Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2015 13:31 | Správy | Krimi | Domáce krimi

V kauze brutálnej vraždy podnikateľa Kubašiaka († 39) padol rozsudok: Osem rokov basy!

Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici vo štvrtok uznal za vinného z objednávky lúpežného útoku na Jána Kubašiaka a jeho vydierania horehronského podnikateľa Igora Š. 

Senát v novom pojednávaní obžalovanému uložil trest osem rokov odňatia slobody a peňažný trest 35-tisíc eur. Igor Š. tvrdí, že je nevinný a proti rozsudku sa odvolal. Podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky zavraždili 14. novembra 2006. Ako objednávateľa žaloval prokurátor jeho bývalého spoločníka Igora Š. Zároveň mu kládol za vinu i vydieranie manželov Kubašiakovcov. V prvom procese súd uznal vinu iba z vydierania, objednávka vraždy sa nepreukázala. Na odvolanie prokurátora krajský súd vrátil vec na doplnenie dokazovania. Prvostupňový súd predvolal opätovne aj odsúdeného expolicajta Róberta Petluša. Ten oproti prvému procesu zmenil výpoveď a vyhlásil, že objednávateľom útoku na Kubašiaka bol Igor Š. Podľa Petluša však nešlo o objednávku vraždy, ale lúpežné prepadnutie so snahou získať dokumenty zo spoločného podnikania.

V nadväznosti na tento dôkaz prokurátor v záverečnej reči zmenil kvalifikáciu počínania Igora Š. a senát to akceptoval. V neprospech Igora Š. svedčil Petluš a rad nepriamych dôkazov. Medzi nimi i vysoký počet telefonických hovorov medzi Petlušom a sprostredkovateľom Miroslavom R. Petluš tvrdí, že Igor Š. mu potvrdil, že zaplatí dva milióny, lebo „tie dokumenty mu za to stoja“. Miroslav R. mal tiež monitorovať Kubašiaka i jeho manželku a Petlušovi ukázať ich dom i sídla firiem.

Obžalovaný podnikateľ vyhlásil, že žiadne dokumenty od Kubašiakovcov nepotreboval, pretože všetko bolo v sídle spoločných firiem. Obhajoba označila výpoveď expolicajta Petluša za účelovú, ktorá mu má pomôcť k nižšiemu trestu pri prípadnej obnove konania.

 

Prvostupňový súd sa prípadom Igora Š. ako objednávateľa vraždy už raz zaoberal a oslobodil ho. Uznal ho za vinného z pokusu trestného činu vydierania manželov Kubašiakovcov, za čo mu uložil 6,5 roka nepodmienečne a peňažný trest 33-tisíc eur. Krajský súd na základe odvolaní prokurátora i obžalovaného v septembri 2011 rozsudok zrušil a prípad vrátil na doplnenie dokazovania. Nový proces sa mal začať vo februári 2012. Prvostupňový súd však nemohol pojednávať, pretože právny zástupca vdovy Roman Kašuba podal na Ústavný súd SR sťažnosť pre porušenie práva jeho klientky na zákonného sudcu v súvislosti s odvolacím konaním na krajskom súde. Ústavný súd návrhu nevyhovel a senát okresného súdu mohol pojednávať.

Senát vypočul expolicajta Róberta Petluša, ktorý je odsúdený za vraždu Jána Kubašiaka, a Miroslava R. Vzhľadom na rozpory v ich výpovediach sa uskutočnila aj konfrontácia, ale všetky Petlušove tvrdenia Miroslav R. odmietol. Nevyjadril sa ani ku skutočnosti, že medzi ním a Petlušom bola v októbri a novembri 2006 intenzívna telefonická komunikácia.

Rozsudok nie je právoplatný, pretože Igor Š. sa odvolal hneď po vyhlásení rozsudku a prokurátor i s poškodenou vdovou po Kubašiakovi sa vyjadria v zákonnej lehote. Vdovu súd s jej nárokmi na náhradu škody odkázal na občianske súdne konanie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Chlapec († 12) z Břeclavi zomrel na ihrisku: Usmrtilo školáka TOTO?!
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Foto
Hrozná tragédia, ZRÚTILA sa časť diaľnice: Pri nešťastí zomrelo 36 ľudí
2004. Popová diva pred dvadsiatimi rokmi
Foto
Dara Rolins pred 20 rokmi a teraz: Otvorená spoveď o PLASTIKE! Názory fanúšikov sú rozdielne
Fotografia Jaroslava Naďa s českou ministerkou Janou Černochovou vznikla pred pražskou reštauráciou.
Foto
Naď sa odfotil s odkazom, ktorý spája Slovákov s dezolátmi: Nakladačka od Blanára i politológa!
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching si podávajú ruky počas uvítacieho ceremoniálu 21. marca 2023 v Moskve.
Debata o jadrových zbraniach sa začína podobať na sci-fi: Prečo Rusko a Čína mlčí?!
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
Foto
ONLINE Proces s Mikulášom Černákom pokračuje: Mafiánsky boss prehovoril k mužovi, ktorému zabil otca
Nie všetko jedlo, čo sa tvári ako zdravé a fit, takým v skutočnosti i je (ilustračné foto)
Dietologička varuje: 4 potraviny, ktoré sa LEN TVÁRIA, že sú zdravé! Takto PRIBERIETE
Na archívnej snímke z 19. augusta 2023 ukrajinský vojak sa naťahuje za dronom.
Ukrajina v noci zaútočila na Rusko: Z toho, čo sa sa stalo, sa tak ľahko nespamätajú
Horská záchranná služba
Horskí záchranári zasahovali pri cyklistovi: Vyčerpanie a nevoľnosť! Čo sa dialo potom?
V klube sa koná množstvo technoparty a so žiadnou nebol problém, až kým jednu z nich nenazvali Diablo tour
Technoparty v Námestove po nátlaku cirkvi stopli: Hromadné modlitby kvôli TOMUTO?!
Rainy weather
Na slnko zabudnite: Prvá vlna zmien udrie už DNES! Zasiahne túto časť Slovenska
Mesto uľahčilo život zaľúbencom.
Váš Tip
Žilina uľahčila život zaľúbencom: Aplikácia na... Tomu neuveríte!