Rizikové sú podľa odborníkov z tohto pohľadu najmä kúpeľňa a kuchyňa, kde je vyššia vlhkosť. "Varenie, sušenie bielizne, sprchovanie či intenzívne cvičenie zvyšujú vlhkosť vzduchu, čomu treba prispôsobiť aj režim vetrania," doplnili. Miestnosti je potrebné vetrať podľa využívania trikrát až štyrikrát denne, pričom dĺžka závisí od vonkajšej teploty. "Od decembra do februára postačí nárazové vetranie päť až desať minút."
Neodporúča sa znižovať teplotu ohrievanej vody v bojleri či výmenníkovej stanici v bytovom dome pod 50 stupňov Celzia. "Pokiaľ je teplota teplej vody udržiavaná pod 45 stupňov, vo vode významne narastá riziko množenia zdraviu škodlivých baktérií tzv. legionel, ktoré môžu spôsobiť závažný zápal pľúc," upozornili odborníci.
Pripomínajú aj dôležitosť správneho stravovania a zásady bezpečnosti pri príprave a manipulácii s potravinami. "Snaha o úsporu energie nesmie ísť na úkor zásad bezpečnosti potravín vrátane pokrmov. Napríklad na umývanie kuchynských pomôcok, riadov, pracovných plôch, zariadení, ale aj na umývanie rúk je dôležité použiť teplú tečúcu vodu. Je potrebné byť naďalej dôkladný pri varení a ohrievaní pokrmov." Taktiež je dôležité naďalej skladovať potraviny pri bezpečnej teplote v chladničke a mrazničke.