Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2023 11:00 | Správy | Politika
FotoVideo

Peter Pellegrini EXKLUZÍVNE pre Nový Čas: Prečo nechcem ísť s Ficom!

Otvorene prehovoril o tom, čo si myslí o bývalom šéfovi. Predseda Hlasu Peter Pellegrini (47) urobil po voľbách radikálny krok a po 20 rokoch odišiel zo Smeru, aby si založil vlastný politický projekt.

Máte garanciu, že vám nejaká finančná inštitúcia takúto pôžičku poskytne? Väčšina bánk by nerada dávala pôžičky pre politické strany.

Nemáme to úplne garantované, ale rozhliadame sa. Áno, tá prvotná reakcia slovenských bánk je taká, že veľmi politiku nechcú riešiť, takže sa musíme rozhliadať aj v okolí. Chcem ale povedať, že určite je to pre politickú stranu čistejšie ako keby nám mal pomôcť nejaký veľký podnikateľ alebo veľká firma, ktorá by nám tieto prostriedky požičala – ako sa to stalo pri niektorých iných politických stranách. Zbytočne by to vzbudzovalo podozrenia, že čo za to ten podnikateľ chce – a v prípade Hlasu už dupľom, keďže sme úplne pod drobnohľadom. Radšej budem preferovať naozaj pôžičku od nejakej finančnej inštitúcie, a dúfam, že sa nám ju podarí získať, aby sme sa mohli zúčastniť volieb štandardne, transparentne a tak, ako treba.
 

Denník SME upozornil, že doposiaľ najväčším darcom strany je 32-ročný Lukáš Mlynárik z Banskej Štiavnice, ktorý dal Hlasu 50 000 € a 40 000 € išlo od jemu blízkych osôb. Ako sa počúva, že Hlas financuje aj človek, ktorý mal problémy s firmou, ktorá skončila s dlhmi a exekúciami?

Neviem úplne to jeho pozadie. Všetky dary, ktoré strana získava, musia ísť na základe notárskej zápisnice, na základe zverejnenej zmluvy a všetko musí ísť úplne transparentne a zverejňuje sa nad rámec. My sme napríklad s týmto darcom, a aj s menami všetkých darcov, nečakali až do apríla tohto roku, kedy máme povinnosť zverejniť našu výročnú správu. My to zverejňujeme priebežne, pretože nevidíme pri žiadnom tom darcovi žiaden problém. Samozrejme, ja sa veľmi teším a musím mu len poďakovať, nič iné k tomu nemôžem povedať. Na druhej strane chcem garantovať, že nikto z našich darcov nebude v budúcnosti požívať nejakú výhodu alebo sa mu bude strana odmieňať, ak bude mať možnosť riadiť štát, nejakými protislužbami – to zásadne odmietam. To rozhodnutie dať dar je čisto o ich presvedčení, ich rozmýšľaní. Ale nikto nemôže očakávať, bez ohľadu na sumu, ktorú nám poskytne, nejaké výhody. To môžem garantovať a nikdy sa tak nestane.

 

Bude pán Mlynárik na kandidátke Hlasu do ďalších volieb?

Nechcem dopredu hovoriť, kto bude a kto nebude, ale hlavnou štruktúrou tej kandidátnej listiny bude predsedníctvo, vedenie strany a naše krajské a okresné štruktúry. Pán Mlynárik nie je v štruktúrach, nie je okresný ani krajský predseda. V Hlase nefunguje také, že si niekto môže za dar kúpiť miesto na kandidátke, takže s vysokou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou vám poviem, že asi nie.

Bude na kandidátke pán Peter Žiga, ktorý je ešte stále obvinený, alebo nitriansky župan pán Becík?

Branislav Becík ukázal naozaj dobrý výsledok, je to náš župan, je členom predsedníctva, takže má hneď dva dôvody, prečo by mal byť na tej kandidátnej listine. Ja si veľmi vážim ľudí, ktorí nastavia svoju tvár a idú so svojim menom do volieb, lebo to je podstatne ťažšie dosiahnuť taký úspech ako keď sa veziete na kandidátnej listine, kde líder dovedie celú povedzme štyridsiatku do parlamentu. Branislav Becík určite áno. Peter Žiga je takisto členom predsedníctva strany, a ja budem rešpektovať prezumpciu neviny. Je síce obvinený, ale v tej veci sa skoro dva roky nič nekoná, neudial sa ani jeden úkon, polícia sa nepohla ani jedným, ani druhým smerom, a ja ho určite nebudem nejakým spôsobom vylučovať z tejto aktivity. Ak bude mať záujem na kandidátnej listine byť ako člen predsedníctva strany byť, tak na nej bude.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy