Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2015 12:34 | Správy | Zahraničné správy
Video

Tisíce ľudí sa zišli na newyorskom Times Square: Protest proti dohode s Iránom

Tisíce ľudí sa v noci na štvrtok zišli na newyorskom námestí Times Square a žiadali americký Kongres, aby neodobril návrh dohody mocností s Iránom.

Na základe dohody má islamská republika obmedziť svoj jadrový program výmenou za zmiernenie hospodárskych sankcií uvalených Západom. Účastníkmi protestnej akcie boli podľa agentúry AP väčšinou proizraelskí aktivisti, aj keď organizátori tvrdili, že ide o zhromaždenie Američanov všetkých vierovyznaní a prívržencov celého spektra politických strán.

Na zhromaždení vystúpil prominentný židovský právnik Alan Dershowitz, ktorý vyhlásil, že ako liberálny demokrat je proti dohode s Iránom. Spresnil, že podľa jeho názoru bola v tomto prípade "demokracia ignorovaná", lebo vláda USA rokovala o dohode s Iránom bez konzultácií s Kongresom. "Toto nie je spôsob, ako má fungovať demokracia," uviedol Dershowitz v prejave k zhromaždeným.

Otvoriť galériu
Za zlú pre Ameriku označil dohodu s Iránom aj republikánsky kongresman Peter King, ktorý vo svojom vyhlásení uviedol, že je o tom presvedčený aj po tom, ako sa zúčastnil na neverejnom rokovaní s ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym. 

Podľa Kinga je "úplne zlé a arogantné predložiť dohodu (s Iránom) Organizácii Spojených národov, skôr ako o nej hlasoval Kongres". Uviedol, že pri hlasovaní v Kongrese dohodu nepodporí. Desirée Soperová z Long Islandu svoju účasť na zhromaždení v rozhovore pre AP vysvetlila tým, že chcela dať najavo nesúhlas s dohodou. "Neverím Iránu. On si vždy nájde nejakú dieru (v dohode)," spresnila.

 

Organizátori uviedli, že na akcii sa zúčastnilo približne 10.000 ľudí. Koncom uplynulého týždňa americká vláda odovzdala dohodu o iránskom jadrovom programe s Teheránom na schválenie Kongresu USA. Prezident Barack Obama opakovane vyhlásil, že využije svoje právo veta, ak ju Kongres odmietne. Prekonanie veta by si vyžiadalo dvojtretinovú väčšinu v oboch komorách Kongresu, vláda sa preto usiluje získať na svoju stranu dostatok demokratov na vyváženie dôraznej republikánskej opozície.

Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že zaslalo členom Kongresu dohodu spolu s dodatkami a súvisiacimi materiálmi. Kongresmani majú na preskúmanie dohody 60 dní. Podľa ministerstva sa táto lehota začala v pondelok 20. júla. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval amerických kongresmanov, aby odmietli túto dohodu, ktorá podľa neho len podporí "iránsku mašinériu teroru".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hrabko tvrdí, že za náladu v spoločnosti môžu aj politici: TOTO by mala spraviť prezidentka
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
V Kamenici padlo rogalo s mladým mužom! Zásah leteckých záchranárov
Roberta Fica postrelili v Handlovej!
SIS odsúdila útok na premiéra: Vyzvala verejnosť, aby nešírila konšpirácie
S hercom tvorili pár celých 7 rokov.
Foto
Koniec vojny Agáty Hanychovej a Jakuba Prachařa: Súd vyniesol konečný VERDIKT!
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Generálna prokuratúra: Útok na premiéra dozoruje oddelenie závažnej kriminality
Extáza (ilustračná fotografia).
Slováci, skontrolujte si TENTO liek: Túto šaržu sťahujú z trhu! Čo hrozí?
Na snímke uprostred prezident Policajného zboru plk. Ľubomír Solák, vľavo viceprezident PZ SR pre službu kriminálnej polície a migráciu Ivan Hapšták a vpravo viceprezident PZ SR pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič
Znepokojivé, čo sa stalo po streľbe na premiéra! Policajný prezident odhalil, čo zistili
Si a Putin sa zhodli na potrebe politického riešenia konfliktu na Ukrajine
Foto
Rusko a Čína vydali spoločné vyhlásenie: Amerika bude zúriť! Padli drsné slová
Ilustračné foto
Čistíte si zuby PO raňajkách? Hrôza, čo vám to spôsobuje! Odborníčka radí, TOTO nikdy nerobte
Buďte obozretní: Nie všetko, čo je na sociálnych sieťach, je pravda.
Foto
Šimečka na spoločnej FOTO s atentátnikom?! Na sociálnych sieťach sa šíri odporný HOAX
Ján (59), zamestnanec
Váš Tip
Zúfalstvo zamestnancov Bukózy Vranov: TOTO im odporučili spraviť odbory! Časť už k tomuto kroku pristúpila...
Ďurinda chcel byť športovcom, no nakoniec skončil s gitarou.
Foto
Maťo Ďurinda ako HOKEJISTA: Prehovoril o drsných zraneniach! Spomenul aj moment, ktorý mu ZMENIL život