Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2023 12:00 | Správy | Politika
FotoVideo

Expremiér a predseda Smeru Robert Fico EXKLUZÍVNE pre Nový Čas: Čo ponúknem Pellegrinimu po voľbách!

Nečakane ostré vyjadrenia! Bývalý premiér Robert Fico (58) sa so svojou stranou Smer dostal do čela prieskumov preferencií. Päť mesiacov pred voľbami tak začína otvorene rozprávať o tom, ako si predstavuje skladanie prípadnej koalície.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

V rozhovore pre Nový Čas svojmu rivalovi a bývalej pravej ruke Petrovi Pellegrinimu (47) posiela Fico štipľavý odkaz. Prezrádza, čo mu môže ponúknuť a za akých okolností je ochotný oželieť prípadné premiérske kreslo.



O 5 mesiacov budeme mať predčasné voľby, po ktorých ste volali. Aktuálne ste sa dostali do čela prieskumov. Koľko hlasov chcete vo voľbách, aby ste boli spokojní?

To nechám na voličoch. Je ale pravda, že máme legitímny cieľ percentuálne vyhrať parlamentné voľby, pretože to potom zvyšuje našu šancu účasti vo vládnej koalícii. Ale veľmi realisticky znovu pripomínam, že tá šanca je na 50 %, že budeme vo vláde a na 50 %, že budeme v opozícii, pretože po toľkých rokoch v politike musím tento realizmus vnímať. 

Ale ja vidím iný problém, a poviem to veľmi krátko. Vláda padla v polovičke decembra a vypýtala si ďalších 10 mesiacov na vládnutie. A čo dnes vidíme je neakceptovateľné. Predsa nie je možné, aby si pán Heger založil vlastnú stranu a chodil robiť kampaň. Nie je možné, aby Sulík, ktorý to celé spôsobil, sa fotil bosý a ukazoval nejakú svoju novú tvár. Nie je možné, aby tu Matovič pobehoval s nejakými nezmyselnými „atómovkami“. Tá krajina je totálne rozvrátená, a situácia je každý deň horšia. Stav v júni bude veľmi zlý, ale v septembri bude katastrofálny. 

A teraz sa na mňa nahneváte, keď poviem, kto za to zodpovedá: pani prezidentka Čaputová. Pretože mala v rukách možnosť zatlačiť na vládu, aby tie voľby boli v júni a nie až v septembri, ale chápem, že treba tú opozíciu ešte pozatvárať. Ale to, čo sa deje v tejto krajine, je neúnosné a neakceptovateľné, a za tento chaos a rozvrat v tomto okamihu už zodpovedá prezidentka Čaputová, lebo zobrala garanciu nad touto vládou.
 

V politike ste už dlhší čas, niektorí vás považujú za mimoriadne skúseného politika, iní hovoria, že sa snažíte držať v nej len preto, aby ste sa vyhli väzeniu. Baví vás to ešte?

Futbalisti niekedy prehodnocujú svoje rozhodnutie. Mne často pripomínajú jeden výrok, ktorý som urobil, že v nejakom roku možno už nebudem v politike. Ale tie kolená ma neboleli tak, ako som si možno myslel, že ma budú bolieť, a sem tam som dal ešte aj nejaký gól, tak som sa rozhodol, že idem ďalej. 

Mojou úlohou je, aby na Slovensku, na slovenskej politickej scéne zostala silná ľavicová strana, pretože sme asi jediní ľavicoví. Hlas má ďaleko od ľavice, veľmi ďaleko. Chcem, aby tá strana bola dobre zabezpečená z hľadiska fungovania do budúcnosti. My nie sme bublina, máme štruktúry po celom Slovensku, máme najväčší počet našich členov, máme obrovský počet sympatizantov, takže mám aj záväzky. Ale priznám sa, a poviem to veľmi rád: Chodím do práce veľmi rád. Nebolo to tak niekedy. Ale dnes ráno s úsmevom na tvári prídem do centrály Smeru a pracujem od rána do večera.

Istý čas ste sa ale snažili dostať do Prezidentského paláca alebo do čela Ústavného súdu SR. Vylučujete, že sa o tieto pozície ešte budete uchádzať?

Asi je normálne, že politik má ambície, a bolo by klamstvom, a je klamstvo, ak niekto tvrdí, že robí politiku bez ambícií. Ambícia je bezprostrednou súčasťou politickej práce. Aby som bol úplne presný, moja priorita je nastavená na 30. september, keď budú parlamentné voľby. Priorita je, ako som už uviedol, vyhrať parlamentné voľby a dostať Smer-SSD do vlády. O tom, na čo sa teraz pýtate, sa môžeme baviť niekedy inokedy, ale toto sú teraz pre mňa absolútne priority.
 

Sú toto vaše posledné parlamentné voľby?

Uvidím, v akom stave budem mať kolená po 30. septembri.
 

Vychovávate si už v Smere nejakého nástupcu, ktorého by ste chceli vidieť na čele strany?

Bolo veľa diskusii u nás v strane, keď som navrhoval za podpredsedov Erika Kaliňáka a Ľuboša Blahu. Dnes to považujem za mimoriadne dobré rozhodnutie, že som ho presadil na sneme. Vo vedení máme ľudí v dobrom veku ako sú Richard Takáč, Juraj Blanár, Laco Kamenický, Ľuboš Blaha aj Erik Kaliňák. Plus vidím aj v predsedníctve niekoľko ľudí, ale na prípravu lídra potrebujete niekoľko rokov. Preto urobím všetko preto, keď nastane okamih a budem odovzdávať Smer-SSD, aby túto veľmi vyspelú a váženú stranu s najdlhšou vládnucou históriou na Slovensku, stranu, ktorá je v Strane európskych socialistov, v internacionále, aby ju prevzala skúsená líderská osoba.
 

Kedy tak spravíte?

To sa nedá tak stanoviť. Naviac, neviem, čo je to za tému, kedy kto skončí v politike. Pokiaľ politik má nejakú podporu verejnosti, má čo ponúknuť, tak pracuje ďalej. Ale dávať niekomu nejaké termíny ako na náhrobnom kameni, tak to asi v politike takto nefunguje.  
 

Smer bude mať výrazne sťaženú situáciu dostať sa do vlády. Ostatné strany sa voči vám vymedzujú - vyčítajú vám množstvo korupčných káuz alebo toxických ľudí, ktorých ste nominovali do rôznych funkcii. Koho považujete za najbližších partnerov?

Ideálne pre Slovensko by bolo, keby po parlamentných voľbách vznikla spolupráca medzi Smerom a Hlasom. Napriek tomu, že Hlas sa uberá viac k liberálnemu priestoru. Stále vidíme, Peter Pellegrini to vidí predovšetkým, a povedal to aj pre váš denník, v spolupráci s niekým zo súčasnej vládnej koalície, a s nejakým novotvarom alebo novou stranou, ktorá v parlamente ešte nie je.

Potvrdzuje to aj konferencia, na ktorej vystúpili predstavitelia Hlasu, Progresívneho Slovenska a Sasky k zahraničnej politike, kde si hrkútali a skonštatovali, že na 95 % si rozumejú. To je ďalší dôkaz toho, že tam to skôr tlačí Peter Pellegrini, ale ja budem opakovať, že ak sú to naši bývalí kolegovia, ktorí odišli zo Smeru, tak spolupráca by mala byť celkom prirodzená. Preto spolupráca Smeru a Hlasu by mohla tvoriť základ novej vládnej koalície. 

A k iným stranám sa vyjadrovať nebudem, pretože neviem kto bude v parlamente, aké budú percentá, ale zaujímam jasné stanovisko - nikdy nezostavujem vládu pred parlamentnými voľbami. Nikoho nevylučujeme, máme tri piliere, ktoré musia byť naplnené - protifašistický, silný sociálny pilier a proeurópsky pilier. Kto sa trafí do tohto prostredia, budeme s ním veľmi radi spolupracovať. 

A ešte jedna poznámka - či to budeme mať sťažené a nesťažené. V roku 2016 by ste na mňa koľko vsadili, že zostavím vládu? Ani deravý groš. A zrazu ste boli všetci šokovaní, keď vznikla vláda Smer, SNS a Most-Híd. Prvýkrát v histórii som dal dohromady strany, ktoré vždy stáli proti sebe. Nechajte to na politikov, na naše zručnosti a večer po parlamentných voľbách všetko vyzerá úplne inak, ako dovtedy.
 

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom