Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2023 15:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Jaroslav Cehlárik o posunkovom jazyku: Ako postupovať a čo pri komunikácii nikdy nerobte!

Tlmočníci do slovenského posunkového jazyka predstavujú mimoriadne dôležité spojenie sveta nepočujúcich so svetom plným hovorených informácií. Od vypuknutia pandémie sme si zvykli denne ich vídať na obrazovkách pri tlmočení dôležitých správ a tlačových konferencií.

Je pre nepočujúcich ťažšie učiť sa cudzie jazyky?

Pre nepočujúcich je dôležité to, či sa od narodenia stretávali s jazykom. Ak majú dostupný (posunkový) jazyk, tak sa ho učia odmalička. Ak ho nemajú odmalička, potom môžu zažívať tzv. jazykovú depriváciu. To v podstate znamená, že sa nevedia naučiť cudzie jazyky, lebo nemajú základné kompetencie v rámci prvého jazyka, napríklad im chýba slovná zásoba, čítanie s porozumením či gramatika.

Na Slovensku je s tým problém, deti nemajú zabezpečené bilingválne vzdelávanie (súbežné vzdelávanie v slovenskom aj slovenskom posunkovom jazyku), preto majú niektorí ťažkosti s učením sa slovenského jazyka. Niektorí si myslia, že stačia len titulky, veď nepočujúci si to prečítajú. Môžu byť nepočujúci, ktorí nerozumejú významu, nerozumejú gramatike a majú slabú slovnú zásobu, pre nich je slovenský jazyk ako ďalší cudzí jazyk a informácie im uchádzajú. Sú aj nedoslýchaví alebo ohluchnutí, ktorí odmala počuli, ale počas života stratili sluch. Keď mali už predošlú skúsenosť s hovoreným jazykom, môžu byť pre nich titulky prínosné. Ale pre posunkujúceho nepočujúceho je dôležitý tlmočník.

Neobávate sa, že jedného dňa nahradia automatické titulky tlmočníkov?

Tlmočníci ešte minimálne 50 rokov budú mať prácu. Technológia síce napreduje, ale tlmočníci sú v tomto momente pre nepočujúcich nenahraditeľní. Na Slovensku je niekoľko tisíc nepočujúcich, ale aktívne pracujúcich tlmočníkov je 25 až 30, dopyt tu bude neustále. Hoci sa v zahraničí snažia vyvinúť nejakú technológiu, možno avatara (pozn. redakcie - virtuálnu postavu tlmočníka na obrazovke), ktorý by tlmočil v reálnom čase, ešte to potrvá.

 

Takže na Slovensku nemáme dostatok tlmočníkov s príslušným vzdelaním?

Je pravda, že dlhé roky bol veľký problém so vzdelávaním, ktoré by bolo zabezpečené pre tlmočníkov. Väčšinu z nich označujeme ako CODA – children of deaf adults, teda sú to deti nepočujúcich rodičov, čiže jazyk mali z domu. Práve kvôli akútnemu nedostatku tlmočníkov a nevzdelanosti tých aktuálnych sme sa snažili založiť takýto študijný odbor na vysokej škole.

 

Už tretí rok možno na Trnavskej univerzite študovať odbor slovenský jazyk v komunikácii nepočujúcich. Pre koho je určený?

Je to naozaj kvalitný a unikátny štvorročný bakalársky, profesijne orientovaný vzdelávací program, na ktorý som veľmi hrdý. Som rád, že konečne môžeme vychovať nových, kvalitných tlmočníkov. Študenti majú rôzne predmety z teórie i praxe. Títo tlmočníci absolvujú vysokú školu a nemusia to byť len ľudia, ktorí majú nepočujúcich rodičov. Môžu to byť ľudia, ktorí vôbec nevedia posunkový jazyk, v živote sa s ním nestretli, ale chcú sa ho naučiť. Dôležitá je snaha. Študenti sa počas štúdia stretávajú nielen s nami, piatimi nepočujúcimi pedagógmi, z ktorých každý má bohaté skúsenosti z praxe (v rámci komunity nepočujúcich), avšak musia sa stretávať aj s inými nepočujúcimi z komunity nepočujúcich, aby si, takpovediac, „trénovali“ svoje nadobudnuté zručnosti aj v praxi. Hlásia sa k nám ľudia, ktorí nielen chcú byť budúcimi tlmočníkmi, ale taktiež tam máme rodičov nepočujúcich detí, ktorí sa chcú naučiť posunkový jazyk a zoznámiť sa s komunitou a kultúrou nepočujúcich kvôli svojim deťom.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Andrea Kvintová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii