Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2016 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Trápenie herečky Valentovej po mozgovej príhode: Vážne následky!

Bojuje zo všetkých síl. Slávna herečka Soňa Valentová (69), známa z mnohých filmov či divadla, utrpela pred niekoľkými týždňami cievnu mozgovú príhodu, ktorá ju dostala na nemocničné lôžko.

Svoj boj však ešte stále nevyhrala a čaká ju dlhá cesta. Podľa informácií Nového Času totiž herečka ochrnula na ľavú časť tela. Zostáva teda otázne, ako rýchlo a či vôbec sa vráti na divadelné dosky. Dlhoročnú členku Slovenského národného divadla ihneď po príhode hospitalizovali, čo zabránilo oveľa ťažšiemu vývoju jej zdravotného stavu.

Podľa informácií Nového Času stihla herečka zavolať svojej dcére Kataríne Hasprovej, ktorá zalarmovala záchranku. „Bola to cievna príhoda. Prišlo jej nevoľno. Zákrok sa však nerobil, nemala krvácanie do mozgu, to by bolo nebezpečné,“ povedala herečkina dcéra Hasprová a prezradila aj to, že jej mama je stabilizovaná a nie je v ohrození života. „Našťastie je zasiahnutá ľavá časť tela,“ dodala.

Otvoriť galériu

Tento stav pripútal herečku na nemocničné lôžko a je otázkou času, vôle a síl samotnej herečky, či sa dokáže pozviechať. Podľa lekárov je dôležitá rehabilitácia, ktorá však môže byť zdĺhavá. „Musí rehabilitovať, telo fyzicky rozcvičiť,“ potvrdila Hasprová. Napriek tomu, že mala známa herečka šťastie v nešťastí, nad jej návratom na divadelné dosky či pred filmové kamery visí veľký otáznik.

Onedlho má jubileum

 

O tri mesiace oslávi obľúbená herečka okrúhlu sedemdesiatku, a tak má o ďalší dôvod navyše, aby sa postupne dostala do formy a tešila sa opäť dobrému zdraviu. Zatiaľ však musí bojovať a s pomocou lekárov v nemocnici absolvovať ešte množstvo vyšetrení. Ostáva len veriť, že zasiahnutú časť tela pomocou rehabilitácií opäť rozhýbe a ešte sa na javisko vráti.

Aké sú šance na jej uzdravenie

Martina Kudláčová, neurologička

- Pri cievnej mozgovej príhode záleží na tom, či ide o ľahký, stredne ťažký alebo ťažký rozsah. Záleží na tom, aká cieva bola postihnutá a v akom rozsahu. Pri ľavostrannom ochrnutí ide o zásah v pravej hemisfére, čo pre praváka znamená, že nie je zasiahnuté centrum reči. Najväčšia šanca na vyliečenie je do jedného roka, potom to už ide pomalšie. Následná rehabilitácia je nevyhnutná, pacient musí cvičiť, nielen brať tabletky. Liečia sa však aj následky - depresia, duševný stav postihnutého, aby mal chuť vrátiť sa do normálneho života. Navyše, do roka má pacient nárok na kúpeľnú liečbu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pro

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herec Brad Pitt
Foto
Fešák Brad Pitt na obede s... Fíha! Aha, ako sa spolu zabávali
Počas skúšobnej doby je dôležité aj skamarátiť sa s novými kolegami.
Prvé tri mesiace v novej práci sú kľúčové! Ako úspešne zvládnuť skúšobnú dobu?
Preventívne prehliadky u lekára sú veľmi dôležité
5 spôsobov, ako predísť INFARKTU: Robte tieto jednoduché veci a zachráňte si život
Z Rafahu utiekli už stovky tisíc ľudí: Dôvodom je pokračujúca ofenzíva izraelskej armády
Foto
Hudáček perlil v priamom prenose: Bol som na záchode...
Izraelský minister hrozí demisiou: Toto je dôvodom!
Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Cyklistické preteky Okolo Slovenska si vyžiadajú dopravné obmedzenia.
Vodiči pozor! Tomuto úseku sa vyhnite: Budú sa tu konať cyklistické preteky
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?