Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2022 04:00 | Správy | Domáce správy

Najväčšie prekvapenie župných volieb je Becík v Nitrianskom kraji: Toto urobím ako prvé!

Prekvapivý víťaz! Branislav Becík strieda na poste najdlhšie slúžiaceho župana Milana Belicu. V Nitre ide o zmenu po neuveriteľných 21 rokoch. Becík prišiel za novinármi z Dvorov nad Žitavou (okr. Nové Zámky), kde vyhral voľby na starostu, no tohto postu sa bude musieť vzdať.

Vyšlo to na druhý pokus

František Oľha (51), Prešov, primátor

Otvoriť galériu

Kým v posledných voľbách nenazbieral hlasy, aby sa k funkcii primátora priblížil, teraz sa stal prekvapujúcim víťazom, keď porazil dvojnásobného primátora Pavla Hagyariho (65). A porazil ho relatívne hladko. O to väčšia radosť prepukla v jeho hlavnom stane. „Musím pripraviť zastupiteľstvo, aby sme mohli schváliť rozpočet. Čaká nás náročný program,“ dodal s tým, že sa musia vyrovnať s energetickou krízou. „Na sto percent chcem dopravu pre deti a seniorov zadarmo. A pripraviť mesto na bezplatnú dopravu pre všetkých,“ uzavrel.

 

Budúcnosť vidím optimisticky

Jaroslav Polaček (45), Košice, primátor

Otvoriť galériu

Získal menej hlasov ako predtým, ale vyhral. Staronovým primátorom metropoly východu sa tak stal Jaroslav Polaček. Počas volebnej noci úspech komentoval jediným slovom - sebazadosťučinenie! Prvý muž Košíc potom pre Nový Čas prezradil viac. „Celé štyri roky som sa snažil pracovať čestne a transparentne a v tom budem aj pokračovať. Bola to náročná kampaň, ale keď sa do  toho vložíte naplno a z presvedčenia, oplatí sa to. Ku koncu som naozaj mlel z posledného a čakal som aj na  to, aby som sa mohol konečne vyspať,“ dodal staronový primátor, ktorému veľa času a energie počas celého funkčného obdobia brali najmä pribúdajúce krízy na úrovni vlády, vojny u suseda, pandémie i stúpajúcej inflácie. „Vo volebnej kampani som sa na to nevyhováral, ale bolo to niečo, čo nás blokovalo a spomaľovalo. Pozerám sa do budúcnosti optimisticky. Treba však zmeniť klímu, aby vznikla správna atmosféra bez zla a negatívnych emócií. Pozitívne myslenie je cestou vpred! Pôjde to pomaličky, ale len tak možno dospieť k želaným výsledkom. Máme rozpracovaných veľmi veľa projektov,“ uzavrel.

Vyhrala pozitívna kampaň

Ondrej Lunter (35), Banská Bystrica, župan

Otvoriť galériu

Novým banskobystrickým županom sa stal Ondrej Lunter, ktorý prevzal pomyselné žezlo po svojom otcovi Jánovi. Ondrej Lunter bol posledných päť rokov vicežupanom svojho otca, pričom v roku 2017 mu dokonca pomohol poraziť Mariana Kotlebu a  postupne bol na čele župy čoraz viac viditeľný. „Pred volebným dňom som spal pokojne. Máme za sebou náročnú kampaň. Myslím si, že sme urobili všetko, čo bolo treba na to, aby sme odprezentovali naše výsledky a hlavne dali nádej ľuďom do budúcnosti. Klamal by som, keby som povedal, že nie som pred vyhlásením výsledkov nervózny, posledné hodiny sú náročné,“ povedal Novému Času pred vyhlásením výsledkov. Voľby však nakoniec vyhral jednoznačne. „Som šťastný, že v tejto chvíli a v tomto momente môžem oficiálne povedať, že vyhrala pozitívna kampaň. Vyhral program spolupráce. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí mi pomáhali,“ uviedol po  tom, ako už bolo zrejmé, že sa stane novým županom. Dodal, že chce pokračovať v práci, ktorú s otcom začali. Teda v rekonštrukcii ciest, rozvoji sociálnych služieb a modernizácii školstva. „Takto by som mohol pokračovať kapitolu po kapitole. Zároveň jednou z prvých vecí, ktorú budeme robiť, je, že oslovíme vládu, aby sme spoločne našli riešenie pre samosprávy v tejto kríze, čo sa týka nárastu cien, aby sme mohli zostaviť rozpočet a aby sme mohli dodržať náš sľub, ktorý som dal, že nebudú zastavené žiadne služby, čo sa týka školstva či sociálnych služieb bez ohľadu na to, čo nás čaká,“ uzavrel. 

 

Začíname pracovať na rozvojovom programe

Milan Majerský (51), Prešov, župan

Otvoriť galériu
Milan Majerský.
Zdroj: anc

Znovuzvolený predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský čakal na vyhlásenie výsledkov v sídle KDH v Prešove. Veľká radosť prepukla ešte pred polnocou. Ozýval sa mohutný potlesk aj skandovanie na počesť víťaza. „Ďakujem všetkým mojim voličom, ale pracovať budem pre všetkých obyvateľov kraja. Najskôr musíme schváliť rozpočet na budúci rok. Od toho sa všetko bude odvíjať. Máme problém s cenami energií. Keď sa rozumne dokážu poskladať rozpočtové kapitoly, budeme môcť pristúpiť i k rozvojovému programu,“ povedal krátko po tom, ako zistil, že obhájil post. „Rozhodol som sa, že nebudem reagovať na podpásové ataky protikandidátov. Stálo ma to veľa úsilia, musel som si viackrát zahryznúť do jazyka. Myslím si, že ma občania podporili aj vďaka tomu, že som nereagoval,“ zakončil.

 

Čakajú nás obrovské výzvy

Marek Hattas (35), Nitra, primátor

Otvoriť galériu

S obrovským napätím sledovali výsledky volieb primátora Nitry aj v centrále Mareka Hattasa. Doterajší primátor svoj post obhájil veľmi tesne, no o to väčšia bola radosť z víťazstva. Nechýbali ani slzy dojatia samotného Hattasa. Okrem radosti a  poďakovania zdôraznil, že ich nečaká ľahké obdobie. „Čakajú nás obrovské výzvy, ale verím, že tak ako toto obdobie, aj to ďalšie zvládneme,“ povedal bezprostredne po tom, ako zistil, že úrad povedie aj v ďalšom volebnom období. „Je to výborný pocit, obhájiť svoju prácu, byť znova zvolený, dostať dôveru, je to naozaj niečo, čo sa len tak často neopakuje,“ uzavrel.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, kil, nov, kz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Bývalý reprezentant sa obul do Čechov, ale rýpol si aj do nás: Ročník Slovákov 2006 je suverénne najslabší
Noviny (ilustračné foto).
Organizácia hlási celosvetový pokles podpory slobody tlače: Zverejnila rebríček! Ako dopadlo Slovensko?
Flašík s rakovinou bojoval dlhé roky.
Flašíka († 66) zabila rakovina, ktorú je ťažké diagnostikovať: Spoznajte jej PRÍZNAKY!
handcuffs and white powder, salt drug addiction.
Polícia zadržala muža: Padnete na zadok, ako mal pašovať obrovské množstvo kokaínu
Ponorka Titan.
Foto
Novinky o smrteľnej tragédii ponorky Titan: Štúdia vysvetľuje DÔVOD, prečo mala vybuchnúť
Polícia pátra po 29-ročnej Marcele Síkeľovej z Kysuckého Nového Mesta
Foto
Marcela má ísť do basy, záhadne zmizla: Aha, čo má bruneta na rováši! Ak ju uvidíte, volajte políciu
Pre údržbu je uzavretá časť diaľnice D1 a tunel Prešov. (Ilustračná fotografia)
Na diaľnici D1 pokračuje oprava vozovky: Prehľad dopravných obmedzení
Foto
Český hokej oplakáva náhlu smrť brankára († 35), bol otcom dvoch detí
Rodinné peklo v Levoči! Muž sa vyhrážal žene a dcére: Vyhodím vás z balkóna, pozabíjam vás!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Rázne slová Orbána: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny! Obul sa aj do Bidena
Vozidlo Záchrannej zdravotnej služby.
V bytovke v okrese Poltár vybuchla plynová bomba: Zasahujú všetky záchranné zložky
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Nabitý program poslancov v parlamente: Zmení sa zákon o sociálnom poistení?!