Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2024 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Slávne osobnosti o Patejdlovi († 68): Toto sú ich najkrajšie spomienky! Ich príbehy vás dojmú aj rozosmejú

Jeho piesne sprevádzali rôznymi životnými situáciami mnohé generácie a zostanú nesmrteľné. Spevák Vašo Patejdl († 68) bol geniálnym skladateľom s výnimočným talentom, ale aj láskavým človekom.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Tak naňho spomínajú mnohé osobnosti, ktoré s ním spolupracovali a stretávali sa či už v súkromí, alebo na javisku. Spýtali sme sa ich na najkrajšiu spoločnú spomienku aj na najobľúbenejšiu pesničku z umelcovho pera.

 

Dalo sa naňho spoľahnúť

Otvoriť galériu
Kamil Peteraj
Zdroj: showpix
Kamil Peteraj

„Je mi to veľmi ľúto. Z jeho odchodu ide taký smútok, ktorý sa nedá vysmútiť, že to len tak vyprchá. Viem, že život prináša rôzne situácie a často sa na veľa vecí zabúda, ale toto sa zabudnúť nedá. Hlavne sa nedá zabudnúť na to, že Vašo priniesol potešenie miliónom ľudí na Slovensku aj v Česku. Jeho pesničky sa dokonca trojgeneračne zapísali do citových dejín mnohých ľudí a to je niečo, čo sa nepodarí každému. Nevieme, kam po smrti ideme, ale ak existuje nejaká odmena za to, čo sme tu urobili na zemi, tak Vašovi prináleží v plnej miere,“ hovorí textár Kamil Peteraj (77), ktorý so zosnulým hudobníkom dlhé roky spolupracoval a vytvoril mnoho piesní.

„Moje najkrajšie spomienky s ním sú spojené práve s prácou. Robili sme spolu dva muzikály - Adam Šangala a Tisícročná včela. Keď mi posielal pesničky na otextovanie, vždy ma to veľmi potešilo. Bol to jeden veľmi invenčný autor a jeho melódie mali hĺbku, krásu, boli farbisté, pretože vedel neskutočne dobre aranžovať. Vašo bol úžasný spolupracovník, na ktorého sa dalo vždy na tisíc percent spoľahnúť a robil som s ním veľmi rád. Spolupráca s ním ma hriala pri srdci a boli to veľmi pekné chvíle môjho umeleckého života. Bol nekonfliktný, nikdy nie hysterický, mal taký zvláštny tichý humor a po celý život sme spolu vychádzali veľmi dobre,“ spomína autor, ktorému sa najviac páčila Patejdlova pieseň Ja viem. „Je to krásna skladba, v ktorej je niečo, čo vedel spraviť len Vašo. Je to dobrá a uveriteľná osobná spoveď a z muzikantského hľadiska je veľmi pekne vystavaná. Vašo bol ten, ktorý úroveň Elánu pozdvihol tam, kde teraz skupina je.“

Splnil mi detský sen

Otvoriť galériu
Ján Ďurovčík
Zdroj: anc
Ján Ďurovčík

„Spomienok mám veľa, ale vžite sa do mojej situácie. Ste štrnásťročný chlapec z Michaloviec a počúvate doma na kazetách Elán. O dvadsaťdva rokov neskôr si vás Elán vyberie ako krstného otca ich výberového albumu pred vypredanou arénou. Toto je až neskutočný splnený sen,“ hovorí úspešný režisér. „Vždy som ich vnímal ako legendy, čiže pre mňa osobne najväčší zážitok a zároveň najkrajšia spomienka je to, že tí chlapi, ku ktorým som od detstva vzhliadal, so mnou sedeli v mojej pracovni. Pracovať s Vašom bol obrovský zážitok, bol to navonok chlapec odvedľa, úplne obyčajný, bez akýchkoľvek zvláštností, pričom človek netušil, že rozpráva s géniom. Bol nesmierne vtipný, a preto som sa mu nebál povedať, že ak pesničku nenapíše dobre, odstrihnem mu copík,“ smeje sa pri spomienke Ďurovčík (52), ktorý nevie vybrať jednu pesničku, ktorá je jeho srdcovkou.

„Je ich kvantum. Výnimočná pesnička je určite Ja viem, pri nej som sa zamilovával do ich hudby, a celý muzikál Ôsmy svetadiel, ktorý ovplyvnil celý môj život. Dve skladby sú však pre mňa jedinečné, pretože som ich pripomienkoval od začiatku, Vinný - nevinný a Len kým tu si. Ostatné som vnímal ako poslucháč, ale tieto vznikli len preto, že som chcel a Vašo ich napísal pre mňa.“

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Karin Kollárová, Nový Čas Víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?