Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2023 11:00 | Správy | Politika
FotoVideo

Peter Pellegrini EXKLUZÍVNE pre Nový Čas: Prečo nechcem ísť s Ficom!

Otvorene prehovoril o tom, čo si myslí o bývalom šéfovi. Predseda Hlasu Peter Pellegrini (47) urobil po voľbách radikálny krok a po 20 rokoch odišiel zo Smeru, aby si založil vlastný politický projekt.

Je to viac, ak ste povedali doteraz. Čo hovoríte na spojenectvo Hlas – SaS – PS, ktoré Igor Matovič rád hlása ako jasné po najbližších voľbách?

Neviem, kde na to prišiel, ale myslím si, že je to taká taktika. Dokonca ak si všimnete, tak niekedy je veľmi paradoxné až pozoruhodné, ako sa Igor Matovič niekedy s Robertom Ficom zhodujú v niektorej z taktík, až niekedy som mal pocit, že oni dvaja ako keby sa navzájom potrebovali, lebo vtedy im ide tá politika dobre. Dokonca si hovorím, či by títo dvaja ľudia neboli schopní v konečnom dôsledku sa ešte dať aj dokopy. To už by bola samozrejme veľká fantázia, ale tento výmysel o dohode SaS, PS a Hlasu šíril nielen Igor Matovič, ale veľmi efektívne a intenzívne to šíril aj Robert Fico, aby zmiatol voličov Hlasu, ktorí preferujú skôr ľavicovú alebo stredovú politiku a nechcú sa nechať vtláčať do nejakého liberálneho prostredia. Toto bola taktika jedného aj druhého, v tomto sa úplne že zhodli. Takže sme mali nepriateľov na obidvoch frontoch, pálili po nás jedni aj druhí. Je to výmysel. Ja som sa fakt okrem pána Valáška ešte nestretol so živým PS-károm takto ako s vami, takže ani veľmi neviem, aké sú ich myšlienky, názory. Všimnite si, že tá strana dnes má relatívne veľa percent, ale zatiaľ ich veľmi nepočuť, nevidno. Takže my nevieme veľmi, aké sú ich myšlienky a čo chcú so Slovenskom robiť.

 

To by možno vaši kritici mohli povedať aj o vás.

Ale myslím si, že nás vidno, my chodíme do relácií, na tlačové konferencie, veľa prezentujeme naše myšlienky. Oni sú zatiaľ takí tichí, ale ešte raz, nestretol som sa so živým PS-károm, čiže nemôžem mať s nimi ani žiadnu dohodu. No a SaS ukázala teraz také kotrmelce, že si to ani neviem predstaviť a aj z tohto miesta by som chcel možno apelovať ešte raz na Richarda Sulíka, či sa môže ako predseda SaS pozerať na tento bordel a na tento marazmus a či si ešte stále myslí, že 30. septembra je najlepší termín na predčasné voľby. Pretože to bol Richard Sulík, kto definitívne rozhodol, že tie voľby budú až koncom septembra. Keď pozerá, čo stvárajú poslanci v parlamente a čo predstavuje každý jeden deň Igor Matovič, tak je ešte stále rozhodnutý držať termín 30. septembra?

Čo sa vám teraz vybaví v hlave, keď sa povie meno vášho bývalého predsedu v Smere Roberta Fica?

Vybaví sa mi človek, s ktorým som veľa rokov pracoval, človek, ktorý, nech si každý myslí, čo chce, bol alebo je úspešný politik, pretože bol trojnásobný premiér tejto krajiny, ktorý štyrikrát so svojou stranou vyhral voľby a navždy zostane výrazne zapísaný v novodobej histórii Slovenska. Na druhej strane si ale myslím, že Robert Fico, hoci je vážený politik, už je to politik minulosti. Nemyslím si, že Robert Fico ešte môže Slovensku ponúknuť nejakú nádej a víziu pre 21. storočie. On je skvelý technológ moci, on urobí aj teraz všetko preto, aby získal čo najviac percent a dokázal, že to ešte vie, ale už si nemyslím, že to je obrovský prínos pre budúcnosť Slovenska. Skôr to je možno rehabilitácia strany alebo jeho osoby. Tak ako mu bude patriť navždy nejaká úcta za to, čo dosiahol, tak pre mňa to je už človek minulosti, ktorý už víziu Slovenska ťažko bude predstavovať. Takto to vnímam, ten môj odchod neľutujem. Spravil som to slušne, mierumilovne a sám som sa ponúkol ľuďom - nech oni rozhodnú o mojom osude a nech oni povedia, či sa im môj štýl politiky, ktorý je iný ako robí Robert Fico a Smer, páči, alebo nie. Budem plne rešpektovať, že som v tomto plne pod rozhodnutím občanov a oni nado mnou vyrieknu ortieľ. Ale to moje rozhodnutie založiť stranu Hlas a ísť vlastnou cestou určite neľutujem.

 

Vy ste sa vyjadrili, že s Robertom Ficom by ste si nevedeli predstaviť sedieť v jednej vláde – znamená to, že je to úplne vylúčené?

Áno, to platí, a toto nemienime nijakým spôsobom meniť. Ja si to neviem predstaviť, a to by ani nefungovalo. Na Slovensku musí fungovať kľud a mala by vzniknúť vláda, ktorá pomôže upokojiť spoločnosť. Myslím si, že tá jazva z minulosti – ja taký nie som, ale on by možno nejakým spôsobom stále mal nejaký negatívny pocit z toho, že som odišiel a mohlo by sa to prejaviť potom aj v nejakej vzájomnej spolupráci. Takže sedieť takto ako s vami na rokovaní vlády spolu s ním, on so mnou alebo ja s ním, ja si to neviem predstaviť. A ešte raz, nech mi neodkazuje, že najprv si vyhraj voľby a potom takéto rozprávaj. Aj keď by sme boli v hocijakej konštelácii, tak je to moje rozhodnutie, ktoré môžem urobiť hocikedy a hocijako, a to rozhodnutie nemienim meniť. Už som to raz povedal, a ľudia musia vedieť, že keď som to povedal, tak to aj dodržím.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj