Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2023 12:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Herec Šimonovič o poslednej rozlúčke so Zimkovou († 71): Nebolo to prvý raz, čo herci neprišli na pohreb

Herec a recitátor Jozef Šimonovič (74) odprevádzal začiatkom júna do umeleckého neba Milku Zimkovú († 71). Herečkina rodina sa naňho s dôverou obrátila s tým, aby sa za všetkých rozlúčil s ich milovanou príhovorom pri rakve zosnulej.

Žiaľ, bol jediným z hereckej obce, kto sa na pohrebe s ojedinelou umelkyňou ukázal. Aj nad tým, prečo si divadelníci nenašli čas na poslednú rozlúčku s kolegyňou Zimkovou, sa zamýšľame v rozhovore pre Nový Čas Nedeľa.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

S Milkou Zimkovou ste sa poznali ešte zo študijných čias. Aká bola?

Vždy sme ju brali ako nesmierne zodpovednú kolegyňu. Napríklad, keď sme mali po skúškach, išli sme so spolužiakmi skúšky zapiť, Milka nie. Prispela síce do spoločnej kasy tak ako ostatní, ale ona s nami nechodila. Bola samotárka a ako som povedal, veľmi zodpovedná. Veď skončila s červeným diplomom! A vidíte, aká spravodlivosť? Mala červený diplom a jediná z nás sa nedostala do žiadneho divadla. Ak teda nerátame, že rok bola v divadle v Trnave.

Ako si to vysvetľujete?

Teraz by som už vedel povedať, že prečo. Lebo tým, že bola nielen herečka, ale aj autorka a režisérka, nebola zvyknutá na javiskového partnera. Ani ten najtolerantnejší režisér vám ako interpretovi nedovolí, aby ste mu do všetkého hovorili. Nuž a ona tým, že bola zvyknutá si všetko režírovať sama, tak mala svoje názory a z niektorých nechcela upustiť. Preto robila radšej monodrámy, tam si bola sama sebe paňou. Cestovala s monodrámami po Slovensku, ale úspechy s nimi mala aj v zahraničí. Bola to pre Milku veľká škola. Lebo idete na jednu štáciu, tam je javisko plytké a široké. Na druhej je hlboké a úzke. Vyskúšal som si to aj ja, niekedy sme sa prezliekali aj vonku na dvore kultúrneho domu, lebo nebolo kde. A to všetko Milka zažila. Z tejto stránky jej treba vzdať hlbokú poklonu.

Veľmi otvorene ste poukázali na to, že ste na jej pohrebe v krematóriu nevideli žiadneho z kolegov. Bolo vám to zjavne ľúto...

Bolo mi ľúto, že sa tam nikto nezjavil. A nebolo to po prvý raz, čo herci odignorovali poslednú rozlúčku s kolegyňou a neprišli na pohreb. Pred dvomi rokmi na pohrebe Evy Kristínovej, ikony slovenského divadelníctva, prišli do krematória vtedy 93-ročná Marína Kráľovičová, Zuzana Cigánová, Štefan Bučko a ja. Tam takisto boli štyria herci, nikto viac. Keď zomrel v roku 1986 Mikuláš Huba a v roku 1982 Viliam Záborský, tak tým, že sa celý život venujem interpretácii poézie, pripadla mi ich úloha recitovať na pohreboch. Často recitujem Rúfusovu báseň, ktorá ani tak nie je k tomu mŕtvemu, ale k pozostalým. Aby si ľudia uvedomili, že všetci tam pôjdeme: „Budeme vyvolaní po mene. A bude nás tam veľa. A každý položí to svoje malé sólo. To skončené i to, čo nebolo...“

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie sa bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko znova mrazy?!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?