Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.12.2014 10:50 | Správy | Európa

Nájdeme na internete to, čo o zdraví potrebujeme vedieť?

Pozná to snáď každý. Ako náhle na sebe zbadáme podozrivé zdravotné príznaky, okamžite surfujeme na internete a snažíme sa vypátrať diagnózu.

Niekedy možno úplne nedôverujeme lekárovi a tak si jeho odporúčanie ešte po vyšetrení preveríme na internetovom portáli.

Najnovšia štúdia Európskej komisie skúmala, či sú Európania hladní po online informáciách o zdraví a zdravom životnom štýle a či na internete skutočne nájdu, to čo hľadajú.

Najvýznamnejšie zistenia prieskumu

• Viac než 75 % Európanov sa domnieva, že internet je dobrý zdroj informácií o zdraví.

• 6 z 10 Európanov ide na internet, keď hľadá informáciu o zdraví (najviac sa na internet spoliehajú Holanďania a Škandinávci, naopak najmenej Rumuni).

• Nie je prekvapujúce, že s narastajúcim vekom používanie internetu na vyhľadávanie informácií o zdraví klesá. Kým v kategórii 15-39 ročných až 80% ľudí využíva internet na vyhľadanie informácií o zdraví, pri kategórii 55+, je to už len jedna tretina.

• 90% z tých, čo využívajú internet na vyhľadávanie informácií o zdraví tvrdí, že internet im pomohol zlepšiť si svoje znalosti o zdraví. Tí, čo spokojní neboli, kritizujú najmä to, že obsah bol nespoľahlivý, príliš komerčne ladený alebo málo detailný.

• Európania hľadajú na internete informácie o zdraví, ale aj životnom štýle, a to najmä zdravej výžive, fyzickej aktivite a fajčení.

 

Ako sme na tom my Slováci?

Slováci sú najmenej dôverčivý národ, pokiaľ ide o informácie o zdraví. Až 82% Slovákov sa domnieva, že informácie o zdraví nepochádzajú zo spoľahlivého zdroja.

• 92% Slovákov, ktorí internet na tento účel používajú, si myslí, že vďaka internetu si zlepšujú svoje vedomosti o zdraví.

Aký typ informácií o zdraví hľadajú na internete Slováci? Predovšetkým ich zaujímajú všeobecné informácie o zdraví a možností pre zlepšenie zdravia (výživa, diéty, šport, tehotenstvo), menej už informácie o konkrétnych chorobách a liečebných postupoch. V porovnaní s ostatnými Európanmi málo využívame internet na to, aby sme si ešte raz overili informáciu, ktorú nám poskytol lekár.

• Slováci sú v porovnaní so zvyškom Európy podstatne menej spokojní s informáciami, ktoré o zdraví nájdu na internete. Spolu so Slovincami sú Slováci najmenej spokojní s tým, čo o zdraví nájdu na internete. Považujeme informácie za menej užitočné, málo zrozumiteľné, nepodstatné pre individuálnu situáciu. Len 18% Slovákov si myslí, že informácie na internete pochádza zo spoľahlivého zdroja.

• Pokiaľ ide o frekvenciu vyhľadávania, aspoň raz mesačne na internete hľadá informácie o zdraví 44% Slovákov, 16 % Slovákov to robí aspoň raz týždenne.

Európska komisia (EK) využije výsledky tohto prieskumu pri lepšom nastavení svojich opatrení zameraných na podporu elektronizácie zdravotníctva (e-Health) tak, aby bolo čo najlepšie odzrkadľovalo potreby a požiadavky ľudí. Mnoho užitočných projektov už EK podporuje. Možno spomenúť napríklad IROHLA (projekt na podporu využívania IT nástrojov zo strany seniorov), ENS4Care (inovatívne projekty, ktoré zapájajú zdravotné sestry a ošetrovateľov, čím sa uľahčujú služby pre pacientov, vrátane telemedicíny) a CAMEI (zameraný na vzdelávanie zdravotníckeho personálu a výmenu skúsenosti cez digitálne nástroje). Ďalšie projekty EK podporuje cez program Horizon 2020.

Európska komisia uskutočnila prieskum 18-20. septembra na vzorke 26 566 respondentov z 28 krajín EÚ.

Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Vo veku 68 rokov zomrel Ján Uličiansky.
Foto
Slovensko prišlo o ďalšiu osobnosť: Zomrel spisovateľ Ján Uličiansky († 68)
(ilustračné foto).
Rus má svoj osud spečatený: Za protivojnové činy ho postihne tvrdý trest!
SMSka
Chodia vám podozrivé SMS správy? TOTO si všimnite, predídete tak veľkej škode!
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Plamene pohltili závod na spracovanie kovov: Zásah vyše stovky hasičov a varovanie pre obyvateľov!
Ilustračné foto
Poplach na škole v Česku: Muž násilne vtrhol do budovy! Neuveríte, ako ho polícia dolapila
Speváčka sa konečne opäť usmieva.
Foto
Celeste prehovorila o ÚTEKU zo šoubiznisu: TIETO slová ju roky ničili! Spoveď o najhoršom období
(ilustr. foto)
Pri opaľovaní to nepreháňajte! Šokujúce, čo sa deje v našom tele: Na TOTO si dávajte veľký pozor
(ilustračné foto)
Ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku: EÚ aj NATO reagujú!
Policajti na mieste našli auto mimo vozovku v poli, prevrátené na streche.
Mladícka nerozvážnosť dopadla katastrofálne: Prevrátené auto na streche! Jedna z osôb je v kritickom stave
Ruský prezident Vladimir Putin.
Nemecko tvrdí, že odhalilo PLÁN Ruska! Strašné, čo pripravovali na TOMTO území: Spomína sa aj Česko
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Robert Kaliňák poďakoval španielskej ministerke obrany: Takto to súvisí s NATO
(ilustračné foto)
Úrady zvýšili stupeň ohrozenia na MAXIMUM: Takmer 10-tisíc obyvateľov príde o domov!