Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.10.2019 10:19 | Prominenti | Karel Gott († 80)

Zomrel Karel Gott († 80): Zdrvené slová manželky Ivany

V utorok v noci zomrel spevák Karel Gott. Informoval o tom v stredu český denník Blesk.

Stretli ste sa s Karlom Gottom, máte s ním fotku? Ako spomínate na legendárneho speváka? Napíšte nám na tip@novycas.sk.


Maestrovi sa stal osudným boj s akútnou leukémiou. Správu pre ČTK potvrdila spevákova hovorkyňa Aneta Stolzová, ktorá tlmočila vyjadrenie jeho manželky Ivany. ,,S najhlbším zármutkom v srdci oznamujem, že nás včera (v utorok), krátko pred polnocou, po ťažkej a dlhej chorobe, opustil môj milovaný manžel Karel Gott. Odišiel doma, v tichom spánku, v kruhu svojej rodiny," povedala Gottová. Ako pripomína Blesk, okrem manželky Ivany po spevákovi ostali dcéry Dominika, Lucie, Charlotte Ella a Nelly Sofie.

Prvé zdravotné problémy speváckej legendy sa objavili v novembri 2015, kedy mu diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlín. Hoci sa po intenzívnej liečbe nádoru zbavil, zdravotné problémy ho sprevádzali naďalej. Niekoľko krát bol hospitalizovaný kvôli zápalu pľúc či problémom s dýchaním.

Fotogaléria
20
fotiek v galérii

V polovici septembra 2019 Karel Gott priznal, že rakovina sa vrátila v podobe akútnej leukémie. ,,Pred 4 rokmi som pre agresívny nádor podstúpil veľmi intenzívnu liečbu, ktorá viedla k jeho úplnému zmiznutiu. Zhruba pred rokom a pol sa u mňa objavila porucha krvotvorby v podobe Myelodysplastického syndrómu. Napriek niekoľkým druhom liečby prešlo, bohužiaľ, toto ochorenie v uplynulých mesiacoch do akútnej leukémie. Podstupujem ambulantnú liečbu a dochádzam do nemocnice na kontroly, v rámci ktorých lekári sledujú môj celkový zdravotný stav," priznal vtedý úprimne Gott.

Karel Gott sa narodil 14. júla 1939 v Plzni. Vyučil sa za elektromontéra a hudobnú kariéru rozbiehal popri zamestnaní v továrni ČKD. Profesionálne sa začal spevu venovať od roku 1960, kedy ho prijali na Štátne konzervatórium v Prahe. Gott vystupoval v Československu, Poľsku aj v ZSSR, rýchlo si však získal srdcia fanúšikov aj v nemecky hovoriacich krajinách.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Prvým Gottovým singlom bol duet Až nám bude dvakrát tolik s Vlastou Průchovou. Neskôr získal angažmán v divadle Semafor a naspieval tam svoj prvý veľký hit Oči sněhem zaváté. Prvého Zlatého slávika dostal Gott už v roku 1964, hoci v tom čase nemal vydanú ešte ani jednu platňu. Presadil sa ako všestranný spevák, ktorý spieval pop, klasiku, džez, rock´n´roll či dokonca ľudové piesne.

Karel Gott veľa vystupoval v zahraničí, v roku 1967 ho zamestnal polročný angažmán v hoteli v Las Vegas. Jeho hity zazneli tiež v známych filmoch ako Limonádový Joe, Starci na chmelu či Tři oříšky pro Popelku. Gott podpísal spoluprácu s vydavateľstvom Polydor, tú mu po tridsiatich rokoch spolupráce predĺžili na celoživotnú. Od roku 1967 do roku 2000 pod ním vydal vyše 120 albumov.

 

Ku Gottovej popularite v nemecky hovoriacich krajinách prispel fakt, že v nich spieval a vydával albumy v nemčine. Jednou z jeho najznámejších piesní, ktorá sa dočkala aj nemeckej verzie, je Die Biene Maja, teda Včelka Mája z roku 1977. V roku 1985 mu bol udelený titul Národný umelec. Medzi jeho najväčšie hity patria C´est la vie, Lady Carneval, Kávu si osladím, Zvonky štěstí či Čau, lásko.

Karel Gott má štyri dcéry Dominiku (nar.1973), Luciu (nar. 1987), Charlotte Ellu (nar. 2006) a Nelly Sofiu (nar. 2008). Najmladšie dve má s jedinou ženou, ktorú si zobral za manželku, Ivanou Macháčkovou. Dvojica uzavrela sobáš v roku 2008 v Las Vegas, Gott mal vtedy 68 rokov. Medzi maestrove najväčšie koníčky patrilo maľovanie, svoje obrazy dokonca úspešne vystavoval.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Finále Let's Dance je za rohom: Vieme, kto si sadne do porotcovského kresla!
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Šetriť si na dôchodok je pre mnohých nutnosťou: Odborník upozorňuje na častú CHYBU
(ilustračné foto)
Sexuálny delikvent obťažoval dieťa: Oči vám z jamiek vypadnú, čo žiada z basy!
Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil povolenú rýchlosť.
Foto
Vodič poriadne prekročil povolenú rýchlosť: Dychová skúška hovorila za všetko!
(ilustračné foto)
Chlapec († 12) z Břeclavi zomrel na ihrisku: Usmrtilo školáka TOTO?!
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Foto
Hrozná tragédia, ZRÚTILA sa časť diaľnice: Pri nešťastí zomrelo 36 ľudí
2004. Popová diva pred dvadsiatimi rokmi
Foto
Dara Rolins pred 20 rokmi a teraz: Otvorená spoveď o PLASTIKE! Názory fanúšikov sú rozdielne
Fotografia Jaroslava Naďa s českou ministerkou Janou Černochovou vznikla pred pražskou reštauráciou.
Foto
Naď sa odfotil s odkazom, ktorý spája Slovákov s dezolátmi: Nakladačka od Blanára i politológa!
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching si podávajú ruky počas uvítacieho ceremoniálu 21. marca 2023 v Moskve.
Debata o jadrových zbraniach sa začína podobať na sci-fi: Prečo Rusko a Čína mlčí?!
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
Foto
ONLINE Proces s Mikulášom Černákom pokračuje: Mafiánsky boss prehovoril k mužovi, ktorému zabil otca