Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2023 11:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Zostava úradníkov je tu! Toto sú noví ministri Ódorovej vlády: Prečo mal nový premiér vo výbere právo veta?

S týmito menami sa budú Slováci stretávať najbližšie mesiace?! Prezidentka Zuzana Čaputová (49) prezradila, že nového premiéra Ľudovíta Ódora (46) vybrala ešte v polovici januára.

Minister dopravy

Pavol Lančarič

Otvoriť galériu

- Meno skúseného vrcholového manažéra je späté s rozvojom slovenského telekomunikačného priestoru. V 90. rokoch bol zodpovedný za viaceré výskumné úlohy na Protimonopolnom úrade Slovenskej republiky. Bol aj členom poradného výboru predsedu vlády.

Následne viedol telekomunikačnú spoločnosť Globtel (dnes Orange Slovensko). Po odchode z výkonnej funkcie ostal v spoločnosti ako predseda dozornej rady. Podporoval tiež európsky tím pri riadení aktivít podnikateľskej skupiny v stredoeurópskom regióne vrátane Slovenska. Je absolventom obchodnej fakulty.

 

Ministerka kultúry

Silvia Hroncová

Otvoriť galériu

- Teatrologička a kultúrna manažérka, ktorá ako riaditeľka Divadelného ústavu stála pri zrode viacerých úspešných projektov, vrátane divadelného festivalu Nová dráma či alternatívnej scény Štúdio 12. Spoluzakladala najväčšie slovenské divadelné ocenenie Dosky.

Na poste generálnej riaditeľky Slovenského národného divadla bola zodpovedná za dokončenie novostavby divadla a jej uvedenie do prevádzky. Stála pri zrode európskej televíznej stanice Film Europe Channel. Viedla dva najväčšie české operné súbory: Operu Národného divadla a Štátnu operu v Prahe. V súčasnosti pôsobí ako výkonná riaditeľka filmovej distribučnej spoločnosti a predsedníčka správnej rady Kreatívneho inštitútu Trenčín, ktorý realizuje projekt Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026. Vyštudovala estetiku a divadelnú vedu.

 

Vicepremiérka pre plán obnovy

Lívia Vašáková

Otvoriť galériu

- Kariérna úradníčka dobre pozná prostredie inštitúcií Európskej únie. Osem rokov pracovala v Európskej komisii ako ekonomická analytička na Generálnom riaditeľstve pre energetiku, kde sa zameriavala na hodnotenie dopadov legislatívy. Na pôde Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku viedla tím ekonomických analýz.

Od roku 2020 pôsobí v slovenskej štátnej správe ako generálna riaditeľka sekcie Plánu obnovy. Táto sekcia koordinuje realizáciu Plánu obnovy na národnej úrovni a komunikuje s Bruselom pri žiadostiach o platby. Vyštudovala podnikový manažment a európske štúdiá.

 

Minister investícií

Peter Balík

Otvoriť galériu

- Má skúsenosti s riadením európskych štrukturálnych a investičných fondov a národných inovačných a digitálnych politík zo Slovenska aj zahraničia. Pôsobil v diplomacii, na ministerstvách financií a hospodárstva. V Európskej investičnej banke sa venoval transformácii uhoľných regiónov Slovenska, Poľska a Česka a manažoval iniciatívu inteligentných miest a regiónov.

Od septembra 2020 riadi Sekciu inovácií, strategických investícií a analýz ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, kde zodpovedá za prípravu a implementáciu Mechanizmu spravodlivej transformácie a Stratégie výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu Slovenskej republiky. Vyštudoval medzinárodné vzťahy a komparatívnu európsku politiku.

Minister vnútra

Ivan Šimko

Otvoriť galériu

- Ako poslanec a člen vlády sa orientoval na oblasti legislatívy, práva, bezpečnosti a obrany. Po Nežnej revolúcii bol jedným zo zakladateľov Kresťanskodemokratického hnutia, ktoré aj zastupoval ako poslanec Federálneho zhromaždenia a Národnej rady Slovenskej republiky. V období tretej vlády Vladimíra Mečiara sa zasadzoval za spoluprácu demokratických politických síl.

Bol ministrom spravodlivosti vo vláde Jána Čarnogurského a podpredsedom vlády Jozefa Moravčíka. Vo vládach Mikuláša Dzurindu bol najprv ministrom vnútra s úlohou upokojiť situáciu v polícii, potom ministrom obrany, v období príprav vstupu Slovenska do NATO.

Po odchode z vysokej politiky sa profesionálne venoval poskytovaniu poradenských, legislatívnych, konzultačných, lektorských a školiteľských služieb. Vyštudoval ekonómiu a právo.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!
Slovensko – Poľsko ONLINE: Nastúpia aj posily z NHL! Kto bude kapitánom?
Premiér Veľkej Británie David Cameron
Británia neberie extrémistické skupiny na ľahkú váhu: Jasné vyhlásenie Camerona, ohrozujú mier!
Herečka si svoj slávnostný deň predstavovala celkom inak.
Váš Tip
Televízna sudkyňa Názlerová sa podelila so zvláštnym zážitkom: Cudzí ľudia jej dávajú takéto návrhy!
Lucy Sutton-Hesford
Foto
Žena sa rok po manželovej smrti znovu vydala: Ani vo sne vám nenapadne, koho si vybrala
Vo veku 68 rokov zomrel Ján Uličiansky.
Foto
Slovensko prišlo o ďalšiu osobnosť: Zomrel spisovateľ Ján Uličiansky († 68)