Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2014 15:00 | Tip od Vás | Zahraničie

Evu neprijali na vysokú: Zbalila sa do Anglicka a dnes zarába 5-ciferné sumy

Jej životný príbeh kopíruje osud stoviek Sloveniek, ktoré to po maturite zabalili a odišli do Veľkej Británie skúšať šťastie ako au-pairky.

Až na jeden detail. Eva Bowles (34), za slobodna Gregrová, dnes zarába viac ako jej anglický manžel a žije život, ktorý má len pramálo spoločného od toho na Slovensku.

Všetko mohlo byť úplne inak, keby sympatickú tmavovlásku prijali na vysokú školu. Po absolvovaní Obchodnej akadémie v Pezinku plánovala pokračovať v štúdiu na Ekonomickej univerzite v Bratislave. "Neprijatá pre nedostatok miesta", odkázali Eve zo školy.

Písal sa rok 1998, Eva sa zbalila a odletela za kamarátkou na Ostrovy. "Do Veľkej Británie som sa odišla naučiť angličtinu. Vedela som iba nejaké základy z anglických pesničiek. Takisto som si chcela nasporiť peniaze na byt a vidieť svet, keďže na Slovensku boli moje šance limitované," hovorí rodáčka z Pezinka. Ako au-pairka začínala so 40 librami na týždeň. Vydržala 4 mesiace. "Chcela som bývať blízko občianskej vybavenosti a nie na vrchu kopca, kde boli iba polia a bažanty."

V prepychu

Život mimo civilizácie vystriedal dom s 15 obrovskými spálňami, tenisovými kurtmi či bazénom. "Starala som sa o dve deti, vnúčatá Julie Morley, ktorá organizovala súťaže Miss World," vysvetľuje Eva. S domácimi, burzovým maklérom (synom Julie) a jeho manželkou (vyštudovanou právničkou, toho času ženou v domácnosti), si užila dovolenku v St. Tropez a kebyže už vtedy je Slovensko v EÚ, cestuje aj na Bermudy... Po roku sa rozlúčila a presťahovala bližšie k Londýnu. 

 

Eva ešte pár rodín vystriedala, no zároveň vedela, že vychovávať cudzie deti donekonečna nechce. V roku 2004 ju prijali na denné štúdium medzinárodného obchodu s nemeckým jazykom. V predposlednom ročníku sa ako jediná Slovenka dostala do skupinky 10 brigádnikov, ktorí 3 mesiace praxovali v banke WestLB. "Po skončení štúdií som dostala ponuku na pozíciu predajného zástupcu pre americkú firmu Bloomberg. Starala som sa o klientov vo Švajčiarsku, po 3 rokoch som znovu zmenila robotu, vždy za viac peňazí a menej hodín," povie bez okolkov.

Aj keď si Eva uvedomuje, že úspech sa na Slovensku neodpúšťa, nemá problém priznať, že zarába viac ako jej anglický manžel a keď má dobrý mesiac, na účet jej naskočí 5-ciferná suma. V čistom a v librách. "Ak tu chcete niečo dosiahnuť, nepotrebujete známosti ani peniaze, iba húževnatosť a pevnú vôľu," spomenie Eva zásadný rozdiel medzi Slovenskom a Anglickom. No nielen preto vidí svoju budúcnosť na Ostrovoch. 

Chýbajú už len deti

"Ľudia sú tu voči sebe ohľaduplní, nezávidia si a ak niekto niečo dosiahol, tak to obdivujú a majú voči sebe rešpekt. Ľudia sa tu nepredbiehajú v radách, nestrkajú do seba a ak náhodou áno, vždy sa ospravedlnia. Na priechode vám zastavia a ak šoférujete a nemáte prednosť, tak vám ju Angličania dosť často dajú. Úplne iná kultúra a životný štýl." Napriek tomu rodená Pezinčanka na Slovensko nezanevrela.

"Chodím sem približne 3x do roka. Za môj domov však považujem Anglicko. Tu máme krásny dom a aj zázemie," vysvetľuje Eva a keď hovorí v množnom čísle, na mysli má predovšetkým manžela Davida (40), s ktorým je už 14 rokov, posledné tri s obrúčkou na prste. "Jediné, čo nám momentálne chýba ku šťastiu, sú deti. Ale pracujeme na tom," usmeje sa sympatická Slovenka.

Poznáte šikovného Slováka, Slovenku, ktorému/-ej sa podarilo preraziť v zahraničí? Napíšte nám o ňom/nej na tip@novycas.sk!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Cyklistické preteky Okolo Slovenska si vyžiadajú dopravné obmedzenia.
Vodiči pozor! Tomuto úseku sa vyhnite: Budú sa tu konať cyklistické preteky
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
42-ročná Yaya DeCloud sa narodila 14. decembra 1981.
Foto
Vodca sekty unášal a znásilňoval ľudí: Neuveriteľné, čo po tom všetkom povedala jeho dcéra
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje