Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.06.2024 20:20 | Správy | Politika
Foto

Neoficiálne výsledky eurovolieb: O víťazstvo sa bili PS a Smer! Kto prepadol?

Hlavný súboj sa odohral medzi Progresívnym Slovenskom a Smerom! Neoficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu ukázali, že ich opäť vyhralo PS. Tieto voľby majú aj svoje prepadáky, za ne možno označiť zisk SaS, Matovičovho Slovenska a SNS.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Do europarlamentu by malo ísť celkom 5 strán - PS, Smer, Republika, Hlas a KDH.  Ako na prvé výsledky reagovali politici? Pred piatimi rokmi vyhralo Progresívne Slovensko v koalícii so stranou Spolu nad Smerom.

Náskok bol okolo 5 percent. Odvtedy si udržalo postavenie lídra opozície a vyzývateľa najväčšej strany na opačnej strane tábora - Smeru. Potvrdili to aj tohtoročné eurovoľby. „Hlavný politický súboj sa zúžil na PS a Smer. Vtedy to bolo o päť percent, teraz o tri. Obe strany ako keby skoncentrovali voličov z dvoch táborov,“ skonštatoval politológ Miroslav Řádek. PS sa podarilo brať z košiara voličov SaS aj Matovičovho Slovenska, Smeru zase z elektorátu Hlasu a SNS.

Koľko ľudí ich volilo
Zdroj: infografika NČ

Blaha ide do Bruselu

„Prvé neoficiálne správy pôsobia nádejne. Zdá sa, že voliči, ktorým záleží na proeurópskom Slovensku, zodpovedne prišli voliť,“ reagoval na sociálnej sieti líder PS Michal Šimečka. Strana by mala získať šesť kresiel, doteraz mala dve (a dve mal ich koaličný partner Spolu).

Lídrom skupiny europoslancov bude bývalý premiér Ľudovít Ódor. Druhé miesto pre Smer pokladá podpredseda Smeru Juraj Blanár aj za dôsledok silnej antikampane zo strany PS. „Bola mätúca a vyvolávala strach, hovorila o tom, že naše členstvo v Európskej únii je ohrozené a oni udržia Slovensko v EÚ. Otvárali niečo, čo vôbec nie je témou, pretože strana Smer je tá, ktorá ukotvila členstvo Slovenska v EÚ,“ uviedol Blanár v relácii RTVS O 5 minút 12.

Do europarlamentu sa zo smerákov prebojoval podpredseda NR SR Ľuboš Blaha. Preslávil sa najmä vtedy, keď vo svojej kancelárii zvesil vlajku Európskej únie. Na Telegrame napísal, že ide do Bruselu s plnou vervou bojovať za Slovensko.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: id, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo sa pred Hanychovej domom naozaj stalo?!
Nečakaný ZVRAT v kauze BITKY Soukupa a Dopitu: Šokujúci DÔKAZ mení vyšetrovanie!
Na snímke obvinený Marián M. počas vynesenia rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 25. januára 2024.
AktualizovanéFoto
Súd rozhodol v prípade Mariána Magáta: Uznal ho vinným z extrémizmu?!
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. reaguje počas zápasu 3. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale FC Girona - ŠK Slovan Bratislava v Girone.
Foto
Tréner Weiss po Girone: Mali sme riskovať, potom bolo neskoro! Vyjadril aj sa k budúcnosti syna
Foto
Krásnu atlétku čakalo v hotelovej izbe prekvapenie: Otvorila dvere a hneď utekala na recepciu
(ilustračné foto)
To ste ešte NIKDY nevideli: Motor lietadla na dráhe VCUCOL... Dramatické VIDEO!
Kralevich sa na pojednávaní plnom sĺz nezúčastnila.
Foto
Plač na súde! Desivé DETAILY 4 roky po nehode Kralevich: Bolestivé svedectvo ženy, ktorá sa snažila zachrániť Linh († 18)
Ilustračné foto.
Rodičia budú zúriť: Detská pohotovosť v tomto meste na Slovensku končí! Dôvod?
Astronaut so slovenskými koreňmi Eugene Cernan.
FotoVáš Tip
Múzeum na východe Slovenska získalo vzácny artefakt: Vystavujú autogram slovenského astronauta z Mesiaca!
Oliver Andrásy viac po sláve nebaží.
Foto
Najťažšie PRIZNANIE Andrásyho: Šanca na NÁVRAT obľúbeného zabávača je zamietnutá!
Na snímke Marián Gáborík a Juraj Slafkovský.
Foto
Gáboríka nahnevali Slafkovského slová: Mňa ani Hossu si do huby neber!
Angelina Jolie je opäť šťastná.
Foto
Potvrdené: Sexi Angelina Jolie randí s TÝMTO známym mužom! Načapaní v HOTELI
Ilustračné foto
Počet chorých v Žilinskom kraji sa zvyšuje: TU evidujú nárast o vyše 50 percent!