Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2015 20:47 | Správy | Domáce správy

O ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi je rozhodnuté: Opozícii zámer nevyšiel

Odvolať ministra z funkcie žiadala opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS). 

Minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) ostáva vo vládnej funkcii. Zámer opozície vysloviť mu nedôveru dnes podľa očakávania nevyšiel. Za odvolanie Draxlera na mimoriadnej schôdzi parlamentu hlasovalo len 35 poslancov zo 110 prítomných. Po takmer osemhodinovej diskusii s návrhom na odvolanie ministra súhlasili všetci prítomní opoziční poslanci, členovia vládneho Smeru-SD boli proti. 

Opozícia na čele s SaS uviedla tri dôvody na Draxlerovo odvolanie, a to kauzu v Metodicko-pedagogickom centre (MPC), dianie okolo Iuventy a personálnu politiku ministra. V prípade MPC však nastal v utorok (20.10.) posun.

V kauze ide o to, že v auguste odišlo z tejto priamo riadenej organizácie ministerstva školstva takmer 460 000 eur na falošný účet. Platba a faktúry sa týkali národného projektu, v ktorom mala firma Kvant poslať na školy socializačné balíčky pre deti z osád. Splatnosť faktúr bola k 1. júlu 2015, koncom júna však dostal ekonóm z MPC Jozef Kováč falošný mail s informáciou o zmene účtov. Napokon prišiel o prácu, hoci, ako tvrdí, nemal s tým nič spoločné. "Draxler bol o podvode informovaný, napriek tomu nekonal a nevyvodil zodpovednosť voči riaditeľke MPC. Jeho laxný prístup navodzuje dojem, že chcel celú kauzu zamiesť pod koberec," tvrdí opozícia.

 

Rezort školstva v utorok na základe výsledkov kontroly v MPC informoval, že pri prevode peňazí MPC na fiktívny účet pochybili okrem spomínaného riaditeľa ekonomického oddelenia MPC aj ďalšie osoby, a to dve finančné manažérky národného projektu MRK II, s ktorými už bol ukončený pracovný pomer. Ministerstvo tiež uviedlo, že peniaze by sa mali vrátiť.

V prípade Iuventy SaS zdôrazňovala, že minister Draxler nechal budovu vyhlásiť za nadbytočný majetok, resp. budova bola takto vedená počas jeho pôsobenia. "To navodzuje presvedčenie, že ide o pokus dokončiť proces zmocnenia sa majetku Iuventy slúžiaceho školskej mládeži," uviedli opoziční poslanci.

Na margo personálnej politiky ministra iniciátori schôdze uvádzajú, že javí znaky vypovedajúce o nekompetentnosti a presadzovaní spriaznených ľudí. "Či ide o výber riaditeľa Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, kde personálne spory prakticky paralyzovali činnosť tejto organizácie, alebo o nekompetentné vedenie Iuventy, kde tlaky na politické nominácie zjavne ustúpili potrebe kvalifikovaného a kompetentného výberu vedenia," tvrdia poslanci.

Draxler reagoval, že v kauze MPC ministerstvo od začiatku konalo a peniaze vyplatené na falošný účet nikdy neboli stratené. Preto sa ani nemohli zázračne deň pred mimoriadnou schôdzou NR SR nájsť. "Podnikli sa potrebné kroky a peniaze sa hneď vtedy v auguste zadržali na účtoch bánk. Preto tvrdenie, že sa zrazu našli, je úplný nezmysel," zdôraznil minister. Podľa jeho slov sa doteraz vyjednávalo o tom, ako rýchlo sa môžu financie vrátiť do MPC. Na margo ekonóma Jozefa Kováča, ktorý bol prepustený ako prvý hneď na začiatku, Draxler povedal, že práve on podpísal platbu zo štátnej pokladnice na iný účet, ako bol likvidačný list faktúry.

V prípade budovy Iuventa Draxler označil za hlúposť, že ju ministerstvo vyhlásilo za prebytočný majetok. "Urobila to samotná Iuventa, aby budova mohla prejsť na vlastný úrad ministerstva," vysvetlil s tým, že rezort sa snaží scentralizovať úradníkov v rámci vlastného úradu ministerstva aj priamo riadených organizácií. "Takto sa podarilo v Bratislave uvoľniť budovy troch bývalých škôlok," vyhlásil.

V súvislosti s údajne nekompetentnou personálnou politikou na ministerstve, ktorú mu opozícia vyčíta, Draxler povedal, že posledné zásadné organizačné zmeny na ministerstve boli ešte za ministrovania Petra Pellegriniho (Smer-SD). "Odvtedy všetky organizačné zmeny prichádzali na základe podnetov z externého prostredia či zo samotných sekcií alebo odborov. Žiadne hlboké rozsiahle zmeny na ministerstve som nerobil. Mimochodom, tieto zmeny nevybočujú z priemeru iných ministrov," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zurich, Switzerland - June 13 2018: Two police officers patrolling inside the Zürich Hauptbahnhof (often shortened to Zürich HB) where is held a market place.
Muži zákona zasahovali na univerzite: Žiadosť priamo od vedenia! Čo sa tam dialo?
U Orbána sa zastavila hlava štátu: Maďarsko sa zaujíma o mierový vývoj, v čom sa zhodli?
man runing / rescue wiith child from fire
POPLACH v Chorvátsku: Ľudia pred ničivými plameňmi skáču do vody! Hrozné, čo požiar spôsobil
(ilustračné foto)
Izraelská armáda má na rukách krv: Zabila vysokopostaveného veliteľa?
Na odvážny počin sa Lucia pripravovala dlhé mesiace.
Foto
Obrovský úspech: Lucia ako prvá Slovenka vystúpila na Mount Everest! Emotívne VIDEO
Kráľ Karol III. už vraj začal s pravidelnou liečbou.
Kráľ Karol odhalil desivý PRÍZNAK, ktorým trpí: Vôbec nie je FIT, ako tvrdí palác!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Zmeny pre ukrajinských vojakov: Neúnavná paľba Ruska im dáva zabrať! Aká je ich stratégia?
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Jaurová tvrdí, že zákon o STVR je zlý vo svojej podstate: Opozícia reaguje
Ilustračné foto
Klimatická zmena zasahuje do našich životov: Hrozí nám viacero rizík! Opatrenia sú nevyhnutné
(ilustračné foto)
Maroš venčil psa v Bratislave a prihovoril sa mu neznámy: Keby vedel, aká šialenosť nastane, ostane ticho!
K incidentu došlo v stredu popoludní pri Velickom plese.
Napadnutie strážcu prírody TANAP-u má dohru: Polícia prehovorila!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Ministerstvo zdravotníctva mení pravidlá reformy nemocníc: Čoho sa to týka?