Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.09.2014 18:00 | Tip od Vás | Zahraničie

Z Južnej Afriky priletel na Slovensko bojovať o dcéru: Manželka mi vzala moju Anastaziu!

Naše súdy posielajú šesťročnú Anastaziu späť do Južnej Afriky (JAR) , kde sa narodila slovenskému páru.

Jej otec Michael, občan JAR aj Slovenskej republiky, tam žije ako potomok slovenských emigrantov.

Michael Kliment (42) sa v roku 2006 zosobášil s rodáčkou z Brezna Jankou Kliment (34). Janka prišla do JAR za prácou, ktorú nakoniec našla v rodinnej firme Klimentovcov a Michael popritom pôsobil ako šéf združenia karatistov v krajine, ale aj v rôznych medzinárodných organizáciách.

Janka odišla v novembri 2012 na dovolenku s ich jedinou dcérkou Anastaziou na rodné Slovensko a už sa nikdy nevrátila. Michael zostal doposiaľ bez dcéry aj napriek rozhodnutiam súdov, podľa ktorých sa Anasatazia má vrátiť sama alebo s mamou do Južnej Afriky.

Situácia sa zhoršila po tom, čo sa Anastazia prestala ozývať a jej slovenská rodina zakázala s otcom akýkoľvek kontakt. Michael nakoniec priletel na Slovensko a až vďaka súdnemu nariadeniu sa niekoľko dní mohol stretávať s dcérou.

Otvoriť galériu

Útek na Slovensko

Ďalší medzinárodný boj o dieťa! Po tom, čo sa zo svojej slovenskej dovolenky nevrátila pred dvoma rokmi Mária Pfeifer s dvoma synmi od dvoch amerických otcov, na povrch vyplával ďalší podobný prípad. Janka Kliment odišla z domu v Južnej Afrike 23. novembra 2012 s tým, že s dcérkou Anastaziou strávia istý čas na Slovensku. Dovtedy tak spravila niekoľkokrát, keď do rodnej krajiny chodila hlavne v období vianočných sviatkov. Tentoraz sa nevrátila.

„Bol to pre mňa šok, pretože s niečím takým som absolútne nepočítal. Ja som považoval náš vzťah a naše manželstvo napriek určitým problémom za usporiadané. Chceli sme byť zas spolu ako rodina. Janka mi povedala, že poletí naspäť s nami, ale deň pred odletom to odriekla. Predĺžil som jej platnosť leteniek, ale už naspäť neprišla. Som úplne zúfalý,“ povedal pre Nový Čas Michael Kliment, potomok slovenských rodičov, ktorí emigrovali do Južnej Afriky v roku 1969.

Otvoriť galériu

 

Návrat do Afriky

Michael pred dvoma týždňami priletel so svojím otcom na viedenské letisko, odkiaľ sa presunuli do Bratislavy. Ich kroky viedli na stredné Slovensko, kde strávili niekoľko dní so svojou dcérou a vnučkou za stáleho dozoru jej matky, aj napriek tomu, že otec mal predbežné opatrenie súdu, na základe ktorého bol oprávnený stretávať sa s dcérou bez prítomnosti matky. 

„Bol som ju niekoľkokrát pozrieť na Slovensku. Na stretnutiach musela byť prítomná aj Janka. S dcérkou sme pravidelne komunikovali cez internet, volali si cez webkameru. Raz sa stalo, že bola hysterická, udierala rukami na posteľ a chcela sa vrátiť domov do Južnej Afriky,“ opísal Michael situáciu po prílete do Európy.

Otvoriť galériu

Spor o dieťa sa napokon dostal aj pred slovenský súd. Rozsudok okresného súdu v Banskej Bystrici potvrdil aj krajský súd, podľa ktorého sa Anastazia musí vrátiť do Južnej Afriky sama alebo s matkou za istých podmienok. Michael by sa musel o svoju manželku postarať - zaistiť ubytovanie, nájom a nájsť jej prácu.

„Toto všetko bolo pripravené podľa podmienok súdu. Janka rozhodnutie súdu nerešpektovala a do stanovenej lehoty sa s Anastaziou nevrátila. Mala tak spraviť v decembri minulého roka, odvtedy sa nič neudialo,“ povedal Michael s tým, že jeho manželka podala dovolanie na Najvyšší súd, ktorý najskôr musí zistiť, či je vôbec dovolanie vo veci prípustné, keďže zákon jeho podanie neumožňuje voči všetkým rozhodnutiam.

Otvoriť galériu
Strach z krajiny

Nový Čas sa spojil aj so slovenskou rodinou Janky. Matka Anastazie sa v tom čase nachádzala v nemocnici. „Jej manžel dcérke nič neplatil. Manželia sa dohodli, že po istom čase budú žiť inde ako v Južnej Afrike, čo sa nestalo. Janka sa tam necítila bezpečne,“ povedala rodina. Michael tieto obvinenia popiera a tvrdí, že život v inej krajine (v Kanada, na Slovensku alebo na Mauríciu) zvažoval až na dôchodku a opiera sa o rozhodnutie súdu.

Ten odporúča celý prípad riešiť v Južnej Afrike, kde Anastazia roky žila a kde sa narodila, a preto v jeho právomoci nie je prideliť dieťa do starostlivosti jedného z rodičov, o čo sa Janka sama neúspešne pokúsila ešte pred začiatkom konania o návrat dieťaťa. Nateraz je právoplatné rozhodnutie o návrate dieťaťa do Južnej Afriky, ktoré matka už viac ako polroka nerešpektuje.

Otvoriť galériu

Stalo sa vaše dieťa obeťou únosu? Kontaktujte nás na tip@novycas.sk

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Archívne foto: Východná šachta bane v Handlovej.
Banícke nešťastie v Handlovej: Po takmer 15 rokoch sa tragický prípad opäť otvára! Závažné zistenia
Rearview shot of a young soldier standing at a military academy and saluting
K tomuto sa mal priznať americký vojak! Zadržiavajú ho v Rusku
V Kežmarku došlo k zrážke vlaku s osobným autom.
Hrozivá zrážka auta s vlakom: Vodička spravila zásadnú chybu, stáli pri nej všetci svätí!
Ramsay zavolá Slafkovského na koberček: TOTO je jeho najväčší problém!
Haščáková trpela roky psychickými problémami.
Foto
Obrovská pocta pre Barbaru Haščákovú († 43) v rodných Košiciach: Mesto chystá veľkú vec! Súčasťou bude aj MC Erik
Vdovec pri fotke svojej ženy, ktorú bude mať na poslednej rozlúčke.
Foto
Petar prišiel o manželku († 38): Stačilo jedno vyšetrenie a Veronika by ŽILA! Rozhodol sa podniknúť kroky
Kabinet chce získať potrebné miliardy do rozpočtu vyššími daňami.
Aktualizované
Robert Kaliňák prehovoril o zdravotnom stave premiéra: Je to aj naďalej vážne
Fico v Moskve predviedol svoju výšku.
Foto
Kremeľ reaguje na atentát na Fica: Putin pristúpil k zriedkavému kroku!
Premiér Robert Fico s ďalšími ministrami a zástupcami regiónu riešili pomoc v rámci okresov Prievidza a Partizánske.
Po atentáte na premiéra zasadne mimoriadne Bezpečnostná rada SR: Rokovanie plánuje aj vláda
Dárius Rusnák o oddychu počas turnaja: Jedno pivo to môže rozbehnúť!
Juraja Cintulu držali do neskorých nočných hodín na Obvodnom oddelení policajného zboru v Handlovej.
Foto
FOTO Strelec Juraj v sprievode mužov zákona: Na tomto mieste musel byť prítomný!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Foto
Ukrajina vyšla s pravdou von: Je to zlé! Prichádza ZVRAT vo vojne? Desivé varovanie