Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2023 05:57 | Správy | Politika
Video

Šéf KDH Majerský exkluzívne pre Nový Čas: Drsný odkaz Hegerovi! Radšej nech padne vláda, ako...

Po dvoch neúspechoch má nádej na to, že sa vrátia do parlamentu. KDH do volieb povedie prešovský župan Milan Majerský (52), ktorý tvrdí, že kresťanskí demokrati sú personálne aj ideovo pripravení na vládnutie.

Je za tým, že prieskum nepovažujete za relevantný, aj výkon Eduarda Hegera, ktorý predviedol v posledných týždňoch v súvislosti s jeho koncom na čele krajiny presviedčaním prezidentky, aby ich nechala vládnuť, či nešťastné vystúpenie v televízii?

Toto počínanie mu určite nepridalo na bodoch a ani politických ambíciách, aby sa niekto chcel pridávať k Demokratom. Skôr si myslím, že to bolo nešťastné a mal mať svoju hrdosť a ísť svojou cestou.
 

KDH rokovalo aj s Kresťanskou úniou Anny Záborskej. Vyzerá to tak, že napokon zostane v OĽaNO. Kde sa stala chyba, že s vami vo voľbách nebude, a považujete to za stratu pre KDH?

Mohli by sme tu teraz debatovať o nejakých detailoch toho, prečo to nevyšlo. Pre nás je podstatné, že pozeráme dopredu. Niektorí ľudia z Kresťanskej únie na kandidátku KDH pôjdu, sme s nimi dohodnutí. O pár dní predstavíme osobnosti, ktoré majú čo povedať, majú skúsenosti a odbornú zdatnosť. Za politickými stranami, ktoré majú v názve slovo kresťanské, nech nikto nehľadá, že to je iba čisto náboženská strana. Nie je to tak.
 

Igor Matovič začal OĽaNO profilovať ako tvrdšie konzervatívne hnutie. Aj v minulých voľbách vám podľa mnohých komentátorov zobral množstvo voličov práve Matovič. Neobávate sa toho, že opäť siahne aj po vašom elektoráte?

Igor Matovič si ide svojou cestou. Predstavil hnutie NOVA, ktoré s ním ide na kandidátku, čo mi je divné, že predstavil tých, ktorí s ním posledné roky boli v parlamente. My si pôjdeme vlastnou cestou a som presvedčený, že mnoho voličov z tých 25 %, ktoré malo OĽaNO v posledných parlamentných voľbách, dá hlas KDH.
 

Lebo sú sklamaní z jeho populistickej rétoriky alebo z toho, čo predviedol po voľbách?

Majú skúsenosť z posledných troch rokov - chaosu, zmätku, rozvadeného Slovenska, hádok v koalícii. Nie hlasy KDH prepadli, ale hlasy OĽaNO. Malo ústavnú väčšinu aj jednoduchú väčšinu a dnes už ich nemá. Premrhali to, čo im obyvatelia Slovenska dali, a keď chodím po uliciach Slovenska a debatujem s ľuďmi, tak mi povedia, že volili sme OĽaNO a dnes to ideme dať KDH. Ste pokojnou silou, ktorá má mať v parlamente určite zastúpenie.
 

Je možné, že si sadnete do jednej koalície s OĽaNO po voľbách?

Nerád by som povedal, s kým pôjdeme do vlády alebo koalície alebo vytvoríme nejaké zoskupenie. Nechajme na to priestor po voľbách.  Parlamentná demokracia v rámci volieb rozdá karty a potom uvidíme, s kým si sadneme. My sme zadefinovali, s kým si určite nesadneme. Určite to nebudú extrémisti a nerád by som povedal, že to je Republika, lebo máme tu aj kotlebovcov a Republiku a ja neviem, čo vznikne do volieb. Takže tie názvy by som zakryl pojmom extrémisti. A určite si nesadneme do vlády so Smerom. To máme zadefinované v uznesení. Ak toto uznesenie bude rozšírené, rád to poviem v ďalšom rozhovore.

Významným hráčom bude zrejme aj Peter Pellegrini a Hlas. Ako sa pozeráte na to, že sa odčlenil od Smeru, a vidíte zmeny, ktoré sa snaží ukazovať verejnosti?

Aj tam nám svieti červená kontrolka, ale nemáme nejaké blokačné uznesenie. Uvidíme. Teší ma podstatná vec. V rámci zahraničnej politiky a európskych štruktúr má ten istý názor ako KDH. NATO, EÚ sú určité mantinely, z ktorých nechcú vyjsť. Aj keď populizmus ich niekedy lákal povedať niečo iné v určitých momentoch.

Otvoriť galériu

Vy ste po voľbách 2020 vystriedali na čele KDH Alojza Hlinu. Teraz je na kandidátke liberálnej SaS. Ako hodnotíte to, že sa z lídra konzervatívcov pretransformuje na umierneného liberála, ktorý zastupuje SaS?

V KDH máme zásadu, že sme svojich bývalých predsedov nekomentovali. Prajem mu úspech vo všetkom čo robí, nech sa mu darí.
 

On vám v statusoch na facebooku pripomína, že ste v nejakom rozhovore dostali otázku na to, či sa KDH očistilo po jeho odchode z hnutia, a vy ste to prešli mlčaním. To považuje za dôkaz, že ste mysleli, že sa očistilo od Hlinu a teraz je už čisto konzervatívne.

Nestíham počas svojich naplnených dní čítať statusy Alojza Hlinu. Ale určite som nemal na mysli očisťovanie od Alojza Hlinu. Odišiel, je to jeho voľba.
 

Už niekoľko týždňov má Slovensko úradnícku vládu. Ste spokojný s tým, ako ju prezidentka vyskladala?

Úradnícka vláda by mala v pokoji doviesť krajinu do predčasných parlamentných volieb. Verím, že táto vláda pripraví vyrovnaný rozpočet. My sa máme stretávať s premiérom, uvidíme, čo načrtne v oblasti regionálnej politiky. To je kľúčová vec, keďže mestá, obce aj samosprávne kraje vždy pomohli, keď bolo najhoršie. Keď prišiel COVID-19 alebo kríza na Ukrajine, boli sme v prvej línii. Trošku ma mrzí, že predchádzajúca vláda sa na nás pri daňových bonusoch vykašľala, uvalila nám krátenie finančných prostriedkov, hoci sa o rodiny primárne staráme, keďže im zabezpečujeme všetok servis. Očakávam od úradníckej vlády, aby neotvárala kultúrno-etické témy, zákopové témy a riadne dovládla do októbra, kým sa vyskladá nová. Verím, že to bude vláda pokoja.*
 

Zdá sa vám Ľudovít Ódor lepším premiérom, ako bol Igor Matovič a Eduard Heger?

Sú to dva týždne a nemám ho veľmi možnosť spoznať. Mal som pred pár dňami narodeniny a predstavte si, že som dostal práve jeho knihu. Mám v pláne sa do nej teraz pustiť.
  

Predpokladám ale, že ste našli veľa chýb na Eduardovi Hegerovi a Igorovi Matovičovi počas ich premiérovania. Ako by ste zhodnotili tie tri roky?

KDH permanentne počas ich vládnutia upozorňovalo na neriešenie energetickej chudoby. Dlhodobo predstavujeme zákon o energetickej chudobe. Mnoho ľudí už malo problém so zaplatením základných energetických potrieb. Potom prišla inflácia, vysoké energie, aj keď sú domácnosti momentálne zastropované, ale už vtedy mali veľký problém. Samosprávy sú tiež jednou z veľkých tém. Tí, ktorí najviac pomáhali, najviac trpia zložitými a nezmyselnými zákonmi, ktoré berú financie práve samosprávam.

Jednou z vážnych vecí je zlý model eurofondov. Zoberme si príklad úspešných krajín, ktoré dokážu čerpať eurofondy na 100 %. 40 % eurofondov, ktoré prídu do Poľska, idú na samosprávy - oni vedia tieto peniaze vyčerpať, dokonca im EÚ dopĺňa ešte ďalšie zdroje od tých, ktorí ich nedokážu čerpať. Prečo máme my len okolo 8,5 % eurofondov na samosprávach? Všetko majú ministerstvá. Veď čím bližšie v rámci subsidiarity posunieme kompetencie aj peniaze na nižšiu úroveň, tak tým lepšie budú pre týchto ľudí, ktorí žijú v území. O tom sú vyspelé spoločnosti. Regionálna politika je o kompetenciách aj peniazoch. Tam sa úplne zlyhalo.

Keďže po troch rokoch sa dá prehodnocovať nový operačný program Slovensko, tak pevne verím, že sa nám podarí po nástupe novej vlády preklopiť to, aby aspoň 40 % peňazí išlo práve na samosprávy. Toto je pre nás kľúčové. Pri pláne obnovy ide v Poľsku okolo 80 % na samosprávy, zbytok na ministerstvá. Ten úžitok z peňazí je tak omnoho väčší.

Ďalšia téma je zdravotníctvo. To, že sa zdvihnú platy, nie je vyriešenie problému v zdravotníctve. O pár rokov nebudeme mať zdravotné sestry. Rezidenčný program pre motiváciu lekárov, aby ostali pracovať na Slovensku. Lekári nám unikajú do zahraničia. Vybavenie nemocníc - zbytočne môžeme rozprávať o Rázsochách, vieme, že sa to nestihne. V neposlednom rade volebný zákon. KDH dlhodobo predstavuje a hovorí o tom, aby sme aj v rámci volebného zákona mali 8 volebných obvodov. Politické strany, ktoré boli doteraz vo vláde, to mali v programe.

Svoj vlastný program však pred očami voličov roztrhali, pošliapali ho a ústavným zákonom si tam dali blokačnú podmienku, že jeden volebný obvod. Sme jediná krajina v Európe, ktorá má jeden volebný obvod, všetky ostatné majú viac volebných obvodov. Veď už väčšia obec má viac volebných obvodov. Slovensko je ale jeden volebný obvod, je to hanebné, nevkusné, nemôžeme sa potom čudovať, že nejakých 68 poslancov je práve z Bratislavy.
 

V úradníckej vláde je teraz aj Ivan Šimko, váš bývalý člen v KDH. Viete si predstaviť spoluprácu s ním na ministerskej pozícii po voľbách, ak by ste tieto posty obsadzovali?

To je predčasné hovoriť. Keď som sa prvýkrát dozvedel o tom, že Ivan Šimko má byť ministrom vnútra, tak som mal zmiešané pocity, či to bude vôbec dobré alebo prospešné pre krajinu, pre KDH, predsa len už sme v predvolebnej kampani. My sme sa stretli, povedal som mu: Ivan, určite najlepšie bude, aby si si počas výkonu funkcie ministra vnútra pozastavil členstvo. On to prijal. Má svoje skúsenosti, je to bývalý trojnásobný minister, čiže má zrejme v rámci svojich skúseností a kompetencií čo povedať krajine. Určite mu prajem, aby sa mu darilo v rámci tohto ministerstva.
 

Máte v KDH hlavné piliere, s ktorými chcete ísť do volieb?

Dopredu by sa nemalo nič prezrádzať, lebo programová konferencia a nominačná rada budú až v polovici júna. Dovtedy by som nerád predstavil niečo, čo nie je hotové, ale určite to bude oblasť školstva. Máme personálne pokrytie - Janko Horecký, Marek Šmid, Martin Šmilňák, Eleonóra Porubcová. Aj so svojim tímom finišujú program pre školstvo. To bude silnou témou. Chceli by sme urobiť veľký poriadok aj v rámci škôl, aby sa nemuseli učitelia ani žiaci stále stresovať, že čo bude ďalej. Pre nás je kľúčové, aby žiak, ktorý skončí strednú alebo vysokú školu, mal v rukách či už vzdelanie, remeslo, alebo kompetenciu, aby mohol nastúpiť do pracovného života. Určite to bude rodinná politika. V tej bolo KDH vždy silnou politickou stranou.
 

Kritizujete rodinný balík, že berie peniaze samosprávam. Budete chcieť túto politiku meniť?

Ono to je z programu KDH. Daňový bonus je z programu KDH z posledných volieb. Ale určite sme nemali v pláne dať rodinám peniaze tak, že zoberieme samosprávam. Táto vláda, ktorá skončila, mala v októbri nadvýber na DPH oproti štátnemu rozpočtu 2 miliardy eur. Tieto peniaze podľa KDH mala predchádzajúca vláda zapojiť do rodinných balíkov, ktorými by pomáhala rodinám. Toto by bolo seriózne, zodpovedné a čestné. Samosprávy, ktoré zachránili túto krajinu v čase covidu, ukrajinskej vojny, a my ich potrestáme potom tým, že im zoberieme peniaze a dáme ich rodinám. V tejto veci by sme urobili korektúru, ale určite by sme nezobrali rodinám, to vám garantujem.
 

Ak KDH dodrží sľub, že nepôjdete s extrémistami a Smerom do vlády, tak je pravdepodobné, že sa tam ocitnete napríklad s Progresívnym Slovenskom. Ako budete riešiť kultúrno-etické spory, ktoré medzi vami určite sú, tak, aby nedošlo ku chaosu, ktorý sme videli za Igora Matoviča?

V prvom rade je jedna zásada, v ktorej malo KDH vždy jasno. Ak sme niečo presadzovali, tak sme to presadzovali po dohode s politickými partnermi, ktorí sú v koalícii. Najhorším výsledkom minulej vládnej koalície bolo práve to chaotické predkladanie určitých zákonov. Niektorý poslanec sa rozhodol, že predloží poslanecký návrh, ktorý rozhádal celú koalíciu. Nemôžu sa potom čudovať, že táto vláda padne. Ak sa pustím do vážnej veľkej témy, aj v kultúrno-etickej oblasti, tak vtedy to má byť vládny, nie poslanecký návrh, lebo vtedy vzniká tento chaos, ktorého sme boli svedkami posledné tri roky. V tejto veci má KDH jasno a bude sa držať tejto zásady. Nevieme, s kým a či vôbec budeme vo vláde, ale vždy budeme držať tú líniu štábnej kultúry, aby sme to riešili po dohode s politickými partnermi.
 

Témou budú po voľbách aj registrované partnerstvá. Je vylúčené, že vaša vláda môže prijať takýto inštitút pre rovnakopohlavné páry?

Ak by bolo KDH v parlamente, registrované partnerstvá nebudeme jednoducho schvaľovať. Určite nebudeme hlasovať za registrované partnerstvá.

Ak bude KDH vo vláde a vláda príde s takýmto návrhom, tak ste ochotní vystúpiť pre tento bod z takejto koalície?

Toto je pre nás mantinel, za ktorý neprekročíme, takže určite nie. Určite nebudeme ani hlasovať a ak by toto malo byť dôvodom aj pádu vlády, tak dajme tomu.
 

Čiže radšej padne vláda, ako by ste mali prijať registrované partnerstvá?

Určite nebudeme súhlasiť s registrovanými partnerstvami.
 

Na diskusii v Denníku N ste sa nevyjadrili k tomu, či by ste zrušili paragraf 363, alebo nie. Sú tu dva tábory, pričom jeden hovorí, že ten paragraf je potrebný pre generálnu prokuratúru, aby mohla naprávať nejaké krivdy. Druhý tábor hovorí, že to generálna prokuratúra zneužíva na oslobodzovanie vplyvných ľudí. Kde stojí KDH v tejto veci?

Je to otázka predovšetkým pre právnikov. Ak sa idú politici vo svojich statusoch na sociálnych sieťach vyjadrovať, kedy použil generálny prokurátor a kedy nepoužil 363 správne, tak to nie je čestné. K tejto veci by sa mali vyjadrovať právnici a nie politici. 363 vždy riešila problematické kauzy. Áno, možno sa používa v tejto dobe nadpriemerne alebo v rámci politických káuz, ale keď to zoberieme v porovnaní s predchádzajúcimi generálnymi prokurátormi, tak to nie je až tak veľa. Ale druhá vec - otvorme širokú diskusiu, či už k 363, ale aj k zmene postavenia prokuratúry ako takej. Či to nemá byť štátny zástupca ako v Čechách, ale na to nech si sadnú odborníci. Ja som politik, nie právnik. Myslím si, že právnici, odborníci na túto oblasť by mali povedať, čo by bolo najprospešnejšie pre Slovensko.
 

Vy ste znovuzvolený predseda Prešovského kraja. Vzdáte sa po voľbách tejto pozície, ak by ste mali mať pozíciu vo výkonnej funkcii?

To je predčasné hovoriť. Nikdy nehovor nikdy, čo bude potom. Po voľbách sa vyjadrím, čo bude potom. V tejto chvíli som predsedom samosprávneho kraja, hrdý východniar, predseda politickej strany a som presvedčený, že tých 825-tisíc ľudí si zaslúži, aby sa konečne vyrovnalo vyspelej Bratislave, lebo Slovensko je o regiónoch. Regióny tvoria túto krajinu tiež, bol by som rád, keby sa regionálne rozdiely zmazali. Keď budem môcť východu pomôcť z Bratislavy, rád to urobím, ale toto je teraz predčasné, aby som povedal nejaké definitívum.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!