Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.12.2023 00:00 | Nové Časy | Čas Vianoc

Najznámejšia vianočná koleda Tichá noc vznikla vďaka myšiam!

Tichá noc, najslávnejšia vianočná koleda, je zvukom zimných sviatkov. Pozná ju celý svet, existuje neuveriteľných 300 jazykových variácií a bez nej by Vianoce nemali tu správnu atmosféru.

Prvý raz zaznela na Vianoce roku 1818 v kostole sv. Mikuláša v rakúskom Oberndorfe.

Hlodavce a orgán

Možno vás šokuje, že vznikla úplnou náhodou. V tomto roku sa v spomínanom svätostánku stala veľká nepríjemnosť, ktorá ohrozila zvuk Vianoc. Myši totižto prehrýzli mechy orgánu a hrozilo, že najkrajšie sviatky budú toho roku tiché. Tamojší kaplán Joseph Mohr na to prišiel deň pred Štedrým dňom a rozmýšľal, čo vymyslieť, aby najkrajšia bohoslužba roka nebola slúžená bez hudby.

Zachránili Vianoce

Napadlo mu vymyslieť slávnostnú pieseň, ktorá by sa dala zaspievať aj bez majestátneho zvuku orgánu. Hoci nebol žiadnym skladateľom, naliehavosť situácie prebudila jeho básnické črevo a zložil pár štvorverší, ktoré by mohli tohoročné Vianoce zachrániť. Nevedel si však poradiť s melódiou, preto oslovil priateľa z neďalekej dedinky Arnsdorf, učiteľa a organistu Franza Grubera, aby skomponoval hudbu s dvoma sólovými hlasmi a so sprievodom gitary, pretože orgán mal poruchu. Ten vyslyšal jeho prosbu a zložil prenádhernú melódiu, ktorá sa už navždy zapísala do sŕdc všetkých ľudí sveta.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Nájdite mi autora

Keď túto, vtedy ešte ľudovú pieseň počul v roku 1853 pruský kráľ Friedrich Wilhelm IV., bol nadšený. Dvornému koncertmajstrovi nariadil vyhľadať autora, ktorý za túto nežnú, zapamätateľnú pieseň môže. Nebolo to jednoduché, pretože nešlo o žiadnych umelcov, ale obyčajných ľudí. Bohužiaľ, Mohr bol v tom čase už päť rokov po smrti, no koncertmajstrovi sa podarilo nájsť po dlhom hľadaní aspoň autora melódie Grubera a aj to vďaka milej náhode.

Zložil ju môj otec

Salzburský zbor pripravoval v roku 1854 vianočný program, ktorého súčasťou bola aj dnes slávna pieseň. Istý mladík Felix Gruber ju však spieval inak, ako vyžadoval zbormajster. Dostali sa preto do sporu, no mladý muž namietal, že ju spieva presne tak, ako ho to naučil otec a ten predsa musí vedieť, ako sa spieva, pretože ju skomponoval. Keďže vedúci zboru vedel o tom, že sa na príkaz Friedricha Wilhelma IV. hľadá autor piesne, skontaktoval dvorného zbormajstra, aby mu prezradil, kto je záhadný autor Tichej noci.

Najkrajšia pieseň

Z Franza Grubera sa stal slávny človek. Hoci chrám sv. Mikuláša, kde po prvý raz 24. decembra 1918 zaznela prekrásna Tichá noc, už nestojí, na jeho mieste sa nachádza kaplnka a priľahlé múzeum, ktoré pripomínajú významnosť tohto miesta. Každý rok sa tu na Štedrý deň koná omša, počas ktorej sa spieva nádherná vianočná koleda priamo v jej rodisku v mnohých jazykoch. Tento zážitok sem každé sviatky láka zástupy turistov.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje