Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2023 11:00 | Správy | Politika
FotoVideo

Peter Pellegrini EXKLUZÍVNE pre Nový Čas: Prečo nechcem ísť s Ficom!

Otvorene prehovoril o tom, čo si myslí o bývalom šéfovi. Predseda Hlasu Peter Pellegrini (47) urobil po voľbách radikálny krok a po 20 rokoch odišiel zo Smeru, aby si založil vlastný politický projekt.

Hlas ešte nezverejnil svoj podrobný program toho, čo chce presadzovať po voľbách. Poviete mi tri programové piliere, s ktorými pôjde Hlas do volieb?

Chcem sa vrátiť k tomu, čo sme povedali, keď strana Hlas vznikala, že prioritou a naším programom bude človek ako taký, a jeho kvalitný, bezpečný a dobrý život od narodenia až po dôstojnú starobu na Slovensku vo všetkých fázach života. Budúci týždeň v utorok budeme mať v Banskej Bystrici veľké rozšírené predsedníctvo za účasti všetkých okresných aj krajských predsedov, kde chceme najprv ohlásiť oficiálny postoj, ako pôjdeme do volieb.

 

Či samostatne alebo s niekým?

Aby bolo všetkým jasné, ako Hlas ide, aby sme už potom nemuseli odpovedať na otázky a rôzne výzvy na spájanie. A obrovskou výzvou pre Slovensko bude pripraviť veľký plán na povznesenie Slovenska ako takého. Nehovorím o reštarte, ale Slovensko sa musí zase povzniesť, musíme znovu zadefinovať budúcu víziu Slovenska nielen na štyri roky, ale na niekoľko volebných období. Veľkou chybou politiky v minulosti bolo, že sa robila len údržbová politika od volieb do volieb, aby tá krajina nejak išla. My sme prestali rozmýšľať vo veľkom, nerozmýšľame o žiadnych skokových posunoch krajiny dopredu. Chceme predstaviť veľký plán, možno najväčší v doterajšej histórii Slovenska, na nasledujúcich 12 alebo 16 rokov, definitívneho odstránenia regionálnych rozdielov na Slovensku tak, aby nikto nebol potrestaný v kvalite života len kvôli tomu, že sa narodil napríklad na východe Slovenska a nie v okolí Bratislavy alebo Trnavy. To je obrovská výzva pre nás, a pod tým sú všetky ďalšie politiky, lebo je to oblasť kvality vzdelávania, kvality infraštruktúry, prístup k pitnej vode, kanalizácia, životné prostredie, máme tam infraštruktúru, cesty, mosty, železnice, športová, kultúrna infraštruktúra. A nie sa sústrediť na drobnosti, že či vyplatíme 18. alebo 21. dôchodok. To je už podľa mňa na kampaň málo, a politická strana, ktorá chce ponúkať len toto, tak nemá absolútne žiadnu predstavu, čo s touto krajinou treba robiť.

Narážate týmito slovami aj na stranu Smer, ktorá si tiež hovorí, že je sociálna demokracia?

Nenarážam na nich, ja len hovorím, že moderná politická strana v 21. storočí, po 30 rokoch existencie Slovenska, kedy vidíme, že my sme sa na tej ceste akoby stratili, ba niekedy sa mi zdá, že už začíname znovu cúvať, aby sme si zase našli našu vlastnú cestu, našu vlastnú víziu a pohli sa konečne dopredu a spoločnosť upokojili, zjednotili a poďme sa konečne istým spôsobom nadchnúť a pracovať pre našu budúcnosť. Viem, že to znie tak vzletne, ale bez upokojenia nálady v spoločnosti to nepôjde. Ak sa budeme stále vracať ku kultúrnym vojnám, ak tu bude neustále súboj dvoch znenávidených táborov, ak sa tu bude viesť len populistická politika iba vo forme nejakých návrhov, čo kto po voľbách dostane, tak takto sa dopredu neposunieme. A preto aj vznikol Hlas, pretože ja som veril, že na Slovensku treba ponúknuť víziu, a nielen to, ako vyhrať voľby. Ja nekomentujem ostatné politické strany. Niekto sa koncentruje na technológiu moci, ako si po pol percentách vyzbiera čo najväčšiu podporu a vyhrá. Ale vyhrať nestačí, kričať a urážať nestačí. Ľuďom treba ponúknuť nádej, že tu bude konečne lepšie.

 

Poďme sa pozrieť na to, s kým tú politiku budete môcť robiť. Hovoríte, že ste odmietli už fašistov a OĽaNO.

Áno.

 

Máme si pod fašistami predstaviť aj Republiku, ktorej Milan Mazurek je napríklad právoplatne odsúdený za extrémizmus, Ondrej Ďurica je neonacistický spevák a Milan Uhrík otvorene hlása proruskú vojnovú propagandu? Okrem toho všetci boli členmi strany Mariana Kotlebu, ktorý bol odsúdený za extrémizmus.

Viete, ako by som na to odpovedal? Dal som si záväzok, že do volieb sa nebudem vyjadrovať k rôznym kombináciám, ale na toto vám odpoviem. Využijem moju poslednú skúsenosť a dobrý rozhovor s pánom prezidentom Zemanom, ktorý som mal pri jeho rozlúčkovej návšteve na Štrbskom Plese. On povedal jednu peknú vec, s ktorou plne súhlasím a tú považujte aj za moju odpoveď. ´Neexistuje horší alebo lepší neonacista. Všetci sú neonacisti.´ Tak dúfam, že vám to bude stačiť.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt