menej ako v roku 2011 (35,6 percenta), zároveň však viac ako predpovedali všetky prieskumy. CDU dalo svoj hlas 19,3-19,8 percenta voličov (2011: 23 percent). Doterajšia koalícia SPD a CDU však bude môcť pokračovať, keďže v 71-miestnom krajinskom sneme (Landtag) obsadí 40 kresiel (25+15).

Povolebnou alternatívou môže byť aj koalícia SPD, zelených a strany Ľavica. AfD nechce za koaličného partnera nijaká zo spomínaných strán. Výsledok CDU je každopádne ranou pre Merkelovú, ktorá má v Meklenbursku-Predpomoransku svoj volebný obvod. AfD dostala hneď v prvých voľbách 21,1-21,4 percenta hlasov, čo jej zabezpečilo 17 mandátov. Strana Ľavica získala okolo 12,5 percenta hlasov (18,4) a desať mandátov, zelení majú zatiaľ okolo päť percent (8,6), čo je hranica pre vstup do parlamentu. V krajinskom parlamente nebudú krajne pravicová Národnodemokratická strana Nemecka (NPD) ani Slobodná demokratická strana (FDP).

 

Účasť voličov dosiahla okolo 60,5 percenta a bola o výrazne vyššia ako v roku 2011 (51,5). Podľa predsedníčky AfD Frauke Petryovej je za úspechom jej strany to, že občania Meklenburska-Predpomoranska už neveria tradičným stranám, že sú schopné robiť politiku pre občanov. Svoju úlohu zohrala aj Merkelovej "katastrofálna utečenecká politika", povedala Petryová pre ZDF.

Nemecký politológ Karl-Rudolf Korte si myslí, že z volieb v Meklenbursku-Predpomoransku by sa mohli strany v iných spolkových krajinách poučiť. AfD podľa neho týmto možno "prekročila svoj zenit". Predvolebnú kampaň poznamenala predovšetkým problematika utečencov, hoci počet novo prichádzajúcich žiadateľov o azyl v Nemecku tento rok v porovnaní s vlaňajšom prudko klesol a v Meklenbursku-Predpomoransku ich je len niekoľko tisíc.

Iba dva týždne po Meklenbursku-Predpomoransku sa uskutočnia parlamentné voľby aj v hlavnom meste Berlín. Obe hlasovania sú považované za test pred budúcoročnými februárovými voľbami spolkového prezidenta a septembrovými voľbami nového Spolkového snemu (Bundestag).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Cyklistické preteky Okolo Slovenska si vyžiadajú dopravné obmedzenia.
Vodiči pozor! Tomuto úseku sa vyhnite: Budú sa tu konať cyklistické preteky
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustr. foto)
Návrat Studia Ghibli? Na festivale v Cannes predstavia štyri animované filmy
Ruský útok v Charkove.
Foto
Zúfalstvo v Charkove: Ľudia utekajú pred ostreľovaním! Rusi útočili na obytné časti
Robert Fico aj Robert Kaliňák odmietajú zodpovednosť za to, že by cielene zisťovali špinu na svojich politických oponentov.
Kaliňák sa rozprával s Ficom: Zranenia sú extrémne bolestivé! S premiérom si dali niekoľko inštrukcií
Čierne more
Pátranie v Čiernom mori: Kde sú námorníci potopenej lode? Od ruskej invázie je toto miesto v ohrození
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!