Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Banskej Bystrici schválilo v utorok zmenu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o hazardných hrách a od 10. mája úplne zakazuje pôsobenie herní a kasín na svojom území.

Ako pred hlasovaním zhrnula predsedníčka poslaneckého klubu Bystrica má na viac Diana Javorčíková, na výber mali z dvoch zlých možností, a to podporiť úplný zákaz herní a kasín v meste, a tým vytvoriť štvorročný monopol pre jediného prevádzkovateľa alebo hlasovať proti VZN a umožniť tak získať ďalším prevádzkovateľom licencie na herne. Hlasovali za zákaz hazardu.

Klub Bystričania tiež podporil VZN a zdôraznil, že po tom, ako platné licencie "dobehnú", bude koniec hazardu v kamenných prevádzkach. "Argument o monopolnom postavení tohto kasína nemôže obstáť a evidentne zamotal hlavy niektorým kolegom. Ak máme pochybnosti o vydanej licencii pre jedno kasíno, využime právne možnosti na preverenie, či pri vydaní licencie bolo všetko korektné a správne," konštatoval predseda klubu Martin Turčan.

MsZ už v roku 2019 konštatovalo, že prevádzkovanie hazardných hier a rozširovanie alebo vytváranie nových prevádzok nie je v záujme mesta. Nosko vychádzajúc z novely zákona o hazardných hrách, ktorá nadobudnutím účinnosti v novembri 2020 poskytla obciam možnosť zakázať umiestnenie herní a kasín na svojom území formou VZN aj bez petície občanov, predložil na rokovanie MsZ v decembri toho istého roka návrh VZN o zákaze umiestňovania herní a kasín. Nebolo však schválené. Doposiaľ platné VZN z roka 2021 určovalo podmienky pre umiestňovanie herní a kasín. Podľa radnice sa tým podstatne znížil ich počet.

Ako tvrdí magistrát, dopad na rozpočet sa bude prejavovať postupne po uplynutí platnosti jednotlivých individuálnych licencií. V roku 2022 malo mesto príjem z hazardných hier vo výške takmer 270.000 eur a vlani necelých 216.000 eur. Príjem do rozpočtu mesta do ukončenia licencie zo spomínaného kasína by mal ročne predstavovať zhruba 50.000 eur.

Samospráva v reakcii na MsZ zdôraznila, že v prípade udelenia novej licencie pre prevádzkovateľa spomínaného kasína sa obráti na Generálnu prokuratúru SR so žiadosťou o preverenie zákonnosti celého procesu. Prevádzkovateľ v minulom roku požiadal Úrad pre reguláciu hazardných hier o vydanie novej licencie na prevádzkovanie hazardných hier, a zároveň o odňatie licencie platnej do konca februára 2025. Mesto požiadalo Úrad pre reguláciu hazardných hier o zdokladovanie celého procesu. V súčasnosti sa v Banskej Bystrici nachádza desať herní a jedno kasíno. Licencie herní končia v auguste tohto roka.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografie z miesta nehody.
Tragická nehoda v Žiline: Na križovatke vrazil 32-ročný motorkár do nákladného auta! Na mieste podľahol
Bojový dron
Ukrajina stupňuje útoky na Rusko: Ďalší výbuch pri vojenskej akadémii
Na snímke pápež František.
Pápež František poslal list Čaputovej: Týka sa premiéra Roberta Fica
(ilustračné foto).
Šokujúci nález v tele pacienta! Našli mu tam živého tvora: Ako sa tam dostal?!
MHD začína využívať čoraz viac cestujúcich.
Dráma v bratislavskej MHD: Muž škrtil ženu priamo v autobuse!
Bámján je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO (ilustračné foto).
V známej turistickej lokalite zahynuli traja zahraniční turisti
(ilustračné foto)
Chlapec († 5) sa na dovolenke vykradol z izby, keď rodičia spali: Desivý koniec! Ako sa to mohlo stať?
Robert Kaliňák vo videu ohľadom aktuálnej situácií na Slovensku.
Robert Kaliňák sa vyjadril k situácií na Slovensku: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť
Hudobná legenda Paul McCartney
Paul McCartney má dôvod na oslavu: To, čím sa pýši, nemá žiaden hudobník v Británii
Britský kráľ Karol III.
Karol III. oznámil prvú zahraničnú cestu po liečbe rakoviny: Jeho návšteva bude symbolická
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák.
Tempo štátu sa nemôže podľa Kaliňáka zastaviť: Uskutoční sa mimoriadne zasadnutie vlády! Čoho sa bude týkať?
Foto
Cenné podpisy pre Slovan! Kucka a Weiss ml. pokračujú v belasom drese