Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2023 11:00 | Správy | Servis | Zdravie
Foto

Odborníčka na prírodné liečiteľstvo Henzelyová: Všetko čo potrebujete vedieť o bylinkách! Ktoré sú tie naj?

Vraví, že rastliny sú jej celý život. Zbierala ich od malička, popri štúdiu aj popri zamestnaní sa o nich stále učila, zbierala informácie o ich liečivých účinkoch. Iveta Henzelyová (60) pracovala ako učiteľka, neskôr riaditeľka školy, venovala sa aj politike, v rokoch 2002-2006 bola poslankyňou NR SR.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Vždy sa však vracala k svojej vášni – k bylinám. Na sociálnej sieti založila portál Bylinková škola Matky zeme, kde radí a učí ľudí ako si udržať zdravie alebo si pomôcť pri liečbe darmi z prírody. Aktuálne jej po úspešnej Bylinkovej škole vyšla druhá kniha Rok bylinkára.
 

Aký je rozdiel medzi prvou knihou Bylinková škola a druhou s názvom Rok bylinkára?

Prvá kniha je skutočne bylinková škola, je to abeceda bylinkára. Sú tam popísané základné veci, ktoré by mal poznať každý, ak sa ide venovať bylinám, prírode. V prvej knihe je dosť veľký priestor pre prírodné zákony a zákonitosti – teda ako to funguje v prírode, ako sa pohybujú telesá na oblohe, ako to vplýva na prírodu, dozviete sa v nej o rytmoch, prírodných cykloch... Opisujem štyri živly, pretože to všetko sú súvislosti, z ktorých vychádzame pri poznávaní rastlín. Druhá časť prvej knihy je venovaná piatim párovým celkom podľa čínskej medicíny. Popisujem čo to je, ako fungujú orgány v tele. Pri každom orgánovom celku sú štyri rastliny. Podrobne sa venujem botanike, aj duchovnému posolstvu.
 

Čo viac sa ešte dá o bylinkách popísať?

Druhá kniha je robená iným štýlom, ale je rovnako praktická, zameraná na ročné obdobia – jar, leto, jeseň, zima s podkapitolami čo sa deje v konkrétnom ročnom období v prírode, ako žili naši predkovia v konkrétnom ročnom období. Ak hovoríme o liečivej sile byliniek, treba pripomenúť, že čas, kedy sa zbierajú, je veľmi dôležitý. Až do nástupu novovekého lekárstva sa obyčajní ľudia aj liečitelia riadili pohybmi nebeských telies. Svoje pozorovania s dianím na oblohe spracovali do systému pravidiel a praktických rád pre všetky udalosti dňa: kedy sadiť, orať, zbierať úrodu, kedy rúbať stromy na stavbu domov a kedy na kúrenie, aj kedy zbierať liečivé bylinky. Aj liečebné úkony robili v súlade s hviezdnou oblohou.

Čo konkrétne treba mať na zreteli pri zbere byliniek?

Že bylinky sú živé bytosti. V púčiku je príprava pre celú rastlinu, pre celý strom. Je tam veľa sily, energie, v púčiku sú všetky informácie, ktoré rastlina potrebuje na svoj rast. Na jar by sme nemali premeškať obdobie zberu zárodočných tkanív, púčikov, výhonkov, kôry... Lebo práve v tomto období môžeme vyrobiť špeciálne liečivo. Nazýva sa to gemmoterapia. Gemmon v latinčine znamená púčik. V púčiku je zárodočná sila, prudkosť jari, keď musí prerážať zem... Robíme hlavne tinktúry, nakladáme púčiky do alkoholu. Tinktúry robíme z celých rastlín alebo z koreňov a z vňatí. Gemoterapia k nám prišla asi v 80. rokoch minulého storočia, rozvinula sa hlavne po revolúcii.
 

Teraz máme jar, ktoré rastlinky je vhodné zberať práve v tomto čase?

V prvých jarných rastlinách je obrovská sila. Na jar zbierame korene rastlín – koreň púpavy, čakanky, pýru, kostihoja a mnohé ďalšie. Zbierame aj prvé kvety – opäť je to púpava, sedmokrásky, listy medvedieho cesnaku, skorocel. Musia to byť však prvé rastliny, v tých je najviac prieraznej sily a enzýmov – životabudičov, ktoré potrebuje napríklad naša pečeň. Jar je obdobie, kedy by sme sa mali postarať o pečeň, o žlčník po tom, čo sme v zime jedli ťažké, mastné jedlá. Príroda nám všetko takto krásne naservíruje. Bylinky, ktoré naši predkovia zbierali v minulosti pred sv. Jurajom, považovali za magické s obzvlášť veľkou silou.
 

Ak chceme vysadiť liečivé bylinky do záhrady, na čo treba dbať? Ako zistíme, ktoré miesto je pre ich rast najlepšie?

Skôr než sa rozhodneme zasadiť semená alebo sadenice do zeme, urobíme si podrobný výsevný plán. Nie je to len o tom, že si povieme, tu zasadím mätu, tam medovku, pažítku, šalviu... Pýtame sa samotných byliniek, kde chcú rásť. Držíme v rukách kvetináč s maličkými sadeničkami a prechádzame sa po záhrade. Nechávame cez seba prúdiť vibrácie rastliniek, zastavujeme sa na určitých miestach a predstavujeme si ich v plnej sile. Ak máme len semená, tak to robíme s vrecúškom semien.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv