Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.07.2023 09:00 | Šport | Šport mix
Foto

Príbeh paraveslára Viktora Gajdošíka: Po ťažkej nehode 6 týždňoch v kóme! Splní sa mu sen o olympiáde?

Mladík z Jasovej bol plný života, mal veľké plány, tešil sa z práce v zahraničí a tiež z novej motorky. A práve tá sa stala Viktorovi Gajdošíkovi (35) osudnou. Jedna ostrá zákruta a všetko je inak. Po ťažkej nehode bol šesť týždňov v kóme a jeho osud bol neistý. Mladý organizmus však bojoval a dnes Viktor brázdi vody ako paraveslár. A nádeja sa, že raz pôjde aj na olympiádu!

Späť do života

Doktori sa s ním príliš nemaznali a jeden z nich mu na rovinu povedal, že vozík ho čaká natrvalo, lebo miecha bola natoľko poškodená, že niet nádeje. „Vlastne to bolo dobré, že ma postavili pred hotovú vec a neživili vo mne plané nádeje,“ hovorí rozvážne Viktor. „Mám kamarátku, ktorá je na vozíčku 12 rokov, prvých päť rokov mala depresie a žila v nádeji, že bude chodiť. Dnes hovorí, že skutočne začala žiť, až keď pochopila, že jej život už bude spojený navždy s vozíčkom.“ Viktor sa neskôr dozvedel, že spolu s liekmi proti bolesti dostával aj antidepresíva, preto nemal nejaké slabé chvíľky sebaľútosti, dokonca jeho vnímanie reality hraničilo až s flegmatizmom. „Veľmi mi pomohla mama. Aj finančne, lebo liečba nebola lacná, a pamätám si, ako ťažko odo mňa odchádzala z nemocnice. Najradšej by bola ostala so mnou a starala sa, ale samozrejme musela chodiť do práce, robí v Rakúsku opatrovateľku.“

Po polroku v rehabilitačnom centre uvažoval hlavne nad tým, ako prerobiť byt na bezbariérový. S pomocou kamarátov a rodiny sa mu to podarilo. „Doma som sa učil nanovo žiť, aby som bol čo najsebestačnejší,“ hovorí Viktor o začiatkoch vo vlastnom byte v Jasovej. „Prakticky som od začiatku žil sám, bol som dosť odmietavý voči ponúkanej pomoci, aj keď stále mi ľudia pomáhajú. Brat býva doslova cez cestu, mám sa na koho obrátiť, keď naozaj treba. Bol som ako malé dieťa, ktoré sa učí samo potrebné veci k životu. Obliekanie, sprchovanie - aj ja som sa učil žiť s novým nastavením. Variť som vedel aj predtým, to nebol problém, žil som roky mimo domova. Lebo kto ľúbi jesť, musí sa naučiť aj variť,“ konštatuje s úsmevom. Viktorovi dlho trvalo, kým začal chodiť do spoločnosti, lebo Jasová je pomerne malá dedina, kde každý každého pozná a on neznášal ľútostivé pohľady. Dnes je už vyrovnaný a pociťuje, že sú ľudia radi, keď ho vidia na ulici.

Cesta k paraveslovaniu

V Národnom rehabilitačnom centre v Kováčovej, kam pravidelne chodí, sa Viktor Gajdošík dozvedel o projekte, kde hľadajú hendikepovaných športovcov. „Práve v Kováčovej som stretol chalana na vozíčku, ktorý mi hovoril o športoch v Piešťanoch, že tam ide na letný tábor,“ spomína na prvý dotyk s paraveslovaním. „Vytiahol mobil a ukázal mi fotky. Keď som to videl, hneď som si pomyslel, že toto by ma mohlo baviť. Presne pre mňa, pretože hornú časť tela mám zdravú. Šiel som za pánom Mirom Jamborom, ktorý sa tomu venuje, zistiť viac. Potešilo ho, že chcem športovať. Hneď ma nakontaktoval na veslársky klub Sĺňava Piešťany, dal mi kontakt na trénera Andreja Vičana. Ten bol rovnako srdečný, počas obeda si našiel na mňa čas, hodil loď na vodu, vysvetlil mi čo a ako, posadil ma do nej. Okamžite som vedel, že toto chcem,“ vraví s nadšením Viktor, ktorý v Piešťanoch absolvuje tréningy dvakrát do týždňa.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Anna Ölvecká, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!