Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.10.2015 08:42 | Správy | Zahraničné správy

Iránsky parlament schválil jadrovú dohodu so 6 štátmi: Zmierni napäté vzťahy so západom?

Iránsky parlament schválil v utorok jadrovú dohodu dosiahnutú v júli vo Viedni so šiestimi svetovými veľmocami.

Informovala o tom iránska štátna tlačová agentúra IRNA. Dohodu podporilo 161 z 250 zákonodarcov prítomných na hlasovaní. Dohoda zmierňuje dlhé roky nepriateľstva a napätia medzi Iránom a západnými veľmocami, ktoré Teherán podozrievali, že jeho nukleárny program je zameraný na vojenské ciele, teda na výrobu bomby. Toto obvinenie Teherán popiera a tvrdí, že sporné aktivity majú mierové využitie, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Výsledkom dohody má byť zrušenie sankcií uvalených na Irán, ak obmedzí svoj jadrový program a odpovie na otázky Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) o desiatkach podozrivých výskumných a vývojových projektov, ktoré Irán uskutočnil.

Iránsky parlament schválil dnes návrh zákona umožňujúceho vláde realizovať jadrovú dohodu so svetovými veľmocami, čo predstavuje víťazstvo vlády nad konzervatívnymi odporcami dohody, komentujú svetové tlačové agentúry Reuters či AP. Dvanásťčlenná Rada strážcov však môže návrh zákona poslať späť do parlamentu na ďalšie prerokovanie.

 

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý má posledné slovo v kľúčových politických otázkach, vyhlásil, že je na parlamente, či dohodu schváli alebo nie. Návrh zákona však musí ratifikovať Rada strážcov, ktorá dohliada na ústavnosť.

Teherán prisľúbil, že za určitých okolností umožní inšpektorom MAAE prístup do svojich vojenských zariadení. Práve tieto inšpekcie patrili k hlavným zdrojom sporov počas vlečúcich sa jadrových rokovaní so svetovými veľmocami. Podľa informácií západných tajných služieb Irán uskutočnil jadrové skúšky na viacerých miestach.

Niektorí iránski zákonodarcovia sa stavali proti Spoločnému komplexnému akčnému plánu (JCPOA), ktorý vláda prezidenta Hasana Rúháního dosiahla so svetovými veľmocami 14. júla, a dnešné hlasovanie odstraňuje hlavnú prekážku v uplatňovaní dohody v praxi.

Návrh zákona však obsahuje požiadavku, aby medzinárodné inšpekcie vo vojenských zariadeniach, zakotvené v jadrovej dohode, schvaľovala najprv Rada strážcov ako najvyšší iránsky bezpečnostný orgán. Z toho vyplýva, že môžu nastať nové spory. Návrh zákona takisto zakotvuje, že Irán môže obnoviť svoje jadrové aktivity, na ktoré sa vzťahuje dohoda, ak nebudú zrušené medzinárodné sankcie tak, ako bolo dohodnuté. Irán pristúpil na prísne obmedzenia svojho jadrového programu práve v záujme zmiernenia sankcií, ktoré zhoršovali jeho ekonomiku.

"Návrh zákona na zavedenie Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) do praxe... bol dnes schválený na verejnom zasadnutí 161 hlasmi," napísala IRNA, pričom uviedla oficiálny názov jadrovej dohody, ktorú vo Viedni podpísal Irán a šesť veľmocí - USA, Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína. Proti návrhu zákona hlasovalo 59 zákonodarcov a 13 sa zdržalo.

"Členovia parlamentu dnes urobili uvážené rozhodnutie, ktoré ukazuje, že rozumejú situácii krajiny," povedal hovorca vlády Mohammad Báker Nóbacht po hlasovaní na tlačovej konferencii vysielanej v televízii.

"Na základe náboženského dekrétu najvyššieho vodcu žiadna vláda v Iráne nemá právo vyrábať ani používať jadrové zbrane a vláda musí aktívne uplatňovať medzinárodnú politiku odzbrojenia," uvádza sa v návrhu zákona. Ten zároveň vyzýva vládu, aby pokračovala v rozvoji iránskej vojenskej sily, čo naznačuje, že Teherán si bude zachovávať aktívnu rolu v konfliktoch na Blízkom východe, kde jeho záujmy narážajú na záujmy Západu či veľmocí z oblasti Perzského zálivu.

Na dnešnom hlasovaní parlamentu bol prítomný aj minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Práve on a šéf americkej diplomacie John Kerry boli hlavnými vyjednávačmi na jadrových rokovaniach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Cyklistické preteky Okolo Slovenska si vyžiadajú dopravné obmedzenia.
Vodiči pozor! Tomuto úseku sa vyhnite: Budú sa tu konať cyklistické preteky
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustr. foto)
Návrat Studia Ghibli? Na festivale v Cannes predstavia štyri animované filmy
Ruský útok v Charkove.
Foto
Zúfalstvo v Charkove: Ľudia utekajú pred ostreľovaním! Rusi útočili na obytné časti
Robert Fico aj Robert Kaliňák odmietajú zodpovednosť za to, že by cielene zisťovali špinu na svojich politických oponentov.
Kaliňák sa rozprával s Ficom: Zranenia sú extrémne bolestivé! S premiérom si dali niekoľko inštrukcií
Čierne more
Pátranie v Čiernom mori: Kde sú námorníci potopenej lode? Od ruskej invázie je toto miesto v ohrození
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!