Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2015 17:33 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Výročie tragického pádu lietadla MH17: Ľudia si uctili obete tragédie

Obyvatelia vsi Hrabová na východe Ukrajiny, kde sa pred rokom zrútilo malajzijské lietadlo s 298 ľuďmi na palube, usporiadali v piatok procesiu k miestu katastrofy. 

Austrálsky premiér Tony Abbott medzitým v Canberre pri odhalení pamätnej dosky 38 austrálskym obetiam odsúdil barbarstvo činu, spáchaného počas konfliktu proruských separatistov a ukrajinských vládnych síl. Pietny akt sa v piatok konal aj v Holandsku. Obrady sa odohrali uprostred stupňujúcej sa vojny slov o to, kto nesie vinu za zničenie civilného stroja. Kyjev a Západ tvrdí, že lietadlo pravdepodobne zostrelili separatisti, alebo priamo ruskí vojaci, zatiaľ čo rebeli a Moskva pripisujú vinu ukrajinským ozbrojeným silám.

Otvoriť galériu

V obci Hrabovo sa pred začiatkom procesie zišli dedinčania v kostole. Spomienková akcia, zorganizovaná miestnymi vodcami a proruskými separatistami, zahŕňa odhalenie pamätného kameňa v poliach, kde sa lietadlo zrútilo. V Donecku ľudia na uctenie pamiatky mŕtvych vypustili do vzduchu 298 balónikov. Spomienkových akcií sa zúčastnil šéf doneckých vzbúrencov Alexander Zacharčenko.

Otvoriť galériu

Austrálske médiá zverejnili doposiaľ neznáme video, zhotovené bezprostredne po páde boeingu a zachytávajúce pravdepodobne proruských separatistov pri plienení batožiny cestujúcich uprostred dymiacich trosiek. Podľa šéfky austrálskej diplomacie Julie Bishopovej materiál, zverejnený práve na výročie tragédie, budí "zhnusenia".
V Holandsku sa stovky pozostalých po obetiach katastrofy zhromaždili v konferenčnom centre neďaleko Utrechtu. Pri pietnej ceremónii, ktorú zorganizovali sami pozostalí, boli prečítané mená všetkých 298 obetí, z ktorých veľkú väčšinu tvorili práve Holanďania. Na spomienkovej akcii bol prítomný premiér Mark Rutte. Štátne vlajky boli na holandských vládnych budovách spustené na pol žrde. Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil zo zodpovednosti za tragédiu najvyššie ruské vedenie. "Vysoko vyspelá zbraň, ktorá zostrelila lietadlo, sa mohla do rúk teroristov dostať jedine z Ruska. To sa nemohlo stať bez účasti, bez priameho rozkazu z najvyššieho politického vedenia susedného štátu," vyhlásil v anglicky vyslovenom prejave k výročiu tragédie. Pripomenul, že medzi obeťami bolo aj 80 detí, a zopakoval prísahu, že vinníci neuniknú trestu.

Otvoriť galériu

Britská vláda sa v piatok vyslovila za vytvorenie medzinárodného tribunálu, ktorý by vinníkov potrestal. "Usilujeme sa o spravodlivosť pre 298 nevinných ľudí, ktorí prišli o život," vyhlásil šéf britskej diplomacie Philip Hammond, ktorého krajina je stálym členom Bezpečnostnej rady OSN. "Všetky snahy podkopať tento proces zbavuje obete práva na spravodlivosť a nemali by sa tolerovať," dodal. Medzi obeťami bola aj desiatka Britov. Návrh na zriadenie tribunálu odmieta Rusko, ktoré v Bezpečnostnej rade OSN disponuje právom veta. Ruský prezident Vladimir Putin návrh vo štvrtkovom telefonáte holandskému premiérovi kritizoval ako "kontraproduktívny" a "predčasný", lebo ešte neskončilo vyšetrovanie, ktoré by - ako zdôraznil - malo byť objektívne a nestranné.

Otvoriť galériu

Správa holandských vyšetrovateľov má byť zverejnená v októbri, má sa však venovať príčinám katastrofy, a nie vinníkom. Na palube lietadla na letu MH17 sa okrem Holanďanov nachádzali tiež občania Malajzie, Belgicka, Kanady, Indonézia, Nemecka, Nového Zélandu a Filipín.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Foto
Veľká pocta pre Marcelu Laiferovú: Pozrite sa, čo získala! Toto nedostane len tak hocikto
Apelujú na lídrov strán, aby jednoznačne odmietli akékoľvek násilie.
Pellegrini a Čaputová odsúdili atentát na premiéra: Dokážu spolu zmieriť rozhádaných politikov?
Kontroly dvoch cyklistov nedopadli dobre.
Policajti dali za bieleho dňa fúkať dvom cyklistom: Preboha! Jeden horší ako druhý
Photo. Hand of a farmer holding wheat grains In the field in sunset. Rich harvest.
Maďari na plné ústa o poľnohospodárstve v EÚ: Je obeťou extrémnej... Čo navrhujú?
Ilustračné foto
Na Slovensko sa valí KATASTROFA: Pripravte sa na radikálnu zmenu počasia! Kedy to príde?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Atentát na premiéra Fica zarezonoval aj v zahraničí: Nečakané rozhodnutie českých odborárov
Close up of Male lawyer or judge hand's striking the gavel on sounding block, working with Law books, report the case on table in modern office, Law and justice concept.
Koniec náročného súdneho procesu v Turecku: Opozičný politik strávi desiatky rokov za mrežami
Na snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici  15. mája 2024.
Slovenské a české odbory odsúdili atentát na premiéra: Takéto prejavy rúcajú stabilitu štátu, tvrdia
Ilustračné foto
Muž bol 27 rokov nezvestný: Odrazu prišiel šokujúci ZVRAT! Neuveríte, KDE ho našli
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Napätie medzi Moskvou a Londýnom: Rusko nenechalo dlho čakať na odvetu, to však nie je všetko
(ilustračná foto)
Krajina si povedala dosť! Plánuje rázne zmeny: Dostane sa do konfliktu s Európskou úniou?
Foto
Atentát na Roberta Fica prinútil konať aj českú políciu: MS v hokeji s prísnejšími opatreniami!