Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.01.2024 13:30 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Katka a Vlado bojujú s ťažkým osudom svojich detí: Dcérka prekonala vyše tisíc záchvatov, to však zďaleka nie je všetko!

Napriek ranám osudu pomáhajú aj druhým! Katarína (36) a Vladislav (48) z Bolerázu (okr. Trnava) túžili po rodine, ani vo sne im nenapadlo, že za svoje deti budú musieť bojovať. Po tom, čo Vladkovi (5) zistili autizmus, dúfali, že Katka (3) ho raz bude ťahať. Tisícka epileptických záchvatov u dcérky všetko zmenila...

„Nedávno som spustila výzvu pre rodičov, ktorí majú tiež autistické detičky. Majú sa predstaviť vo svojej skupine (svojho mesta, obce) a vysvetliť, čo obnáša diagnóza ich detí. Často sa totiž stretávame s nepochopením a odsúdením u okoloidúcich, či iných mamičiek na ihrisku. Dieťa s autizmom vyzerá na prvý pohľad ako zdravé, ale správaním pripomína nevychované, rozmaznané. Aby sme všetko finančne utiahli, zbierame deťom dve percentá z dane. Tak vznikol náš účet na Instagrame @hlavne_sa_nezblaznit, čo sa stalo takým mojím mottom v ťažkých chvíľach," vysvetľuje Katarína.

"Začala som opisovať náš každodenný život – aby sa verejnosť dozvedela, s čím bojujú rodiny, ktorých deti majú zdravotné znevýhodnenie. Nie každý prejaví pochopenie pre správanie detí s autizmom a tieto rodiny sú často pomerne izolované. Žiadne návštevy rodiny a známych, žiadne posedenia na káve či spoločné výlety,“ hovorí.

„Teraz v lete sme si založili vlastné občianske združenie Spoznaj náš svet. Chceme robiť osvetu ohľadom autizmu a nabádať ľudí k ohľaduplnosti a väčšiemu pochopeniu našich detí. Chceme, aby si ľudia uvedomili, že v dnešnej dobe nemusí byť každé dieťa, ktoré dostane na ihrisku amok, nevychované. Počet detí s autizmom prudko stúpa, o pár rokov budeme na takéto deti narážať na každom kroku. A na druhej strane chceme predstaviť náš svet aj „nováčikom“ - rodičom, ktorí ešte len teraz zistili, že ich dieťa má nejaké zdravotné znevýhodnenie. Vytvárame pre nich „manuál“ - odpovede na najčastejšie otázky, ktoré kladú v skupinách na Facebooku. Takisto vytvárame mapu zdravotníckych zariadení a špeciálnych škôl pre naše deti. Zatiaľ tam nájdete špeciálne škôlky a detské psychiatrické ambulancie. Onedlho pribudnú logopedické ambulancie, neurológovia, ale aj zubári ochotní ošetrovať ´nespolupracujúce´ dieťa. Väčšinou to znamená, že rodičia hradia plnú sumu a dieťa musí byť pri ošetrovaní kazov v celkovej anestézii. Neminulo to ani nás, Vladkovi sme už za dva kazy na mliečnych zúbkoch nechali u zubára takmer 600 eur,“ predstavila svoj projekt Katka. 

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vládcovo meno v preklade znamená „Amon je spokojný“
Foto
Tvár Tutanchamonovho deda ODHALENÁ: TAKTO vyzeral najbohatší faraón!
A flood warning sign, on a closed country road next to water logged fields in the Avon Valley, Hampshire, England. Flooded after an extreme amount of rainfall at the start of 2014
Nemeckom sa prehnali prudké lejaky: Voda sa valila mestami, ľudia brali len to najnutnejšie
Fotografie z miesta nehody.
Tragická nehoda v Žiline: Na križovatke vrazil 32-ročný motorkár do nákladného auta! Na mieste podľahol
Bojový dron
Ukrajina stupňuje útoky na Rusko: Ďalší výbuch pri vojenskej akadémii
Na snímke pápež František.
Pápež František poslal list Čaputovej: Týka sa premiéra Roberta Fica
(ilustračné foto).
Šokujúci nález v tele pacienta! Našli mu tam živého tvora: Ako sa tam dostal?!
MHD začína využívať čoraz viac cestujúcich.
Dráma v bratislavskej MHD: Muž škrtil ženu priamo v autobuse!
Bámján je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO (ilustračné foto).
V známej turistickej lokalite zahynuli traja zahraniční turisti
(ilustračné foto)
Chlapec († 5) sa na dovolenke vykradol z izby, keď rodičia spali: Desivý koniec! Ako sa to mohlo stať?
Robert Kaliňák vo videu ohľadom aktuálnej situácií na Slovensku.
Robert Kaliňák sa vyjadril k situácií na Slovensku: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť
Hudobná legenda Paul McCartney
Paul McCartney má dôvod na oslavu: To, čím sa pýši, nemá žiaden hudobník v Británii
Britský kráľ Karol III.
Karol III. oznámil prvú zahraničnú cestu po liečbe rakoviny: Jeho návšteva bude symbolická