Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2016 00:09 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Ozbrojenci zaútočili na hotel v Burkine Faso: Zadržiavajú rukojemníkov!

Na jeden z veľkých hotelov v centre mesta Ouagadougou, metropoly afrického štátu Burkina Faso, v piatok zaútočila skupina ozbrojených mužov.

Podľa agentúry Reuters by útočníkmi mohli byť islamisti, ktorí v budove zadržiavajú zatiaľ neznámy počet ľudí. Na mieste zasahujú bezpečnostné zložky. Ide o hotel Splendid, ktorého klientelu tvoria ľudia zo Západu a zamestnanci agentúr OSN. Podľa rozhlasovej stanice RFI pred budovou v piatok najprv okolo 20.30 h miestneho času explodovali dve autá, ktoré zachvátili plamene a od tých sa chytili aj ďalšie vozidlá. Do hotela následne vošli traja až štyria ozbrojení muži v turbanoch, ktorí tam spustili paľbu. Na miesto vzápätí dorazili aj policajné posily a rozpútala sa prudká prestrelka s útočníkmi. Podľa Reuters útočníkmi by mohli byť islamisti, ktorí ľudí v hoteli vzali za rukojemníkov.

Jeden zo spravodajcov Reuters na svojom konte na sieti Twitter uviedol, že pri streľbe došlo k obetiam na životoch a sú medzi nimi aj "ľudia európskeho typu". Bezprostredne nebolo jasné, kto by mohol byť za útokom. Burkina Faso sa síce zmieta v politickej kríze od októbra roku 2014, keď bol ľudovými protestmi zosadený dlhoročný prezident Blaise Compaoré, ale vlna islamistických násilností, ktoré zachvátili susedné Mali, sa tomuto štátu zatiaľ vyhla.

V Mali sa naposledy 20. novembra odohral útok islamistických militantov na hotel Radisson Blu v Bamaku, pri ktorom zahynulo 19 ľudí a dvaja atentátnici. Rukojemnícka dráma sa skončila zásahom ozbrojených kománd, ktoré vtrhli do budovy. Medzi obeťami boli šiesti Rusi, traja Číňania, jeden Američan, Belgičan, Senegalčan a Izraelčan. K útoku sa medzičasom prihlásili už tri militantné skupiny pôsobiace v regióne vrátane severoafrickej odnože al-Káidy.

 

K útoku sa prihlásila al-Káida

K piatkovému útoku na hotel v meste Ouagadougou v africkej Burkine Faso sa v sobotu prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM). Informovala o tom americká organizácia SITE monitorujúca internetové stránky militantov. Vplyvný predstaviteľ tejto ultrakonzervatívnej odnože vyzval v decembri moslimov vo viacerých krajinách vrátane Burkiny Faso, aby viedli džihád. AQIM sa spoločne s dvoma ďalšími islamistickými skupinami priznal k zodpovednosti za novembrový útok na luxusný hotel v malijskej metropole Bamako, kde zahynulo 20 ľudí, vrátane niekoľkých cudzincov.

Terčom útoku v Ouagadougou sa okrem hotela Splendid, ktorý vyhľadáva najmä západná klientela, stala aj kaviareň Cappuccino na protiľahlej strane ulice. Časť oboch budov zachvátili plamene. Miestne bezpečnostné zdroje podľa Reuters potvrdili, že útočníci zadržiavajú v obsadenom hoteli bližšie nezistený počet osôb. Útok si podľa nich vyžiadal aj niekoľko obetí na životoch. Očití svedkovia uviedli, že polícia hotel obkľúčila a pripravuje sa na útok. Situácia na mieste je dosť neprehľadná. Podľa francúzskeho veľvyslanca v africkej republike Burkina Faso Gillesa Thibaulta úrady v meste vyhlásili zákaz nočného vychádzania.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prečo Česi tak málo sexujú?
Foto
Znepokojivý výsledok prieskumu u Čechov: Čo sa to s nimi deje?!
Kometárna guľa CG4
Foto
Teleskop zachytil vo vesmíre niečo neuveriteľné: Vidíte to tiež? FOTO vám vyrazí dych
New York, USA - June 17, 2019: Image of the front of the Lego store situated on the Rockefeller Plaza.
Foto
Nové modely stavebníc LEGO: Aha, čo si môžete poskladať! To musíte vyskúšať
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Rusko za všetko zaplatí, a to doslovne: USA sa o to môže postarať, tvrdí americký minister Blinken
Sexi atlétka dráždi fanúšikov: Postup na olympiádu oslávila v bikinách!
Vlajka Maďarska (ilustračná fotografia).
EÚ odklepla nový migračný pakt: Maďarsko sa búri! Škodlivé a nerozumné... tvrdia
(ilustračné foto)
V Írsku chcú klepnúť po prstoch fajčiarom: Rázne rozhodnutie, pozrite sa, čo vymysleli
Britský kráľ Karol III.
Foto
Kráľov PRVÝ oficiálny portrét uzrel svetlo sveta: Wau! Čo si o ňom myslíte?
Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!