Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2015 21:41 | Správy | Zahraničné správy

Maďarsko dokončilo výstavbu plota: Neoficiálny priechod pri Röszke zablokovali, uzavretý je aj vzdušný priestor

Väčšina migrantov prichádzala do Maďarska cez srbskú hranicu práve pri obci Röszke, kde aj v sobotu došlo k ich úteku z tamojšieho záchytného tábora.

Maďarsko dokončilo v pondelok výstavbu plota na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom, keď ostnatým drôtom prehradilo neoficiálny priechod na železničnej trati pri obci Röszke, ktorým do krajiny prúdili tisíce utečencov a migrantov. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa agentúry Reuters však po uzavretí neoficiálneho priechodu umožňuje maďarská polícia malým skupinám utečencov cez železnú bránu na oficiálnom hraničnom priechode Horgos 2.

Otvoriť galériu

Väčšina migrantov prichádzala do Maďarska cez srbskú hranicu práve pri obci Röszke, kde aj v sobotu došlo k ich úteku z tamojšieho záchytného tábora.

 

Podľa médií utečencov znova zadržia prevažne v neďalekom Segedíne alebo ešte v okolí tábora. Tak to bolo aj v sobotu večer, keď uniklo niekoľko sto ľudí, ktorých však polícia následne vrátila autobusmi do tábora Röszke na registráciu.

Otvoriť galériu

Na mieste železničnej trate, ktorá pretínala už vybudované hraničné zábrany, doposiaľ migranti prechádzali na územie Maďarska voľne. Denne touto nechránenou časťou zelenej hranice prechádzali tisíce utečencov. Po jej uzatvorení zostalo na srbskej strane niekoľko desiatok migrantov, teraz ich maďarská polícia posiela späť do Srbska.

Otvoriť galériu

Situáciu okolo zábran kontroluje zo vzduchu policajný vrtuľník. Pri hraniciach nasadili aj jazdecké oddiely polície. Podľa agentúry MTI v Röszke sa už vyprázdnili dva registračné tábory vybudované neďaleko hraníc a klesá aj počet migrantov pri zbernom bode v chotári obce. Väčšina migrantov sa zdržiava v Röszke na stanici, kde čakajú na vlak, ktorý ich zoberie do Györu.

K plotu pridali aj nákladný vagón

Nákladným vagónom vybaveným kovovým rámom, na ktorý nainštalovali ostnatý drôt, uzatvorila maďarská polícia v pondelok večer doposiaľ nechránenú časť zábran na 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom. Podľa agentúry MTI zo srbskej strany je možné hranice prekročiť už iba na hraničných priechodoch.

Po uzatvorení tohto plotom nechráneného miesta na železničnej trati spájajúcej Segedín so srbskou Suboticou, umožňuje maďarská polícia vstup len malým skupinám utečencov, a to cez starý cestný hraničný priechode v Röszke.

Podľa aktuálnych správ na srbskej strane starého hraničného priechodu v Röszke čakalo večer zhruba 500 migrantov, vrátane žien a detí. Polícia ich na maďarské územie púšťa v skupinkách s počtom maximálne desať ľudí.

Večer z okolia zelenej hranice takmer úplne zmizli migranti a svoje základne sťahujú aj dobrovoľníci, ktorí im pomáhajú. Zo železničnej stanice v Röszke pripravujú vypravenie vlakov s migrantmi k rakúskym hraniciam.

Uzatvorenie vzdušného priestoru

V okolí maďarsko-srbských hraníc je kvôli migračnej kríze uzatvorený vzdušný priestor. Zákaz lietania platí v zóne širokej 20 kilometrov do výšky 1350 metrov, informovala v pondelok agentúra MTI.

Maďarský Národný úrad pre dopravu uviedol, že uvedený vzdušný priestor je uzatvorený od 10. septembra až do odvolania. Zákaz lietania má zabezpečiť vzdušný priestor pre opatrenia a zásahy poriadkových a ozbrojených síl, záchranárov a Úradu pre ochranu proti katastrofám.

Podobný zákaz platil v rokoch 2006 a 2012 pri plnení úloh protipovodňovej ochrany, pripomenul Národný úrad pre dopravu, podľa ktorého toto opatrenie nemá vplyv na medzinárodnú osobnú leteckú dopravu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Polícia pátra po týchto osobách. Videli ste ich?
Foto
Poznáte TÝCHTO nenápadných mužov? Polícia vie, prečo sa chce s nimi rozprávať!
Ilustračná fotografia.
Neskutočná tragédia: Talentovaný cyklista (†21) už do Česka nedorazí!
Rosalia alpina,  longhorn beetle, beetle antenna, spotted beetle
Foto
Wau! V Bratislave potvrdili výskyt jedného z NAJKRAJŠÍCH chránených chrobákov
Jedna osoba zahynula a 340 000 domácností v Poľsku postihli výpadky elektriny v dôsledku víchrice, ktorá krajinu zasiahla vo štvrtok (ilustračné foto)
Na Slovensko sa valí katastrofa: Po BÚRKACH môže prísť niečo oveľa HORŠIE
Attila Végh (36)
Végh nesmúti, že prišiel o sponzorov: Urobil by som to znova! Kauza má nečakanú dohru
André Reinders a Attila Végh
Vémolov tréner: TOTO rozhodlo! Na Véghovi som si pred zápasom niečo všimol
(ilustračné foto)
Foto
ŠOK! Známeho moderátora našli mŕtveho: Bol nezvestný pár dní
Po chlapcoch stále pátrajú.
Foto
Po Jánovi a Marekovi stále PÁTRAJÚ: Čo sa dialo predtým, ako chlapci ZMIZLI pod vodou?!
Škorica je plná antioxidantov.
TOTO ste o škorici netušili! Spomalenie starnutia a zdravé srdce? Odhaľte, ako vám môže pomôcť
Monika Beňová a Ľuboš Blaha
Smeráci Beňová a Blaha: Prvé REAKCIE na odhadované výsledky eurovolieb!
Otec Lampert sa exorcizmu venuje viac ako 30 rokov.
Foto
Exorcista prehovoril o najdesivejších veciach, ktoré videl: Na jednu by najradšej ZABUDOL
Palestínčania sa pozerajú na škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy.
Izraelská armáda zanechala po sebe v utečeneckom tábore spúšť: Počet obetí a zranených neustále rastie