Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2023 05:57 | Správy | Politika
Video

Šéf KDH Majerský exkluzívne pre Nový Čas: Drsný odkaz Hegerovi! Radšej nech padne vláda, ako...

Po dvoch neúspechoch má nádej na to, že sa vrátia do parlamentu. KDH do volieb povedie prešovský župan Milan Majerský (52), ktorý tvrdí, že kresťanskí demokrati sú personálne aj ideovo pripravení na vládnutie.

Odmieta Smer aj extrémistov, ale pri možnej koalícii s Progresívnym Slovenskom vopred varuje, že radšej padne vláda, ako by mali prijať registrované partnerstvá.

Boris Kollár posúva vyhlásenie volieb na neskorší termín, aby sa menšie strany mohli ešte spojiť. Je šanca, že sa KDH ešte s niekým spojí?

KDH je veľká strana so svojou históriou a aj posledné voľby ukázali, že máme naozaj široký potenciál. V starostoch, ktorých máme okolo 250, poslancoch VÚC, miest a obcí, ktorých je okolo 2 500. KDH ide do volieb samostatne. To slovíčko spájanie v poslednej dobe dosť defraudovalo. Mnohí sa spojili, no pár dní na to sa rozpojili. KDH prijíma na svoju kandidátku veľké osobnosti. Či už Peter Stachura, Andrej Žiarovský, Jano Horecký ako bývalý minister školstva. Je to odborník na školstvo, túto tému máme naozaj veľmi dobre pokrytú. O pár dní predstavíme ďalších ľudí, ktorí niečo znamenajú v politike, ale aj v určitých oblastiach života. Majú pospájané určité skupiny ľudí, takže naozaj konzervatívny aj kresťanský volič sa má na čo tešiť.
 

Najväčšia debata bola okolo spájania KDH s Demokratmi Eduarda Hegera. Na nedávnej diskusii ste povedali, že ak by ste sa spojili s pololiberálnou stranou, tak by ste odlákali vašich voličov napríklad k Republike. Vy máte takých voličov, ktorí by išli radšej voliť extrémistov ako KDH po spojení s centristickou stranou?

Možno som mohol v tej odpovedi pokračovať, lebo Republika bola iba jednou z možností. Konzervatívny volič si chce vybrať konzervatívnu politickú stranu a ak by nemal možnosť istej voľby, ktorá by kryla jeho program, predstavy o živote, tak z čoho by si potom mohol vybrať? Potom sa uchyľuje ku krajným riešeniam a jednou z týchto krajných možností by bola práve táto. Ale tých politických strán je viac a ja chcem byť čistou a jasnou voľbou pre konzervatívneho a kresťanského voliča.

Ten konzervativizmus bol vždy napravo od stredu, ale vždy pomáhal slabším. Mal jasné riešenia a videnie sveta. KDH má svoj rodný list vystavený, máme 33 rokov a prežili sme vzostupy aj pády a máme aj úspešnejšie roky a menej úspešné. KDH sa generačne obmenilo, personálne posilnilo a som presvedčený, že konzervatívny volič si bude mať z čoho vybrať. Keď predstavíme o pár dní program, tak tam budú riešenia pre ľudí na Slovensku. Zatiaľ čo Demokrati predstavili iba ľudí.

Áno, s každým človekom prichádza závoj toho, čo s ním celý život ide. Zatiaľ títo ľudia nepredstavovali konzervatívne témy, skôr tie liberálne, a nechcem, aby vznikol mačkopes alebo mix všehochuti. Pre mňa a voliča je najlepšie, aby mal jasnú voľbu a KDH takou voľbou chce byť.
 

Posledné voľby 2020, aj 2016, bolo KDH jasne konzervatívnou stranou a napriek tomu sa do parlamentu nedostalo. Aká je istota, že sa to tentokrát otočí inak?

Som presvedčený, že predstavením ľudí a programu si nakloníme verejnosť. Debaty a chodenie po Slovensku nám ukazuje, že ľudia majú záujem o KDH. My nemáme vyslovene takých, ktorí nám nadávajú alebo nás odmietajú. Áno, mnohí váhajú, uvažujú nad tým, že KDH budú voliť. To je základná premisa, ktorej sa v kampani chceme držať, a som presvedčený, že dobrá kampaň v lete prinesie úžitok nielen KDH, ale predovšetkým Slovensku. KDH má jednu zásadu - na prvom mieste má byť krajina, potom strana a až potom líder alebo člen strany.


Eduardovi Hegerovi ste ponúkali druhé miesto na kandidátke KDH, čo padlo, keď založil Demokratov. Nie je to schizofrenické, že najskôr mu ponúkate lukratívne miesto a potom sa s ním odmietnete spojiť?

My sme ponúkli miesto na kandidátke Eduardovi Hegerovi ako osobe. Bolo to pred pol rokom. Samozrejme, počas tých debát povedal, že by k nám nešiel sám, ale s ďalšími ľuďmi. Ja som mu povedal, že ponuka je pre teba, za tým som si stál. Tým, že vstúpil do Modrej koalície, tak ponuka vypršala. My sme dali ponuku jemu, nie strane, ktorá sa zhodou okolností o pár dní nato rozpadla a premenovali sa na Demokratov a Mikuláš Dzurinda založil Modrých. Je to jeho videnie sveta, obklopil sa ľuďmi, ktorými sa obklopil, ja mu prajem úspech, je to jeho cesta, my pôjdeme svojou vlastnou.
 

Aký je váš názor na mikrostrany, ktoré vznikli? Mikuláš Dzurinda založil Modrých, Heger Demokratov, Lucia Ďuriš Nicholsonová Jablko, Zsolt Simon Maďarské fórum, Pavel Macko ODS. Vnímam, že mieria na podobného voliča ako KDH, prečo je teda problém ich vzájomné spojenie?

KDH je demokratická strana a nechceme byť nikdy populistami. Sme budovaní zdola. Nie ja ako líder poviem, kto bude na kandidátke, určí to celoslovenská rada, ktorá je zložená zo zástupcov regiónov. Takéto politické strany tu už nie sú. Dnes je ťažké robiť politiku, keď máte 6 500 členov. Dnes je politika postavená na lídroch, predsedovi, ktorý vedie stranu, je tu tri či štyri volebné obdobia a s jeho odchodom končí politická strana. Kde sme sa dostali? Veď politický život a riešenia pre ľudí na Slovensku musia fungovať aj potom, keď odíde líder politickej strany, ktorá by mala mať idey. Či tieto malé strany majú nejakých členov a nie sú postavené na jednom človeku a či sa spoja, to neviem v tejto chvíli povedať.
 

Bol by pre vás želaným partnerom Mikuláš Dzurinda, ktorý sa vracia podľa neho s nemeckou verziou kresťanských demokratov?

Vždy, keď je najhoršie, tak niekto sa chce skrývať za CDU/CSU, ponúkať to najlepšie, čo tieto strany dokázali. Vždy, keď bolo najhoršie, tak aj po vojne Nemecko vybudovali kresťanskí demokrati. Tí z neho urobili najvyspelejšiu ekonomiku Európy. A dnes sme sa dostali do toho istého momentu, keď sa Slovensko stalo z tigra Európy lenivou perzskou mačkou. Keď nás predbieha Poľsko a Maďarsko a za nami je len Bulharsko, ak si dobre pamätám. Mikuláš Dzurinda bol pri tých prvých rokoch, ale či jeho návrat bude nejaký významný, sa neodvážim povedať. Uvidíme, po voľbách si môžeme sadnúť, ak prejde jeho strana aj KDH, tak kľudne môžeme debatovať.
 

Pred pár týždňami vznikol prieskum agentúry FOCUS, ktorý spájal KDH s Demokratmi a vyšlo im 15 %. Nebolo to pre vás lákadlo?

Tomuto prieskumu neverím.
 

Prečo?

Sú určité momenty, keď synergia z jedna plus jedna nedáva dva, ale dva a pol, možno tri. Ale nie som presvedčený, že toto by vygenerovalo taký veľký výsledok. My si robíme paralelne vlastné prieskumy a tam som nezaznamenal nič podobné. Chybou možno bolo, že tam nebola daná možnosť spojenia Demokratov a Progresívneho Slovenska. To by naznačilo niečo viac.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Group of male and female coworkers having lunch break eating pizza together in office
Šetríte čas obedovými „menúčkami“? Prekvapí vás, kde sú najdrahšie... A nie je to Bratislava!
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz.
Pomsta Iránu? Aha, čo chce spraviť Nemecko kvôli útoku na Izrael
Komička Evelyn (33) prichádza s jednou zmenou za druhou.
Foto
Evelyn si zbalila kufre: Nemierila však za teplom! Komičku na cestách postretlo niečo nádherné
Taliansky premiér Mario Draghi.
Taliansky expremiér sa nezdržal: Ostré slová o Európskej únii! Prídu reformy
Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice.
Zranenú chodkyňu po zrážke s autom previezli do nemocnice: Na ceste spravila zásadnú CHYBU!
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel
Mala by vláda urovnať vzťahy s Českom? Najviac súhlasných reakcií prišlo z tohto kraja
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na Ukrajine došlo k tomu, čoho sa Zelenskyj obával: Strašné následky!
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
FotoVáš Tip
Hlodavce milujú Bratislavu! Po potkanoch v Petržalke a nutrii v Rači prišiel... Zasahovala polícia
(ilustračné foto).
Chvíle hrôzy neďaleko Trebišova: 3-ročný Tomáško sa zasekol vo dverách vlaku, mama bojovala o jeho život!
Premiéra filmu Spiaci účet.
Foto
Premiéra filmu Spiaci účet: Morávková ako VÍLA a pozrite na Igondovu dcéru! Už prerástla mamu
Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu
Arménsko obvinilo Azerbajdžan: Znepokojivé, čo riešili pred Medzinárodným súdnym dvorom
Ide o závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.
Foto
Párik dílerov si už neškrtne: Prehliadka odhalila ďalšiu závažnú vec