Bielková omeleta s avokádom
Na 4 porcie potrebujeme:
- 600 g šampiňónov
- 4 paradajky
- 4 jarné cibuľky
- 2 PL olivového oleja
- 1 avokádo
- 4 vetvičky bazalky
- 12 vaječných bielkov
- soľ
- čierne korenie
- 200 g ricotty
Postup:
Rúru nahrejeme na 200 °C. Huby otrieme kuchynskou papierovou utierkou a hlúbiky odrežeme. Klobúky šampiňónov nakrájame na tenké plátky. Paradajky umyjeme, prekrojíme na polovicu, vykrojíme stred a dužinu nakrájame na malé kúsky. Jarnú cibuľku umyjeme a nakrájame na kolieska.
Na veľkej panvici rozpálime olivový olej, na ktorom restujeme huby, až kým nebudú mäkké a kým sa neodparí tekutina. Medzitým ošúpeme avokádo, prekrojíme ho na polovicu, odstránime kôstku a dužinu nakrájame na plátky. Bazalku umyjeme, osušíme, lístky otrháme a najemno nasekáme. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh a doň vmiešame bazalku.
K hubám pridáme paradajky a jarnú cibuľku, osolíme a okoreníme a krátko necháme prestúpiť chute. Na hubovú zmes naberieme sneh. Avokáda poukladáme do snehu. Na záver na vrch dáme ricottu. Omeletu pečieme v rúre do zlatohneda 5 až 10 minút.