Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2023 00:00 | Nové Časy | Zdravie

Výživné strukoviny – bohatý zdroj energie

S príchodom nižších teplôt si organizmus vyžaduje viac energie a tomu by sme mali prispôsobiť aj našu stravu. Výdatnejšie jesť však neznamená, že sa začneme kŕmiť „tučnými“ potravinami.

Hoci v tomto období nie je slaninka veľkým hriechom, bohatý zdroj energie nájdeme aj v zdravých, no stále málo cenených strukovinách.

Pre našich prarodičov boli semená bôbovitých rastlín základom obživy. Rovnako majú dnes svoje nezastupiteľné miesto v jedálničku vegetariánov, no u ľudí obľubujúcich mäso nebývajú až takým favoritom. Škoda, zaslúžili by si to.

Čo sa v nich ukrýva

Medzi všetkými potravinami rastlinného pôvodu kraľujú strukoviny ako najvýdatnejší zdroj bielkovín. V 100 g semien v surovom stave sa ich v priemere nachádza až 25 g, teda 25 %. V obsahu bielkovín je na vrchole rebríčka sója, v ktorej je ich až 40 %. Významný je tiež podiel minerálnych i stopových prvkov. Z vitamínov je najviac zastúpená skupina B (B1, B2, B3). Strukoviny sú bohaté na sacharidy – sacharózu, škrob a vlákninu (až 60 %). Napriek vysokej energetickej hodnote majú nízky glykemický index, tzn. hladinu cukru v krvi zvyšujú veľmi pozvoľne, čo pôsobí ako prevencia proti cukrovke. Pocit dlhodobej sýtosti pomáha aj pri chudnutí.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Varenie a stráviteľnosť

Strukoviny sú ťažšie stráviteľné a niektorým ľuďom spôsobujú plynatosť. Tieto problémy sa dajú zredukovať vylúhovaním semien vo vode. Okrem šošovice si väčšina strukovín namáčanie pred varením vyžaduje, no vylievanie vody, v ktorej sa predvaria, nie je ten najideálnejší spôsob. Stratia sa látky, ktoré sú pre organizmus veľmi hodnotné. Trávenie jedla môžete uľahčiť napr. rozmixovaním. Ak vás od konzumácie strukovín odrádza zdĺhavá príprava, použite fazuľu, cícer či sóju z konzervy. Milovníci cestovín môžu zameniť pšeničné výrobky za strukovinové a hrachová či šošovicová múka skvelo ochutí omáčku i prívarok.

Vitamínové bomby

Konzumovanie naklíčených strukovín posilňuje imunitu, pomáha ako prevencia proti civilizačným ochoreniam a má vplyv aj na spomalenie starnutia. Ich príprava v domácich podmienkach trvá trošku dlhšie, no stojí za to. Šošovica, hrach, fazuľa i cícer naklíčia približne za 3 až 4 dni. Semená najprv na 12 hodín namočte, potom udržujte vo vlhkom prostredí a viackrát za deň prepláchnite. Sója je na klíčenie náročnejšia, ale vyskúšajte trebárs fazuľku mungo či adzuki. Stačí im namáčanie 8 hodín, pričom mungo môžete konzumovať už o dva dni. Pre zaneprázdnených odporúčame klíčky z obchodu. Dodajú neopakovateľnú chuť šalátom, polievkam i prílohám.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj