Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.08.2023 11:00 | Správy | Politika
Foto

Najväčší mecenáši strán: Kto pomáha politikom pred voľbami s financiami?!

Odhaľujú zákulisie. Strany majú počas volebnej kampane povinnosť zverejňovať výdavky, kam tečú ich peniaze. Viaceré z nich majú státisíce eur na účtoch vďaka príspevku od štátu za minulé voľby. Iné si musia požičiavať, aby dokázali masívne osloviť voličov.

Fotogaléria
30
fotiek v galérii

Maximálna suma, ktorú môžu strany vložiť do kampane, je 3 milióny eur. Transparency International Slovensko zostavila rebríček najväčších veriteľov, ktorí pomáhajú s financovaním jednotlivých hnutí. Z necelých 10 miliónov, ktoré už strany minuli, tvoria tretinu pôžičky od súkromných osôb.

 

Hlas-SD

  • doteraz minuli: 1 052 323 €

Pellegrini musel po odchode zo Smeru staviť na financovanie bez pomoci štátu. Na kampaň si zobrali úver od Fio banky vo výške 2 milióny eur. „Hlas za úver ručí formou záložného práva k svojim budúcim pohľadávkam voči SR, ktoré vzniknú na základe výsledkov volieb. Banka vyhodnotila vývoj doterajších preferencií Hlasu ako záruku, že svoje záväzky voči banke bude schopný splniť,“ uvádza strana s tým, že financovanie zverejňujú nad rámec zákona.

 

SNS 

  • doteraz minuli: 613 278 €

Strana sa v prieskumoch pohybuje okolo piatich percent. Medzi donorov patrí Tomáš Taraba, ktorý dal 150 000 €, alebo Rudolf Huljak so 120 000 €. „Štátny príspevok bude tvoriť približne 30 až 50 % financovania predvolebnej a volebnej kampane. Rovnako približne 30 až 50 % budú tvoriť pôžičky od veriteľov, ktorými sú výlučne naši členovia alebo kandidáti. SNS neplánuje prijať žiadne bankové pôžičky a ani dary alebo pôžičky mimo členov a kandidátov SNS,“ uvádzajú. Ak nezískajú peniaze od štátu, pôžičky sa zmenia na dar.

PS

  • doteraz minuli: 1 088 341 €

Progresívne Slovensko sa v roku 2020 do parlamentu nedostalo, ale vďaka získaným percentám štát poskytol strane asi dva milióny eur. V  súčasnej kampani však získava peniaze aj od súkromníkov. Najväčšími veriteľmi sú Peter Komorník, autor softvéru Slido, ktorý požičal 500 000 €, alebo Martin Pekár, ktorý poskytol 400 000 €. „Sú to peniaze, ktoré som zarobil a usporil ako riaditeľ a spolumajiteľ Formel D Group, kde posledných 10 rokov zastávam pozíciu viceprezidenta pre centrálnu a východnú Európu,“ povedal Komorník. „Príspevok od štátu je použitý prevažne na splatenie pôžičiek z predchádzajúcich volieb do  NR SR a  na  bežný chod fungovania hnutia. Predvolebná kampaň je 100 % financovaná z  pôžičiek a darov,“ uvádza PS. V prípade, že by PS nedosiahlo dostatočný počet hlasov, aby malo nárok na štátny príspevok, tak sa pôžičky zmeniana dar.

 

KDH

  • doteraz minuli: 580 000 €

Do  poslaneckých lavíc sa môže vrátiť aj KDH, ktoré vedie Milan Majerský. Strana má tiež peniaze od štátu, ale najväčším veriteľom je učiteľka zo Spišských Vlách Slávka Lazorová, ktorá požičala 100 000 €. „Máme rodinnú firmu, s tou to však nemá nič spoločné. Sú to prostriedky, ktoré máme k dispozícii ako rodina,“ vysvetlil Transparency manžel Lazorovej, podľa ktorého rodina nemá obavy, že sa jej peniaze nevrátia. Okrem nej figuruje medzi sponzormi aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik. „Tento rok sme od štátu obdržali príspevok vo výške 488-tisíc eur. Očakávame, že celkové náklady na kampaň budú ešte rásť a počítame aj s ďalšími darmi a pôžičkami na vykrytie všetkých nákladov kampane,“ uviedli z KDH.

 

Smer-SD 

  • doteraz minuli: 1 651 236 €

Najsilnejšia strana v prieskumoch má na kampaň dosť peňazí z príspevku za volebný výsledok. Postupujú podobne ako v prípade iných kampaní - cez transparentný účet posielajú peniaze aj do vlastnej eseročky Agentúry Smer. Vykazujú to aj ako zálohy na organizačno-technické zabezpečenie. „Verejnosť nebude mať žiadnu informáciu o tom, čo, od koho, kedy a za koľko strana nakúpila,“ kritizuje ich Transparency. „Je to legálne, ale hlavne transparentné, pretože je zrejmé, od koho a komu prostriedky odišli a v záverečnej správe to bude riadne vyúčtované,“ háji sa Smer.

 

OĽaNO

  • doteraz minuli: 250 673 €

Matovič spustil kampaň hrou o autá Fiat 500, ktoré vlastní OĽaNO. Kritizujú ho, že autá nakúpili, ale neuvidíme ich vo výdavkoch za kampaň. Tam dá len peniaze na polep či prevoz. „Kampaň, ako aj bežnú agendu hnutia hradíme z vlastných financií, získaných za výsledok vo voľbách. Nevisíme na šnúrkach od gatí žiadnym oligarchom či sponzorom ako ostatné strany, ktoré sa im budú chcieť alebo musieť po voľbách odvďačiť štedrými štátnymi zákazkami,“ píše OĽaNO.

 

Sme rodina 

  • doteraz minuli: 1 215 437 €

Hnutie Borisa Kollára sa tiež spolieha na štátne príspevky, ktoré im pomáhali v celom volebnom období. Zároveň ale stranu dotuje aj sám predseda Boris Kollár, ktorý dal do kampane 190 000 €. Pred jej spustením deklarovali, že chcú celkovo minúť do dvoch miliónov eur, polovicu už majú za sebou v súčasnosti.

Republika

  • doteraz minuli: 298 824 €

Odídenci z ĽSNS nemajú doteraz nárok na peniaze od štátu. Financie tečú z pôžičiek. Najviac, 200 000 €, poskytuje predseda Uhrík, ktorý je europoslancom. Miroslav Suja ako poslanec NR SR dal 100 000 €. „Uhrík podľa jeho majetkového priznania zarobil za  rok 2019 ako europoslanec 71-tisíc eur , ďalších 4-tisíc mal z  funkcie župného poslanca,“ píše Transparency. Uhrík hovorí, že europoslancom je 50 mesiacov a z toho „sa dá požičaná suma ušetriť aj bez hladovania“. „Ešte očakávame pôžičky od kandidátov, najmä od tých, ktorí sú na popredných priečkach a majú lepší príjem, resp. úspory. Záruky za  pôžičky hnutie neposkytuje, lebo nemá z čoho. Ideme do rizika, ale všetci sme presvedčení, že Republika sa do parlamentu dostane a svoje pôžičky splatí,“ konštatujú.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Deväťmesačný Oliver sa v škôlke zadusil cestovinami.
Malý Oliver († 9 mes.) zomrel v škôlke po obrovskej chybe: Čo zistilo vyšetrovanie?
Podvodníci obrali 93-ročnú dôchodkyňu z Banskej Bystrice o 10-tisíc eur.
Babička dvihla telefón, na linke mala byť jej dcéra: Chyba, ktorá ju stála obrovské peniaze
Svetoví lídri odsúdili atentát na Fica: Je za tým niečo viac!
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Eurovoľby sa blížia: Ako môže útok na premiéra ovplyvniť kampaň? Politologička to vidí jasne
Strelec Juraj C. a premiér SR Robert Fico.
Foto
Prvé slová atentátnika: Čo povedal po útoku na premiéra Fica!
 Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin pricestoval na Slovensko.
Vatikánsky kardinál o atentáte na premiéra Fica: To, čo sa na Slovensku deje, je znepokojujúce!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Francúzsky prezident Macron je v myšlienkach s našim premiérom: K danému skutku dlho slová nehľadal
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
O šokujúcom incidente sa hovorí aj v USA: Biden neostal chladný! Toto povedal na adresu Fica
Cirkvi odsúdili útok na premiéra Roberta Fica.
Aktualizované
Nezostaňme ľahostajní, buďme tvorcami pokoja: Odkazuje cirkev po útoku na premiéra
Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica, bol v minulosti sám terčom útoku.
Foto
Strelec, ktorý postrelil Roberta Fica, bol v minulosti sám terčom útoku: Dobitý v práci
Na snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici  15. mája 2024.
Psychologička o atentáte na premiéra: Môže spôsobiť eskaláciu napätia, tvrdí! Aký mohol mať útočník motív?
Putin prehovoril o atentáte na Fica: Šéf Kremľa je rozhorčený! Rázne slová