Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2015 11:59 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
Foto

Slovenka obeťou hororovej brigády vo Francúzsku: Paťku našli holú a špinavú, to však nie je zďaleka všetko!

Ako zo zlého sna! Krásna Paťka (20) z Handlovej odišla na letnú brigádu na loď do Francúzska ako usmievavé a zdravé dievča.

Dva týždne nato ju našli v podpalubí vyzlečenú a psychicky zničenú. Nespoznávala ľudí, nevedela, kde je. Celé dni nejedla a nepila. Z Francúzska ju na Slovensko priviezli zničení rodičia, ktorým sa sťažovala, že ju jej kolegovia šikanujú. Jej mama si dokonca myslí, že jej stav vyvolali drogy, ktoré jej niekto podal. Aké hrôzy musela prežívať mladá vysokoškoláčka?

Paťkini rodičia Valéria (45) a Július (46) sú zúfalí. Z letnej brigády si priviezli dcéru, ktorá ich ani nespoznávala. Okamžite ju museli hospitalizovať na psychiatrii. Paťka zmaturovala s jednotkami a pred štúdiom na vysokej škole si šla privyrobiť na loď. „Išla cez agentúru, ktorá bola u nich v škole. Mala robiť v Nemecku, keď tam však prišla, poslali ju do Holandska a odtiaľ do Francúzka. Dostala sa na loď, kde sa jej páčilo. Tešila sa, bolo tam päť Slovákov, robotu si chválila.Potom sa vrátil chlapec, ktorého zastupovala a ju poslali na loď Discovery 2. Tam začali problémy,“ hovorí mamina.

Podľa nej boli na tejto lodi väčšinou Bulhari, Rumuni, Filipínci. „Sťažovala sa, že ju veľmi zavaľujú prácou, robila aj za druhých. Vravela, že jej robia zle, že ju šikanujú. Napísala do agentúry, ako sa k nej správajú, že chce ísť domov,“ dodala mama. Agentúra zareagovala hneď s tým, že ich to veľmi mrzí, ale má kontrakt. Manažér z agentúry sa však vybral za ňou.

Mama prosila, nech sa vráti

„Vytrpela si tam dni hrôzy. Prosila som ju, nech ide domov, ale ovplyvniť som to nevedela. Manažér ju po príchode vo štvrtok minulý týždeň odbremenil od ťažkej práce, čo nosila ťažké vrecia s bielizňou cez celú loď a začal dávať všetko na poriadok. V piatok už písala, že sa k nej správajú lepšie. V sobotu sme boli v kontakte a v nedeľu už sme sa jej nevedeli dovolať,“ vraví mamina. Iba sestre napísala, že nebola ani v robote, lebo ju presťahovali do inej izby a kázali jej, čo má robiť, hovoriť. „Celú noc som nespala a oni si robili srandu a ja som teraz mimo, ja fakt neviem, čo robiť, som strašne zmätená,“ napísala Paťka naposledy a odmlčala sa.

To, čo zažili rodičia potom, znie ako z hororu. „Volal nám v pondelok manažér Jozef. Povedal, že sa s Paťkou niečo stalo a on si nevie vysvetliť čo. Je úplne mimo a hovorí z cesty. Tvrdil, že si s ňou nevie rady, že ju stiahol z roboty,“ vraví Valéria.

Pomstili sa jej kolegovia?

Keďže sa Paťka nebola schopná sama ani zbaliť, rodičia sa vybrali do Francúzka po ňu. Pohľad, aký sa im naskytol, trhal srdce. „Bola v podpalubí. Holá, špinavá, zapáchala ako po acetóne, zakrútená len v paplóne. Hovorím jej, Pati, už sme tu, si v bezpečí. Ona na nás pozerala a hovorí: ale ty nie si moja mama. Vy nie ste moji rodičia. Moji rodičia by mi toto nikdy neurobili, neposlali by ma sem,“ plače zúfalá mamina. Podľa nej bola Paťka zmätená, myslela si, že sa plaví po Dunaji, nedokázala sa sama obliecť.

Otvoriť galériu
Mala popraskané pery. Zrejme celé dni nič nejedla ani nepila. Po príchode na Slovensko skončila Paťka na psychiatrii v nemocnici. To, čo sa stalo na lodi, doteraz nepovedala. „Pomaly sa to lepší. Už nás spoznáva, včera už hovorila aj o tom, že na prvej lodi bolo dobre. Potom povedala, že na druhej bolo zle, viac nič. Nevieme, čo sa jej stalo. Prezrela som či nemá modriny, či ju nemohli znásilniť, zbiť. Zranená nie je, ale už to nie je tá Paťka, čo predtým. Myslíme si, že ju nadrogovali, možno zavreli, pretože keď sme počas cesty vystúpili z auta, dýchala hrozne zhlboka,“ dodáva Valéria. Čo stav vysokoškoláčky spôsobilo, žiaľ, netušia ani lekári.

Patríciu testovali

Podľa primárky klinickej biochémie v Bojnickej nemocnici Márie Hrdej sa pri podozrení na drogy v tele pacienta robia testy na viaceré drogy - metadon, pentodiazepíny, kokaín, amfetamín, opiáty, barbituráty, marihuana, antidepresíva, metamfetamín. „To sú všetko orientačné vyšetrenia, ale prítomnosť iných drog, napríklad diskotékových sa bežne v laboratóriách takýmito testami nedokážu,“ povedala M. Hrdá.

Môže íst o toxickú psychózu

"Aj keď Patrícii robili testy na drogy, existujú aj také, ktoré sa nedajú zistiť," hovorí Ľubomír Okrúhlica z Centra pre liečbu drogových závislostí. "Vyvolávajú halucinácie a toxické psychózy, ktoré môžu v extrémnych prípadoch trvať aj mesiace. Droga sa pritom z tela vylúči skôr, než zmiznú príznaky. Môže ísť však aj o psychózu spôsobenú veľkým stresom," dodáva Okrúhlica.

Na čo si dávať pozor pred brigádou v zahraničí?

Poriadne si preverte agentúru, ktorá vášmu dieťaťu prácu ponúka:

- trvajte na zmluve a skontrolujte si ju pred podpisom: dôležité je, či sedí zaradenie na pozíciu, výška dohodnutej odmeny

- Pozor! V zmluve musí byť, aj aké povinnosti voči vám nový zamestnávateľ má

- nikomu nezverte doklady

- informácie poskytnuté agentúrou si overte u budúceho zamestnávateľa

- neberte nápoje, ktoré vám ponúknú alebo objednajú bez vašej prítomnosti

- majte pri sebe vždy predplatenú telefónnu kartu a peniaze si rozložte na viacero miest

- v krajine, do ktorej idete pracovať, sa snažte nadviazať čo najviac kontaktov a poskytnite ich aj svojim rodičom či známym

- dohodnite sa na intervaloch, v ktorých sa rodičom budete hlásiť

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Foto
Veľká pocta pre Marcelu Laiferovú: Pozrite sa, čo získala! Toto nedostane len tak hocikto
Apelujú na lídrov strán, aby jednoznačne odmietli akékoľvek násilie.
Pellegrini a Čaputová odsúdili atentát na premiéra: Dokážu spolu zmieriť rozhádaných politikov?
Kontroly dvoch cyklistov nedopadli dobre.
Policajti dali za bieleho dňa fúkať dvom cyklistom: Preboha! Jeden horší ako druhý
Photo. Hand of a farmer holding wheat grains In the field in sunset. Rich harvest.
Maďari na plné ústa o poľnohospodárstve v EÚ: Je obeťou extrémnej... Čo navrhujú?
Ilustračné foto
Na Slovensko sa valí KATASTROFA: Pripravte sa na radikálnu zmenu počasia! Kedy to príde?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Atentát na premiéra Fica zarezonoval aj v zahraničí: Nečakané rozhodnutie českých odborárov
Close up of Male lawyer or judge hand's striking the gavel on sounding block, working with Law books, report the case on table in modern office, Law and justice concept.
Koniec náročného súdneho procesu v Turecku: Opozičný politik strávi desiatky rokov za mrežami
Na snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici  15. mája 2024.
Slovenské a české odbory odsúdili atentát na premiéra: Takéto prejavy rúcajú stabilitu štátu, tvrdia
Ilustračné foto
Muž bol 27 rokov nezvestný: Odrazu prišiel šokujúci ZVRAT! Neuveríte, KDE ho našli
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Napätie medzi Moskvou a Londýnom: Rusko nenechalo dlho čakať na odvetu, to však nie je všetko
(ilustračná foto)
Krajina si povedala dosť! Plánuje rázne zmeny: Dostane sa do konfliktu s Európskou úniou?