Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2015 18:59 | Šport | Šport mix

Petra Vlhová z ničoho nič svetovou hviezdou: Slovensko - veľmoc zjazdového lyžovania!

Nie je to rekordný nástup, aký v hustých bránkach kedysi predviedli Janica Kosteličová či Mikaela Shiffrinová.

Slovenku Petru Vlhovú však pokojne možno nazvať novou slalomovou kométou Svetového pohára. Spôsob, akým v nedeľu premiérové vyhrala, mal priam explozívny rámec.

Je tak definitívne, že ak sa nič zlé nestane, 6. marca bude mať slovenské zjazdové lyžovanie dve horúce adeptky na pódiové umiestnenie v slalome SP v Jasnej. Neuveriteľné, že historickú športovú udalosť na bielych svahoch ozdobia až dve slovenské hviezdy, Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová, ktoré ako jediné dokázali v samostatnej ére nadviazať na federálnu elitu Janky Gantnerovej-Šoltýsovej. Silný faktor je aj Vlhovej rodisko Liptovský Mikuláš, teda mesto pár kilometrov od úpätia Nízkych Tatier s priamym ťahom na Jasnú pod Chopkom.

Pri troche odvahy by našinec mohol použiť aj výraz "horúce adeptky na víťazstvo v Jasnej". Treba však dodržať rešpekt pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou, ktorá v prvých dvoch slalomoch sezóny dominovala priam galaktickým rozdielom a v Aare neštartovala pre zranenie. Na druhej strane táto skutočnosť nijako nezhodnocuje senzačný triumf Vlhovej, ktorá sa navyše pred dvoma týždňami TASR vyznala: "Do druhého kola som prvýkrát v živote išla na štvrtom mieste, takže medzi poslednými a bola to nová skúsenosť. Myslím si, že som sa s tým dobre popasovala, aj keď som chcela byť prvá. Veľa ľudí mi gratulovalo a mnohí boli prekvapení, lebo som tam vystrelila ako raketa." Teraz, s odstupom dvoch víkendov Petra konštatovala: "Mrzelo ma to, že som klesla na siedmu priečku, ale nič to, teraz som si to vynahradila. Prvé pódium a hneď víťazstvo, to je niečo neuveriteľné."

 

Kométa, či raketa, Petra mala odvahu vysloviť maximalistické ciele vždy. Prvýkrát počas jej tiež senzačného 11. miesta v jej debutových pretekoch SP v roku 2012 v rakúskom Semmeringu. Už vtedy vyhlásila, že raz chce byť najlepšia. Pravda, v Aare v cieľových priestoroch pre svetové agentúry pripustila, že bola aj sama prekvapená: "Je to až neuveriteľné, že to išlo tak skvele. Moje prvé kolo, to bola najlepšia jazda, akú som kedy predviedla. Je to pre mňa skvelý deň, prvýkrát na pódiu a hneď najvyššie. Neviem, ako by som opísala moje pocity, proste som šťastná a naplnená emóciami." A pre TASR dodala, že trochu nervozity na štarte druhej jazdy cítila: "Cez pauzu so snažila o bežné vyplnenie času, nič špeciálne. Napila som sa, dala som si ovocie. Samozrejme prehliadka trate a oddych."

Medzi Vlhovej prvým úspechom SP a nedeľňajším Aare nešlo na najvyšších fórach vždy všetko podľa plánov, ale mladučká Slovenka excelovala na mládežníckych vrcholoch. Práve v Jasnej sa v roku 2014 stala juniorskou majsterkou sveta, predtým získala večný štatút prvej slovenskej šampiónky na ZOH mládeže, keď zlatú medailu vydolovala tiež v obľúbenom slalome. Mládežnícke úspechy ju spájajú s dávnejšou zlatou juniorkou Veronikou Velez-Zuzulovou a jej o 11 rokov staršia kamarátka stála tiež pri nej veľmi blízko práve v prelomových súťažiach. Pred tromi rokmi v Semmeringu sa Petrin prvý prienik v SP zrodil po boku vytúženého prvého Veronikinho víťazstva v pretekoch. SP. V Aare rutinérky zase 6. miestom okorenila senzačný úspech svojej mladšej reprezentačnej kolegyne.







Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!
Marínu v Trogire
vlastní česká firma.
Dovolenkový raj bude opäť o niečo dostupnejší: ZSSK spustila sezónnu linku, plný je takmer celý vlak!
Slovensko – Poľsko ONLINE: Nastúpia aj posily z NHL! Kto bude kapitánom?
young girl drinking beer in light background. studio shot
Záchranka neďaleko Lučenca ratovala iba 5-ročné dieťa: Bolo opité! Zarazí vás, ako sa k alkoholu dostalo
Radioactivity sign in Chernobyl Outskirts 2019 closeup
Na Slovensku sa merala výška radiácie: Je naša krajina v bezpečí?
Premiér Veľkej Británie David Cameron
Británia neberie extrémistické skupiny na ľahkú váhu: Jasné vyhlásenie Camerona, ohrozujú mier!
Herečka si svoj slávnostný deň predstavovala celkom inak.
Váš Tip
Televízna sudkyňa Názlerová sa podelila so zvláštnym zážitkom: Cudzí ľudia jej dávajú takéto návrhy!
Lucy Sutton-Hesford
Foto
Žena sa rok po manželovej smrti znovu vydala: Ani vo sne vám nenapadne, koho si vybrala