Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2015 05:55 | Správy | Zahraničné správy

Utečenci sa v Gabčíkove udomácňujú: Pre Slovákov majú jasný odkaz!

Pomaly sa udomácňujú. Do Gabčíkova prišlo v priebehu necelých dvoch dní prvých 24 utečencov z rakúskych azylových táborov.

Postupne by sa ich v zariadení Slovenskej technickej univerzity malo vystriedať až päťsto. Redaktori Nového Času sa v piatok priamo v ubytovacom areáli stretli s niektorými azylantmi. Mnohých z nich spájajú tragické príbehy, ktoré ich vyhnali preč z ich domovských krajín. Ako vyzerá ich nový a zároveň dočasný život na Slovensku? Majú mať obyčajní Slováci pred nimi dôvod na strach?


Posedávajú, bavia sa medzi sebou a pozerajú do telefónov. Tak vyzerali prvé hodiny pobytu 24 utečencov v Gabčíkove. Mnoho z nich sa pokúšalo prostredníctvom mobilov skontaktovať so svojimi blízkymi. Internetový signál chytali na presnom mieste v ubytovacom areáli, kde sa ich okolo obeda stretla najväčšia skupina. Väčšina z nich ovláda iba arabčinu. Aj keď preto nemohli angličtine reportérov Nového Času rozumieť, snažili sa byť priateľskí.

Zahynuli mu priatelia

Tí, ktorí sa rozhodli prehovoriť, odkryli tragické kapitoly svojho života, ktorý ich dostal z Blízkeho východu na Slovensko. „Ušiel som zo Sýrie, pretože sa veľa bombardovalo. Nedalo sa to zniesť. Zahynulo mi veľa priateľov. Utiekla aj moja rodina. Išli do Libanonu, Jordánska a Rakúska,“ povedal Al Sadi (65), najstarší obyvateľ tábora. Na tvári starého muža bolo badateľné strastiplné utrpenie, ktorým si musel za posledné obdobie prejsť. Namiesto zaslúženého dôchodku musel zo svojej domoviny utiecť.

 

Otvoriť galériu
„Ubytovanie tu máme veľmi dobré, rovnako ako servis. Dostávame jedlo, oblečenie, nápoje. Zajtra sa chystáme do mesta, aby sme si mohli kúpiť sim karty a cigarety,“ uzavrel Al Sadi, ktorý netuší, ako dlho bude musieť v Gabčíkove zostať. Každý z azylantov musí so sebou nosiť špeciálne papiere, ktoré sú jeho identifikačnými dokumentmi.

Dostali ich už v Rakúsku. Po každom opustení budovy alebo pri návrate sa službukonajúcemu strážnikovi musí utečenec legitimovať a ten mu následne skenerom oskenuje kód. Podľa Al Sadiho môžu za deň zariadenie opustiť trikrát. Samotný Sýrčan sa po konci nášho rozhovoru ponáhľal naspäť do budovy, aby stihol predpísanú kontrolu. Harmonogram sa snažia dodržiavať všetci.

Prišiel o všetko

Podobné osudy majú aj ostatní azylanti. Z chaosu vlastných osudov sa nateraz môžu spamätávať u nás. Keďže je ich stále iba 24 a ubytovacie zariadenie je obrovské, po dlhšom čase sa dočkali pokoja. „Je to tu skoro ako v hoteli. Oveľa lepšie ako v Rakúsku, kde sme museli spať v stanoch. Tu je pokoj a pohodlie,“ pochvaľuje si Mohammed. „Musel som odísť zo Sýrie, pretože som prišiel úplne o všetko. Tu môj kamarát Ahmed stratil pri bombardovaní manželku,“ povedal Mohammed s tým, že nikto zo Slovákov sa ich nemusí báť.

O azylantov sa okrem bezpečnostnej služby stará aj naja­tý personál, vrátane upratovačiek. Tie podľa svojich slov žiadne problémy za prvých 24 hodín v prítomnosti migrantov nemali. Atmosféra je pokojná a nič nenasvedčuje tomu, že by sa utečenci chystali na Slovensku robiť bordel. Ako sa všetci zhodli, očakávajú, že dostanú azyl v iných krajinách a my sme ich dočasnou stanicou, za čo sú však vďační.

Máte strach z migrantov?

Juraj (37), robotník, Gabčíkovo

Otvoriť galériu
Nevidel som ešte žiadnych. Nebojím sa ich. Sú vonku, nemyslím si, že tu budú nejako chodiť alebo robiť bordel.

Beáta (33), nezamestnaná, Gabčíkovo

Otvoriť galériu
Každý má strach. Osobne ich tu nechcem. Bojím sa, každý sa bojí. Radšej ani doma nebudem cez víkend, pôjdem k mame. Nemôžeme od nich čakať nič dobré.

Arpád (64), dôchodca, Gabčíkovo

Otvoriť galériu
Prečo by som sa ich bál? Sú to predsa ľudia. Nešiel som ani na naše referendum. Keď my budeme utekať, tak kam? Do Ruska nemôžeme, tak na západ. Máme im pomôcť, keď vieme. Ja každému pomôžem. Ani raz sem politici neprišli, aby nám povedali, aké to je v skutočnosti.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke uprostred tréner reprezentácie Slovenska do 18 rokov Martin Dendis dáva pokyny svojim zverencom počas oddychového času.
Senzácia! Slováci šokovali bratov Čechov: Na hokejových MS18 si zahrajú o medaily
Oporou je jej manžel a kolega Patrik Švajda.
FotoVáš Tip
Z najmladšieho syna Švajdovcov rastie veľký fešák: Náš Adamko má 7 rokov! Takúto narodeninovú tortu ste ešte nevideli
Predaj dotovaných pobytov pre seniorov od 5. mája
Kde si môžu dôchodcovia uplatniť 100 eur na kúpele? Predaj dotovaných pobytov sa začne už čoskoro!
Na snímke starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Matúš Čupka
Starosta Nového Mesta si prilepšil: Zvýšenie platu! Pozrite sa, akú sumičku bude dostávať
Spoznávate muža na fotografii?
Foto
Krádež v Bratislave: Neuveríte, čo si muž na FOTO odniesol z obchodu! Polícia prosí o pomoc
(ilustračné foto)
Požiar obydlia v Lipanoch, pri ktorom zomrela osoba: Polícia začala konať!
Bárta a Mičkovicová tvoria pár dlhé roky.
Foto
Mičkovicová o dlhoročnom vzťahu s Bártom: Aby som sa opäť vydala, musela by sa stať jedna vec!
Polícia na mieste krvavého incidentu.
Vo Švédsku sú v pozore: Po útoku Hamasu prudko stúpol počet antisemitských útokov
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Zrútená diaľnica v Číne: Nešťastie si vyžiadalo takmer 50 obetí
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér Fico o vstupe Ukrajiny do EÚ: Pripomenul aj možné členstvo týchto štátov
Regulované parkovanie so systémom PAAS v Bratislave
Zmeny v doprave v Liptovskom Mikuláši: Vďaka TOMUTO pribudne niekoľko parkovacích miest
Police car
Tínedžer z Maďarska zverejnil varovné video: To, čo nasledovalo, mohlo skončil katastrofou