Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2023 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Bidelnicovci sú uznávaní výtvarníci: Mária objavila záhadný obraz! Je možné, aby bolo niečo také na Slovensku?

Poznajú sa od vysokoškolských štúdií. Obaja sú vyštudovaní výtvarníci, ona sa venuje reštaurátorstvu, on maľuje obrazy rozpoznateľné na prvý pohľad. Manželia Mária a Daniel Bidelnicovci žijú pre umenie, ktoré obdivujú ľudia po celom svete. Najnovšie si Danielove diela môžete pozrieť na výstave od 12. septembra v Slovenskom inštitúte vo Viedni.

Fotogaléria
30
fotiek v galérii

(Ne)známy umelec

Mária Bidelnicová, ktorú manžel aj priatelia volajú Marika, je akademická maliarka, reštaurátorka. Nedávno vydala knihu o reštaurovaní, ktorá sa dostala až k pápežovi Františkovi. Na obálke knihy je portrét Dávida, ktorého Marika objavila pod jedným obrazom. „Ten obraz má veľký príbeh. Keď som bola zamestnaná v Slovenskej národnej galérii, v roku 1998 som reštaurovala obraz od talianskeho maliara Buriniho. Robila som fyzikálno-chemické analýzy. Počas práce som zistila, že obraz je premaľovaný. Odstránila som vrchnú časť, objavila sa krásna baroková maľba a vtedy mi v hlave skrsla myšlienka, či to nebude dielo maliara Caravaggia. No ale vtedy sa ľudia vyjadrili, že čo by tu, na Slovensku robil taký skvost! Za autora určili neznámeho talianskeho umelca. Tým sa to skončilo. Ale pred piatimi rokmi sa na juhu Francúzska objavil neznámy obraz Caravaggia a vtedy sa experti vyjadrili, že namaľoval ešte jeden obraz - motív je Dávid s hlavou Goliáša, ale nevedelo sa, kde je. A vtedy som povedala: Ja viem, kde je! Takže nastala pomalá náročná práca priznať tomuto majstrovi autorstvo. Našťastie som mala spravené všetky chemické analýzy, vzorky pigmentov, plátna, röntgeny z toho obrazu. V tej knihe je na 30 stranách ukážka, ako to vyzeralo pred a po reštaurovaní. Priznať autorstvo a originalitu, to je hotová detektívka,“ konštatuje reštaurátorka a dodáva: „Na Slovensku nie je nikto, kto by vedel potvrdiť pravosť obrazu. Sú tu experti, ktorí by to aj urobili, ale ich certifikáty nie sú uznávané v zahraničí. Lebo na každé veľké meno maliara je expert. Ten, keď sa zaručí a podpíše, to je berná minca. Ale na Caravaggia je odborníčka, istá 90-ročná pani, ktorá žije na juhu Talianska, takisto aj zopár profesorov.“

Záhada pretrváva

Obrazu doteraz prisúdili päť autorov, posledným by vraj mohol byť Giovanni Baglione, ktorý bol súčasník Caravaggia. „Maľovali spolu a ja si myslím, že Caravaggio to nedokončil, lebo mu nevyšla kompozícia. Pravdepodobne nechal ten obraz tak a Baglione ho domaľoval. Lebo premaľba je z toho obdobia baroka. Tým, že neexistujú žiadne písomné doklady, kto si dielo objednal a koľko za to zaplatil, tým sa nevie presne určiť autor,“ opisuje osud obrazu Mária Bidelnicová a prezradí, že prednedávnom sa bol na obraz pozrieť istý Talian z Milána, ktorý sa zaoberá Caravaggiom. „Ukázali sme mu materiály o obraze, zaujalo ho to. Dáva aktuálne dokopy knihu, ktorá sa bude zaoberať spornými dielami Caravaggia. A obraz zaradil do publikácie. Už to je úspech. Momentálne je obraz vystavený na Zvolenskom zámku.“

 

Ako sa manželia spoznali, čo všetko stálo za knihou, ktorú prezidentka darovala pápežovi, ale aj viac o ich umení sa dozviete v rozhovore pre Nový Čas Nedeľa!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Marika Eisler Studeničková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Archívna fotografia z Druhej svetovej vojny.
Predseda SZPB poďakoval bojovníkom Červenej armády: Robme všetko preto, aby už nikdy nedošlo k vojne
Ilustračné foto
Obrovská CHYBA lekárov: Mužovi namiesto obyčajného zákroku amputovali... To si robia srandu?!
Ilustračné foto
V Maďarsku protestovali proti návšteve iránskeho exprezidenta: Čoho sa dopustil? Tak to snáď nie!
Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie.
Najkontroverznejší čin Eurovízie? Na semifinále vystúpil spevák s palestínskou symbolikou! Organizátori reagujú
Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.
Šimečka pripomenul dôležitosť súčasti Slovenska v EÚ a NATO: Vďaka tomu je hrôza vojny len spomienkou!
Shakira má pred súdom čo vysvetľovať.
Unikne Shakira obvineniam z daňových podvodov? Prokuratúra žiada o odloženie vyšetrovania!
Strana Sloboda a Sloidarita.
Opozičná SaS verejne prehovorila o ideológií fašizmu: Ani po 79 rokoch sa z našej spoločnosti nevytratila!
Budúci prezident nevníma mier ako za samozrejmosť: Teraz stojíme pred zásadnou výzvou!
Francúzsky herec Gérard Depardieu čelí ďalšej žalobe za sexuálne napadnutie
Kontroverzný herec Depardieu: Po prepustení z väzby utekal do Česka! Aha, s kým ho prichytili
(ilustračné foto)
Slová vedcov vás prekvapia: Padnete na zadok, čo všetko dokáže a ako funguje náš mozog!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vláda rozhodla o osude ministerky zdravotníctva: Ako dopadlo odvolávanie Dolinkovej?
(ilustračná fotografia).
Deti sa vo štvrtok vrátia do školských lavíc: Ako vidí bombovú hrozbu ministerstvo vnútra?