Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2016 02:52 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi
Foto

Útok na hotel v Burkine Faso: Najmenej 23 mŕtvych, časť rukojemníkov je naďalej v rukách útočníkov

Útok na hotel Splendid v meste Ouagadougou v africkej Burkine Faso si vyžiadal najmenej 23 obetí na životoch.

Do miestnej univerzitnej nemocnice priviezli asi 15 osôb so strelnými zraneniami alebo zraneniami spôsobenými pri páde, informoval v sobotu jej riaditeľ Robert Sangaré. Bezpečnostné zložky republiky medzičasom zabezpečili okolie hotela, ktorého sa v piatok večer zmocnila skupina neznámych útočníkov. Vládne sily čakali na rozkaz na útok s cieľom oslobodiť rukojemníkov, ktorých útočníci v hoteli zadržiavali. Počet zadržiavaných stále nie je známy, informoval v sobotu minister zahraničných vecí Burkiny Faso, Alpha Barry, ktorý súčasne nevylúčil pomoc zahraničných jednotiek pri oslobodzovacej operácii, a to vrátane francúzskych. Miestom ich stálej dislokácie je predmestie Ouagadougou.

Otvoriť galériu
Barry súčasne novinárom potvrdil, že útok neznámych osôb na hotel si vyžiadal obete na životoch. Tlačové agentúry medzičasom citovali informáciu americkej organizácie SITE monitorujúcej internetové stránky militantov, podľa ktorej sa k sobotňajšiemu útoku na hotel Splendid v Ouagadougou prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM). Vplyvný predstaviteľ tejto ultrakonzervatívnej odnože vyzval v decembri moslimov vo viacerých krajinách vrátane Burkiny Faso, aby viedli džihád. Jedna z očitých svedkýň pre webovú stránku francúzskeho magazínu Le Point uviedla, že útočníci hovorili medzi sebou po arabsky.

Podľa ministerstva zahraničných vecí Burkiny Faso útočníci boli najmenej traja a prišli v piatok večer pred hotel dvoma terénnymi autami, zrejme zo severu krajiny. Okrem hotela strieľali aj na kaviareň Cappuccino na protiľahlej strane ulice. Časť oboch budov zachvátili plamene. Na severe Burkiny Faso, pri hranici s Mali, sa v piatok popoludní odohral iný útok, ktorý si vyžiadal životy najmenej dvoch príslušníkov armády Burkiny Faso. Podľa komuniké ministerstva obrany terčom útoku bola hliadka žandarmérie, na ktorú zaútočila skupina asi 20 ozbrojených neidentifikovaných mužov. K incidentu sa zatiaľ nikto neprihlásil. K sobotňajším útokom v Burkine Faso došlo len niekoľko týždňov po tom, ako sa úradu ujal nový prezident Roch Kaboré.

 

Bezpečnostné zložky zahájili operáciu proti útočníkom

Bezpečnostné zložky africkej Burkiny Faso začali v sobotu nad ránom útok na hotel v Ouagadougou, ktorého sa v piatok večer zmocnila skupina útočníkov a zadržiavala tam neznámy počet rukojemníkov. S odvolaním sa na očitých svedkov o tom informovala agentúra Reuters. Podľa miestnych zdrojov útočníci by v hoteli mohli zadržiavať až sto ľudíPredstavitelia vlády pred tým nevylúčili, že požiadajú o pomoc velenia zahraničných jednotiek pôsobiacich v krajine. Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany v noci z piatka na sobotu informoval, že vojenský predstaviteľ USA pôsobiaci v africkej Burkine Faso poskytuje pomoc a rady francúzskym jednotkám pri riešení krízy súvisiacej s obsadením hotela v Ouagadougou a zajatím neznámeho počtu rukojemníkov.

Americký zdroj podľa agentúry Reuters dodal, že Francúzsko požiadalo Spojené štáty o okamžitú pomoc v podobe spravodajských informácií a podpory. Podľa televízie France24 ide o informácie tajných služieb či záznamy z dronov. Spojené štáty sa francúzskou žiadosťou začali zaoberať. V Burkine Faso pôsobí asi 75 príslušníkov americkej armády, podotkla agentúra Reuters. Útok na štvorhviezdičkový hotel Splendid v Ouagadougou si podľa výpovedí svedkov vyžiadal najmenej 23 obetí na životoch.

Otvoriť galériu

Postupné oslobodzovanie rukojemníkov

V hoteli Splendid vypukol v sobotu nad ránom požiar. Stalo sa tak po tom, ako komandá vládnych bezpečnostných zložiek začali s operáciou na oslobodenie rukojemníkov.  Zásahové jednotky bezpečnostných zložiek afrického štátu Burkina Faso v sobotu oslobodili skupinu pozostávajúcu z 33 ľudí zadržiavaných skupinou džihádistov od piatku večera v hoteli v meste Ouagadougou, uviedla agentúra Reuters. Medzi oslobodenými je aj minister verejnej správy, práce a sociálnej bezpečnosti Clement Sawadogo, informoval minister komunikácie Remis Dandjinou s tým, že operácia zásahových jednotiek pokračuje.

Agentúra Reuters uviedla, že všetkých bývalých rukojemníkov previezli do nemocnice. Podľa miestnych i francúzskych médií v sobotu v skorých ranných hodinách sa do Ouagadougou presunuli francúzske jednotky pôsobiace v susednom Mali, aby prípadne zasiahli do riešenia rukojemníckej krízy. Predstavitelia vlády pred tým nevylúčili, že požiadajú o pomoc velenia zahraničných jednotiek pôsobiacich v oblasti - okrem Francúzov sú v oblasti aj Američania. 

Útok na štvorhviezdičkový hotel Splendid v Ouagadougou si podľa výpovedí svedkov vyžiadal najmenej 23 obetí na životoch. Riaditeľ nemocnice Robert Sangaré informoval, že jedna zo zranených žien - Európanka, ktorú prijali na ošetrenie v nemocnici, v rozhovore s ním uviedla, že útočníci sa zameriavali na belochov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!